Předpokládejme, že máte doma zásobu tuzemáku, kterému věříte. Potom si můžete zkusit upéct tenhle velmi podzimní cheesecake a dát mi vědět, jak chutnal. Protože, abych se přiznala, tak já to nevím. Kombinace chutí byla jedna z možností, které jsem vymyslela pro kamaráda, co si objednával pár narozeninových sladkostí a dovolil mi vyzkoušet něco nového. Samozřejmě jsem ochutnala jak krém, tak švestky v rumu s karamelem, zase takovej střelec nejsem, ale kompletní kousek dortu prostě ne. Všichni účastnící oslavy to ale přežili a tak věřím, že první podzimní recept letošího roku bude mít úspěch.
Ingredience na 20cm dort:
15 švestek
2 panáky tuzemáku
---150g sušenek (dala jsem máslové shortbreads z Marks&Spencer, ale myslím, že nějaké karamelové by byly ještě lepší)
50 - 75g másla (podle druhu sušenek)
---
600g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
140g cukru krupice
3 lžičky perníkového koření
10g hladké mouky
3 velká vejce
40ml smetany ke šlehání
---
80g cukru krupice
lžička másla
Postup:
Švestky vypeckujeme a naložíme do tuzemáku.
Troubu předehřejeme na 180°C. Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Sušenky rozdrtíme ve foodprocessoru a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs pečlivě natlačíme na dno i boky připravené formy a dáme péct na 10 minut.
Zatím si připravíme krém. V robotu na nejnižší rychlost promícháme krémový sýr s cukrem. Přidáme perníkové koření a mouku a promícháme. Po jednom zapracujeme vejce a nakonec smetanu. Směs vlijeme na předpečený korpus, uhladíme povrch a formou důrazně klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Cheesecake dáme péct - a jako už tradičně tu máme tři možnosti, jak na to. Buď pečeme přímo v pekáči naplněném vodou, což znamená, že jsme přepečlivě obalili formu do alobalu a věříme, že se dovnitř nedostane ani kapka vody. Nebo pečeme v pekáči s mřížkou na maso, do kterého nalijeme jen tolik vody, aby se hladina nedotýkala dortové formy. Případně pečeme normálně, ale na dno trouby dáme nádobu s vodou. Tak nebo tak, pečeme 15 minut na 180°C, poté teplotu snížíme na 120°C a pečeme ještě 45 minut.
Cukr utavíme na světlý karamel, sundáme z ohně, vmícháme máslo a slité švestky. V horkém karamelu je necháme trošku změknout a pak naskládáme na cheesecake. Zalijeme karamelem.
Cheesecake necháme ve formě zcela vychladnout, poté přesuneme do lednice a chladíme přes noc. Teprve zcela studený dort přesuneme na servírovací tác.
Sakra, měla jsem upéct dva!
To jsi mi kápla do noty. Včera jsem zrovna v 10 večer páchala švestkový koláč se skořicovo-ořechovou drobenkou. Nu, musím si jít ještě jeden kousek uříznout! :-)
OdpovědětVymazatTak to je třeba upéct ještě jednou:) Zajímavá kombinace, do nedávno jsem si myslela, že cheescake je prostě jeden a pak jsem postupně přicházela na to, že existují i jiné a teď toto! Rozšiřuješ mi obzory!:) Veronika
OdpovědětVymazatKrásnej a určitě i chutnej :)
OdpovědětVymazatMy včera dělali kynuté knedlíky se švestkama, když ta slivovice asi letos nebude :)
the interesting recipe:)
OdpovědětVymazatVypadá to báječně, skoro až vánočně!
OdpovědětVymazatMnam, ten vyzera vynikajuco. uplne netradicna kombinacia na cheesecake, ale krasna, jesenna a vynimocna. asi si mi prave vyriesila dilemu, ktoru z tvojich uzasnych tort upiect priatelovi na narodeniny. dakujem :-)
OdpovědětVymazatMnam, ten vyzera vynikajuco. uplne netradicna kombinacia na cheesecake, ale krasna, jesenna a vynimocna. asi si mi prave vyriesila dilemu, ktoru z tvojich uzasnych tort upiect priatelovi na narodeniny. Toto je dokonala torta pre chlapa :-) dakujem
OdpovědětVymazatdalší cheesecake, co vypadá naprosto úžasně! :)
OdpovědětVymazatLucie,
OdpovědětVymazatvypada to uzasne, jen se chci zeptat, v surovinach mate uvedenou smetanu ke slehani a v receptu zakysanou, ktera se tam tedy dava?
dekuji
vanda
Švestky, perník, karamel, to je úžasná podzimní kombinace. Dala bych si hned! Asi se budu inspirovat a upeču něco podobného tchyni k narozeninám (oslavu měla předčasně, ale šplhnout si dortem v den jejích narozenin by nemuselo být špatné :-)). Jen asi místo sušenek použiju perníčky. Ááách, už se těším, to bude bomba!
OdpovědětVymazatcoco-choc: mnam, taky bych si dala kousek :-)
OdpovědětVymazatVeronika: nojo, jenze ja vetsinou dvakrat stejnou vec nepecu a mam uz v hlave dalsi dva podzimni cheesecakes :-) Na cheesecakes mam prave rada tu variabilitu...
Jeannette: diky. Svestkove knedliky si davam za ukol na sobotni obed - jen z bramboroveho testa :)
Alinka: thank you :-)
anonymni: nestraste! ;-) Diky
Michaela: diky, doufam, ze bude priteli chutnat :-)
Vanda: diky moc za upozorneni, kopirovalal jsem postup z jineho receptu, kde je zakysana... Opraveno a patri tam smetana ke slehani
Madla: s pernickama by to mohlo byt fajn, to jsem nikdy nezkousela :-) Diky
Tak tenhle nápad je víc než zajímavý !:)
OdpovědětVymazatzajímalo by mě, jak chutná. Ta kombinace vypadá zajímavě :) Jen s tím rumem to teď bude problém, protože zrovna tento alkohol ve skříni momentálně nemám :)
OdpovědětVymazatNeni to sice uplne prohibicni tip, ale vypada skvele a hned jak se k nejakemu rumu priblizim, urcite vyzkousim:)
OdpovědětVymazatAhoj,
OdpovědětVymazatnevím kam jinam to napsat, je to takový dotaz.
Jedla jsi ty osobně cream cheese v USA? A pokud ano, skutečně ti příjde podobný jako Philadelphia nebo Buko?
Předem dík za odpověď.
Jana: snazim se :-)
OdpovědětVymazatKulisek: vsak ono to jde i bez nej ;-)
Kristina: diky :-)
Marketa: ne, nebyla jsem nikdy v USA. Predpokladam ale, ze Phila chutna stejne tam i tady a Buko je v chuti, konzistenci i slozeni velmi podobny. Take behem peceni se chova stejne jako Phila.
OdpovědětVymazatJá jsem tam právě byla a obyčejný cream cheese chutná jako naše pomazánkové máslo. Dost mě to překvapilo, jelikož pom. máslo nelze užít tepelně, takže ta shoda je asi opravdu jen v rovině chuťové.
OdpovědětVymazatDala jsem si tam samozřejmě i cheescake a byl takový hodně fresh, přišlo mi, že snad ani nemůže být pečený… (Jo to je právě to jeho kouzlo ;)
Já se ptala, protože dle mě je těžké určit, z čeho u nás péct cheescake. Myslím, že je možné užít i lučinu, jelikož já ji chápu jako určitý druh cream cheese u nás. A s tou chutí Phila tam a tu si právě nejsem jistá…
Trochu mě mrzí, že nemožu ochutnat nějaký tvůj cheescake, dokut mám ten americký čerstvě v paměti…
Markéto, a nebyla to ta Philadelphia, co se prodává v kelímku? Řekla bych, že ta je opravdu víc podobná našemu pomazánkovému máslu. Zatímco ta klasická v cihličce je úplně jiná, má i jinou strukturu.
VymazatNo právě to bylo přesně naopak, ten cream cheese v cihličce chutnal přesně jako naše pom. máslo a ten v kelímku spíš jako naše lučina nebo to buko.
VymazatTak nevím, mně teda "cihlička" chutná jinak než pomazánkové máslo, ale nejsem žádný senzorický expert. A s Lučinou bych nesrovnávala ani jedno, ta je přece taková víc tvarohová? Každý má asi jiné chutě...
VymazatMarketa: jenze Lucina a Buko maji uplne jinou konzistenci (neplete si ho s Duko?).
OdpovědětVymazatTeď si nejsem jistá, zas tak často je nepoužívám a vyloženě srovnávací test jsem nedělala :(
VymazatA ty jsi tu lučinu zkoušela nebo jsi ji rovnou zavrhla?
Marketa: nezkousela jsem z ni pect, ale normalne ji jim namazanou na chleba a ma uplne jinou konzistenci a mnohem nizsi obsah tuku.
OdpovědětVymazatTak já jsem se na to dívala a řekla bych, že lučina má srovnatelné množství tuku jako phili nebo buko, liší se to snad o 3g.
VymazatKdybych na to měla čas a peníze, tak upeču 2-3 cheescake najednou, každý z jiného sýra a sama to posoudím.
Jsem si právě myslela, že jsi napřed zkoušela, a teprve pak jsi ji vyloučila.
Nevim, proc bych to z toho zkousela, kdyz vim, ze je to neco jineho.
VymazatTohle je dost subjektivní. Prostě jsem si myslela, že pokud člověk něco odmítá v této souvislosti-hledání alternativy k surovinám u kterých to není jednoznačné, protože se u nás nevyrábí-tak to odmítá na základě vlastní zkušenosti. Toto je i důvod, proč jsem se na to ptala...
VymazatPhila je u nas k dostani, takze zadne alternativy nehledam.
VymazatSnažím se cheesecakes nepéct i péct už nějakou dobu, taky nějakou dobu sleduji i tvůj blog ... a po asi dvou letech a posledním půl roce totálního zdokonalení (a ano díky tobě a dopilováním vychytávek ;) ) jsem začala péct pro jednu cukrárnu, kde mají vše, jen ne cheesecake. A jakmile můj dortík šel do vytrínky byl za 2,5 hodiny kompletně CELÝ PRODÁN ! Takže luxus, boží, skvělé... a říkala jsem si, že když při každem pečení na tebe myslím (jako na mé cheesecakes guru) musím se s touto radostí i podělit ! Takže díky díky díky, díky že jsi a že publikuješ a že vlastně i díky tobě jsem se k tomu pečení dokopala :)
OdpovědětVymazattak vida, jak to jde :-) Taky bych chtela nekde prodavat sve vytvory, ale bohuzel nemam ZL :(
VymazatAno, měla jste upéct dva - je výbornej! Švestky v rumu jsou taky hrozná bomba, doporučuju je spolu nechat kamarádit pár hodin.
OdpovědětVymazatAž teda na moje věčné trápení s karamelem - z prvního pokusu byla karamelka ( i když teda moc dobrá), při druhém jsem měkkosrdcatě přilila horkou vodu a karamel mi na cheesecaku vůbec neztuhl.. Nemohla byste nám méně schopným prosím prosím napsat/poradit, jak přesně na tu zlatavou potvoru? :)
Moc díky za recept!
Káča
Kaco, zkuste karamelovou omacku takto:
Vymazat125g cukru utavime na mirnem ohni na svetly karamel, pridame na kosticky nakrajene zmekle maslo 45-50g, pockame, az se rozpusti a prilijeme 70ml smetany ke slehani pokojove teploty, trosku povarime na mirnem ohni, aby se rozpustily pripadne hrudky. Nechame vychladnout. Neni uplne tuhy, ale na vrchu dortu krasne drzi.