neděle 7. října 2012

Boeuf Bourguignon / Hovězí po Burgundsku


Nezlobte se  na mě, ale jak se podívám ven a vidím na obloze to šedo, mám chuť se zachumlat do peřin a nedělat nic. Představa víc než půl roku tmy a zimy mi bere energii, chce se mi odjet do teplých krajin a vůbec mě tohle období děsně demotivuje. Snažím se přesvědčit, že bubnování deště na okno je romantický zvuk a že podzim má i nějaká pozitiva. Zatím jsem přišla na jedno - mám chuť a čas konečně uvařit hovězí po burgundsku podle Julie Child. Nebo spíš podle Meg.

Ingredience na 4 porce:
150g anglické slaniny
1 lžíce olivového oleje
750g hovězího - dala jsem krásnou kližku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce mouky
2 láhve dobrého červeného vína (500ml do hrnce, zbytek první lahvedo kuchařky, druhá láhev k jídlu)
1 mrkev nakrájená na plátky
1 menší cibule na špalíčky
350ml hovězího vývaru
1 lžíce rajčatového protlaku
1 velký stroužek česneku
lístky z jedné větvičky tymiánu (kvůli uhrančivým očím mého zelináře jsem musela dát rozmarýn)
1 bobkový list
12-16 malých cibulek (ideálně třeba šalotky, já dala konce z jarních cibulek) + 1 lžíce másla a 150ml vývaru
cca 350g žampionů + 1 lžíce másla + trocha olivového oleje

Postup:
Nalijeme si skleničku vína.
Do malého kastrolu dáme vařit vodu. Ze slaniny okrojíme kůži a dáme ji stranou. Slaninu nakrájíme na kosičky a dáme ji na 10 minut vařit.
Zatím nakrájíme maso na velké kostky (asi 5cm) a osušíme ho.
Nezapomínáme upíjet víno.
Slaninu slijeme, osušíme a v silnostěnném hrnci ji opečeme dozlatova na lžíci olivového oleje. Slaninu dáme stranou a na tuku opečeme maso dohněda. Nedáváme ho zatáhnout najednou, aby se nezačalo dusit. Opečené maso dáme stranou ke slanině.
Do tuku dáme mrkev a cibuli a orestujeme.
Do hrnce vrátíme maso a slaninu, osolíme, opepříme (pokud máme slaný vývar nesolíme - ale to dá rozum) a přidáme mouku. Za stálého míchání dvě či tři minuty restujeme.
Zalijeme vínem, v případě že nechceme v jídle ponechat jeho výraznou chuť, necháme ho většinu odpařit. Přidáme vývar, prolisovaný česnek, tymián, rajčatový protlak, bobkový list a kůži ze slaniny (nedala jsem, nemám moc ráda tu uzenou chuť) a na velmi mírném ohni dusíme pod pokličkou 3-4 hodiny.
Stále nezapomínáme upíjet víno.
Připravíme si cibulky. Na pánvi rozpustíme máslo a necháme je na něm lehce zhnědnout. Zalijeme je vývarem, aby byly ponořené a necháme je vařit asi 20-25 minut. Jarním cibulkám stačilo méně. Vývar se za tu dobu téměř odpaří a vznikne karamelizovaná dobrota. Nesníme cibulky jen tak, ale dáme je stranou.
Žampiony očistíme a nakrájíme na čtvrtky nebo poloviny; podle velikosti. Na másle a trošce olivového oleje je opečeme dozlatova. Dáme je stranou k cibulkám.
Průběžne kontrolujeme maso, v případě, že se odpařilo moc tekutiny, dolijeme vodu nebo vývar.
Můžeme pomalu dopít své víno.
Když je maso měkké, přecedíme omáčku do kastrolu a sebereme případná přebývajicí tuk. Vyhodíme bobkový list a kůži. Pokud omáčka potřebuje zhoustnout, necháme ji vařit, až dosáhneme požadované hustoty. Dochutíme solí a pepřem, můžeme klidně dát i další česnek nebo protlak - prostě podle chuti.
Maso vrátíme do hrnce, přidáme cibulky a žampiony a přelijeme omáčkou. Podáváme s bramborem, nudlemi, pečivem nebo třeba s bramborovo-dýňovým pyré jako já.

Bramboro-dýňové pyré

Ingredience:
500g dužiny z hruškové máslové (nebo jiné oblíbené) dýně
sůl
pár kapek olivového oleje
500g brambor
máslo
mléko

Postup:
Dýni nakrájíme na kostky, osolíme, pokapeme olivovým olejem a pečeme doměkka.
Brambory uvaříme v osolené vodě.
Dýni i brambory rozšťoucháme s máslem a horkým mlékem do konzistence, jakou máme rádi. Případně dosolíme.

A nakonec, i video s roztomilou Julií Child nám všem může zvednout náladu.

33 komentářů:

  1. Tak tenhle recept se mi vážně líbí! :) Už asi vím, proč jsem vždycky při vaření italského rizota tak připitá :)

    OdpovědětVymazat
  2. neskutocne presne toto som chcela dnes varit ale cas

    OdpovědětVymazat
  3. Je zajímavé, že kdokoli se vrhne na Julii Child, jako první ho naláká právě tohle jídlo. Určitě je to tím, že je to něco jako oslava celého procesu vaření, žádná rychlovka, ale vymazlený recept, který se odmění všemi těmi chutěmi a nekonečnou pohodou jen v případě, že ho člověk neošulí.
    Povedlo se ti to krásně!!

    OdpovědětVymazat
  4. Boeuf Bourguignon je mé oblíbené. Ovšem ta doba přípravy tohoto jídla je značně nepraktická :). Zaujalo mě to tvé bramborovo-dýňové pyré. Určitě brzy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Užívej krásný český podzim! Jsem ve Finsku a dny se tu rapidně krátí, teploty přes den vylezou maximálně na 13°C a je stále zataženo a poprchá či lije. Na druhou stranu, taky mě to motivuje vyřit teplá jídla :-) To hle taky musím zkusit, až se vrátím domů... někdy v lednu.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc se mi líbí " Postup: Nalijeme si sklenicku vina!!" :-D Tento recept take patri k mym oblibenym, asi ho zaradim tento mesic do jidelnicku.. mam tam krasny pupek, tak bych ho mohla využít :-)
    P.S. Blog máš moc pěkný!!

    OdpovědětVymazat
  7. Hovězí po burgundsku je to pravé podzimní a zimní jídlo. Prostě pomalu dušená jídla k podzimu patří stejně jako teplé bundy a nudle u nosu :-)
    To tvé brambrovo-dýňové pyré musím fakt vyzkoušet, vypadá neskutečně dobře a já jsme momentálně ve stavu předýňování.

    OdpovědětVymazat
  8. Reny: :D no, priznavam, ze jsem po dovareni nebyla uplne v kondici...
    Jana: presne tak :-)
    anonymni: nojo, je to trosku na dele, ale da se to :-)
    Baab: diky :-)
    Therese: proste takova klasika :-) A dneska je to jeste mnohem lepsi, chute se rozlezely a ja mela skvely obed :)
    Petush: ano, to je :-) Diky
    Kulisek: ja to cekala horsi, po filmu Julie&Julia, ale zda se, ze ta blogerka byla trochu hysterka... Sice se to dlouho dusi, ale nejsou to 3-4h aktivniho vareni. Pyre je bozi :-)
    jiturka: ve Finsku bych asi nevarila a jen se zoufale opijela... Ja proste nemam rada zimu :/
    MikMa: dekuju :-)
    Madla: ja se tesim na dyne, co mam objednane od kolegyne, tak snad jeste vyzkousim nejake recepty. Pyre velmi doporucuji, byla jsem dost prekvapena, jaka je to dobrota :)

    OdpovědětVymazat
  9. Paaani, ja na to dostala chut! To pyre vypada fantasticky, do tohohle pocasi je to nadherna kombinace :)

    OdpovědětVymazat
  10. Už asi měsíc mám doma schované miniaturní cibulky, které nechci použít na nic jiného než na Burgundskou. Bohužel mám také rozplánované víkendy až do konce měsíce a vaření se odkládá.

    OdpovědětVymazat
  11. Mňam, mám sliny jen to čtu!

    OdpovědětVymazat
  12. Meg: diky moc, to pyre bylo vazne skvely, az me to samotnou prekvapilo :-) A diky za recepis, chystala jsem se na to uz od tve vyzvy :-)
    Lenka: nezbyva, nez se tesit ;-)
    Lucy: :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jdu na něj. Držte palce :o))))

    OdpovědětVymazat
  14. uvarene a uzasne :)

    OdpovědětVymazat
  15. anonymni: tak to je je dobre :-)
    Petra: :-) Tak sup do reznictvi a do kuchyne ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Takze Lucko, uvarila jsem (presne podle pokynu jsem pila vzdy i to cervene vino ....) a bylo to famozni! Predcilo to ocekavani a manzel byl ohromen :) Diky moc a vsem doporucuji i s tim dynovym pyre, nema totiz chybu!

    OdpovědětVymazat
  17. Kuchařinky, já to dnes uvařila z mladého dančího a musím říct, kam se hrabe hovězí! Všem vřele doporučuji. Francouzi tento recept dělají v podzimních měsících velmi často ze zvěřiny! Gurmánský zážitek a to zvěřinu příliš nemiluju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja zverinu jedla jen dvakrat a nechutnala mi, ale prisuzuju to spatne uprave. V tomhle jidle to urcite musi byt dobre :-)

      Vymazat
  18. uz probublava na plotne :) a podle prvniho oliznuti varecky bude tohle proste genialni jidlo :)

    OdpovědětVymazat
  19. Vyzkoušela jsem a vynikající! Děkuji za recept a inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Proč se ta slanina nejdříve vaří a pak až se hodí na pánev? Nikdy jsem to nedělala, tak jestli to má nějaký speciální účel..?
    Díky
    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. podle Meg, z jejihoz receptu jsem vychazela, je to proto, aby se slanina zbavila vyrazne kourove vune.

      Vymazat
  21. Výborný recept snad ho také někdy vyzkouším:)
    Ale co všichni máte proti zimě, ach zima je nádherná, když je všude spousta sněhu ( bílo ticho čisto), svítí slunce a teplota nestoupne nad -10°C, nádhera škoda že už se blíží jaro:), már ráda jak zimu tak léto, jsem ráda že máme 4 roční obdobý-fakt super:) Veru

    OdpovědětVymazat
  22. Veru: vyzkousej, je to moc dobre...
    Ja zimu nesnasim, nebot neprovozuji zadne zimni sporty a necini mi prazadnou radost se navlecena jako pumpa brodit rozbredlou breckou nebo polozmrzla cekat pul hodiny na tramvaj.

    OdpovědětVymazat
  23. Lucie, strašně ráda podle Tebe vařím. Vždy s tím slavím úspěch.
    A Burgundskou dělám už po třetí za poslední půlrok, vždycky když se chci blýsknout. Naštěstí mám spolubydlíciho, co po dolití vývaru chodí míchat a odstavuje z plotny, když už spím :)
    Díky za recept. Je to dokonalé :)

    OdpovědětVymazat
  24. Hezký den, je prosím nějaké červené víno, které byste do tohoto receptu speciálně doporučila? Spíše suchá vína nebo může být i lehce sladší? Většinou vybírám vína tady, tak věřím, že i do tohoto receptu by se tam našlo to pravé. Předem děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.