Zářijovou vývzu pro nás připravila Patri z blogu Asi Son Las Cosas. Naším úkolem bylo upéct Empanadu, což je plněný koláč. Je rozšířený v mnoha zemích západní Evropy, latinské Ameriky a části jihovýchodní Asie. Název pochází z portugalského nebo španělského slovesa "empanar", což znamená obalit nebo zabalit do chleba. Empanada může být různého tvaru, může být pečená nebo smažená, sladká či slaná; záleží na místním zvyku.
Patriin recept pochází od její babičky, která žila na severozápadě Španělska, na hranici s Portugalskem. Empanadu tradičně plnila směsí, která kromě jiného obsahovala sušenou solenou tresku a rozinky. Během svojí letošní dovolené v Portugalsku jsem viděla doslova hromady sušených solených tresek, které "voněly" v každém obchodě s potravinami, do kterého jsem vlezla. Doufám, že mi Patri i její babička odpustí, ale tuhle specialitu jsem si nechala ujít.
Ingredience:
500g hladké mouky
240ml vlažné vody
100ml oleje
10g sušeného droždí (v původním receptu je 15g, ale na sáčku bylo napsáno, že je až na 1kg mouky a těsto kynulo báječně)
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
---
300g šunky
300g tvrdého sýra
1 vejce
Postup:
V míse vařečkou smícháme všechny ingredience, až se začnou spojovat. Těsto vyklopíme na pracovní plochu a hněteme asi 8 minut. Můžeme samozřejmě použít i robot s hnětacím hákem, pak stačí pětiminutové hnětení.
Z těsta zformujeme bochánek a necháme kynout na teplém místě v míse zakryté utěrkou asi hodinu a půl.
Plech vyložíme pečícím papírem a troubu si předehřejeme na 180°C.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Jednu část rozválíme na obdélník, který přesuneme na připravený plech a poklademe polovinou plátků šunky tak, aby pokryly celý povrch. Jen na krajích necháme půl centimetru volno. Na šunku dáme sýr a na něj opět šunku - tak, aby kompletně zakryla sýr.
Vyválíme i druhou část těsta - stačí o kousek menší obdélník, tak aby zakryl náplň. Přesuneme ho navrch a spodní volné kraje těsta přetáhneme přes horní plát těsta a přimáčkneme. Můžeme přitlačit vidličkou.
Doprostřed empanady uděláme díru, aby mohla odcházet pára a pokud nám zbyly nějaké odřezky těsta, můžeme povrch nazdobit.
Povrch empanady potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 45 minut dozlatova. Před krájením necháme trochu vychladnout.
Nebudu tvrdit, že šunkovo-sýrová empanada je ta nejlepší věc na světě, ale s jednoduchým salátem s ředkvičkami a hořčičnou zálivkou to nebyl špatný oběd. A večeře. A zítřejší oběd. A svačina. Díky Patri za výzvu.
Když jsem poprvé viděla tuhle kombinaci, taky mě docela nadchnula, říkala jsem si, že by to mohlo být podobné pizze nebo zapečenému toustu :) Jinak krásná empanada! Hlavně ta kytička
OdpovědětVymazatTen konec mě velmi pobavil, takovéhle věci se nejlépe pečou pro žravou rodinu no :)) Ale vypadá to náhodou dobře!
OdpovědětVymazatTak se přiznám, že s odvážnými pekaři jsem na tom stejně, jsem taky lenochod, hrozné! Jinak výzva se ti povedla, věřím, že chutnalo. Já kdybych neměla žravého přítele tak taky nevím co s tím vším co navařím :).
OdpovědětVymazatu nas doma to funguje rovnako:-) vzdy ked vytahujem novy kolac z rury v duchu dakujem, ze ho mam aj s takym velkym apetitom;-)
VymazatTo je dobrý nápad! Zrovna jsem si říkala, co udělám k večeři, tak díky moc za inspiraci. Jde vidět, že jsi empanadu vyráběla s láskou, teda, já bych taky chtěla takovou obětavou kamarádku :-)
OdpovědětVymazatDíky, díky, díky! Dám si ještě dneska k obědu :).
OdpovědětVymazatVypadá úžasně :))
OdpovědětVymazathttp://thenotebookofmylifestyle.blogspot.cz/
Naše včerejší večeře byla jasná. Jen jsem ještě přidala rajčata pokrájená na plátky. Bylo to fajn, nejlepší je, že dnešní večeři nemusím vařit :-) Ale co nechápu, je, jak jste udělala ty kytičky (díry) tak, aby vám to drželo? Mně se to při přenášení na plech celé protáhlo a tvary byly ta tam. Jinak díky za recept!
OdpovědětVymazatKristýna
Barbara: ano, chutna to jako sunkovo-syrove tousty, jen kecup chybi :-) Diky moc
OdpovědětVymazatMarkvitka: no a kdyz nemate rodinu, musite najit obeti :D
Kulisek & Zuzana: on se vzdycky nekdo najde, kdo to sni a v praci mam hodne moc hodne zravych kolegu :-)
Madla: ja jsem spis rada, ze se kamaradka obetovala a pomohla mi to snist :-)
Klara: neni zac, ja diky za kavu a macaron
eM: dekuju
Kristyna: ja nemam moc rada tepelne upravenou zeleninu v takovemhle jidle, takze jsme mely salat vedle :-) Ta kyticka-dira drzi proto, ze jsem nikam nic neprenasela. Na plech jsem dala papir, na to testo, pak naplnila, prikryla a vyrezala kyticku ;-)
Děkuju za inspiraci, v Galicii jsem rok žila a empanadu si asi o víkendu z melancholie udělám. Jinak doporučuju příště udělat jen pár empanadillas (takové naše šátečky) a vystřídat různé náplně, aby to nebyla nuda. Nejlepší byla s tuňákem nebo chobotnicí:) K
OdpovědětVymazatK: empanadillas a ruzne naplne byly puvodne v planu, ale potrebovala jsem neco rychleho a ne moc pracneho k obedu, tak to nakonec dopadlo takhle... :-)
OdpovědětVymazatTaky bych ráda doplnila ze zkušenosti, též jsem v Galicii téměř rok žila...tradiční empanady jsou s mletým masem výborně ochucené šafránem a na drobné kostičky nakrájeným chorizem, nebo právě s tuňákem. (Když v pekárně přes poledne seženete ještě teplou shltnete ji na lavičce v parku je to opravdu balada).Modernější verze se plní veškerými plody moře...nezapomenu na výbornou se zamburiňas...nějaké drobné mušličky či co. Tu se šunkou a sýrem sice taky seženete, ale je to spíš daň globalizaci. Galicie mi chybí jako celek, ale empanada má ve vzpomínkách výsadní místo
OdpovědětVymazatdiky :)
VymazatHmm podle mě to vypadá skvěle.
OdpovědětVymazat