středa 17. října 2012
Dort zebra
Potahování dortů marcipánem mi pořád nahání hrůzu. Bude ten korpus držet nebo se sesune? Podaří se mi marcipán vyválet tak akorát, aby nikde nechyběl, ani moc nepřebýval? Nepopraská? Nazdobím ho tak, aby to vypadalo, jak má? Nerozpustí se marcipán dřív, než do dortu zakrojí oslavenec? Zkrátka, je to stres. Ale - a to musím zaklepat - zatím se mi daří.
Ingredience na 20cm dort:
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
180g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
170g hladké mouky
50g másla, rozpuštěného a lehce zchladlého
30g holandského kakaa
---
100g vysokoprocentní čokolády
50g smetany na vaření
---
250g změklého másla
250g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
cukr moučka podle chuti
---
500g marcipánu
1 lžíce holandského kakaa
1 lžička libovolného sirupu
Postup:
Dvě otevírací dortové formy si vymažeme máslem a vysypeme moukou, dno můžeme vyložit pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170°C.
Z bílků s polovinou cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky se zbylým cukrem a vanilkou vyšleháme do pěny. Obě hmoty zlehka promícháme a rozdělíme na polovinu.
Do jedné prosejeme 100g mouky a vlijeme polovinu másla, opatrně vmícháme.
Do druhé části prosejeme zbylou mouku s kakaem a máslo a také lehce promícháme.
Těsto přemístíme do připravených forem, uhladíme povrch a pečeme asi 30 minut. Korpusy necháme chvíli vychladnout ve formách, potom je vyndáme a necháme vychladnout na mřížce. Zabalíme je do potravinářské fólie a dáme do lednice, lépe se s nimi bude pracovat.
Čokoládu nalámeme do misky a zalijeme ji vroucí smetanou. Minutku počkáme a rozmícháme do hladka. Povrch ganache potáhneme potravinářskou fólií, aby neokorala a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Máslo šleháme s cukrem asi 5 minut na vysoké otáčky, až zesvětlá. Vmícháme krémový sýr.
Každý vychlazený korpus dvakrát prokrojíme, vznikne nám tedy šest plátů piškotu. Na servírovací tác dáme pečící papír a na něj jeden světlý plát korpusu. Pomažeme ho tenkou vrstvou světlého krému, pokračujeme tmavým plátem a světlým krémem, dál světlým plátem a 1/2 čokoládové ganache (pokud je moc tuhá, necháme ji pár vteřin povolit v mikrovlnce, ale nepřeženeme to) a tmavým piškotem. Na něj zase světlý krém, světlý plát, světlý krém, tmavý plát a úplně navrch druhou polovinu ganache. Tu pečlivě uhladíme. Boky dortu pmažeme zbylým světlým krémem a uhladíme. Dort dáme důkladně vychladit.
Marcipán rozválíme na ploše posypané moučkovým cukrem.
Dort vyndáme z lednice a odstraníme z pod něj upatlaný pečící papír. Pečlive potáhneme dort, odkrojíme přebývající marcipán a uhladíme všechny nerovnosti.
Zbylý marcipán smícháme s kakaem - nejde to moc dobře, ale vytrváme a hněteme, však ono se to spojí - a rozválíme na tenkou placku. Ostrým nožem nebo kolečkem na krájení pizzy vykrájíme "zebří pruhy" a pomocí sirupu je lepíme na dort. Ze zbylého marcipánu můžeme uválet třeba kuličky a ozdobit jimi obvod dortu.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Uffff, na to zatím tedy odvahu nemám. Vypadá nádherně, jsi opravdu šikovná! :) Takové malé mistrovské dílo...;)
OdpovědětVymazatdiky moc :-)
VymazatJsem z něj celá pryč a vůbec nevím pro koho je a o to větší budu mít o víkendu nervy z toho tvého...
OdpovědětVymazatNemej nervy, ja uz se na nej desne tesim. Tenhle byl pro jednu petiletou slecnu :-)
Vymazatja mám najväčší problém s priemestňovaním už upravenej torty na podstavec(čisté čokoľvek)
OdpovědětVymazatNemáš nejaký typ, ako takto už potiahnutú, upravenú tortu presunúť?
či ju najprv presúvaš a až potom zdobíš?
Calwen, používám na to kartonove podložky od firmy pme. Dělají se ve všech potřebných velikostech, kulaté i ctvercove. Korpusy na nich sestavuji, promazavam, potahuji a usnadňují manipulaci a sestavování i více patrovych dortu. Kupuji například u Fiala Praha. Pod korpus stačí tloušťka 0,4cm. Na hotovem dortu nejsou videt. Džím palce :-)
VymazatPodlozky jsou fajn, ale kdyz dort nedavam do krabice a netransportuji, tak je nepouzivam. Dort sestavuji na servirovacim tace, na ktery dam pecici papir, ktery tam necham, az do potahovani dortu marcipanem. Pak ho opatrne vytahnu zpod dortu a vyhodim (jak je napsano v receptu)
Vymazatto je dort snů! jsem posedlá zebřím vzorem :)
OdpovědětVymazatvypadá úžasně!
Mňam, ten vypadá úžasně :) škoda že nemám na pečení buňky :-D ale tak třeba někdy vyzkouším...
OdpovědětVymazatdiky :-) Bunky netreba, je to jen a jen trenink...
VymazatLucka, tvoja torticka je prenadhernaaaaaaaaaaaaaa.... vratila ma k spomienkam na tohotorocnu dovolenku:)))
OdpovědětVymazatdekuju mockrat... Byla jsi na safari? :-)
Vymazatano, boli sme v Keni:)
VymazatNo teda! To muselo byt zajimave :-)
VymazatJé, škoda, že nejde vidět fotka řezu. Tohle je fakt vymazelený dort (ale co taky od tebe čekat, že jo ... normální pečící smrtelník se může tak akortá nimrat v nose a přemýšlet, v kolikátém pekařském převtžělení dosáhne tvých kvalit :-)).
OdpovědětVymazatKombinace lehkého dvojbarevného piškotu, jemného sýrového krému ačokoládové ganache musí být prostě úžasná. Osobně sice marcipánové potahované dorty nemusím (že budeš dělat i jiné než marcipánové, prosím, prosím, kopýtkem hrabu ...), ale tenhle je prostě dokonalej!
Dort byl na zakazku a asi by se moc netvraili, kdyby byl vejpul :D
VymazatMoc dekuju, ale kdyz me budes tolik chvalit, budu desne pysna a s nosem nahoru ;-) Na jine nez marcipanove se chystam, ale kdyz si je porad vsichni objednavaji, tak to takhle dopada :/
Nádhernej, závidím tomu šťastlivci :-)
OdpovědětVymazatdiky :-) Je to mala petileta stastlivkyne
Vymazata příště žirafu! :)
OdpovědětVymazatnestras! :-)
VymazatChystám se na potahování dortu poprvé ale jsem trochu nervozní po přečtení pár vět u Tebe, je to vážně taková hrůza?:-D
OdpovědětVymazatNeni to uplna hruza, ale urcite to chce cvik, peclivost a jistou davku sikovnosti... Drzim palce :)
VymazatPotahování jsem se zatím vždycky úspěšně vyhnula! :D Nádherně zpracováno.
OdpovědětVymazatdekuju :-)
VymazatDobry den, mohla byste mi prosim poradit, kde kupujete v Praze marcipan? Ceka me vyroba svatebniho dortu a nevesta si prala s marcipanem, coz jsem ovsem nikdy nedelala, takze z toho mam hruzu... Dekuju mockrat za nejen za odpoved, ale i za Vas fantasticky blog. Preju hezky den Kristina
OdpovědětVymazatMarcipan kupuju v eshopu Monaco Int. Diky a at se Vam dort podari :-)
Vymazat