Dřív, než se to stane, sním si poslední kousek skvělého jablečného koláče se slaným karamelem, který mi zbyl.
Recept je převzatý ze Smitten Kitchen a trošku upravený (více jablek, více štěstí).
Ingredience:
cca 300g listového těsta (použila jsem to, co je už rozválené na pečícím papíře, bylo ho 275g)
8 středně velkých jablek
2 lžíce cukru (dala jsem třtinový)
2 lžíce másla
---
4 lžíce cukru
1/2 lžičky maldonské soli nebo 1/4 lžičky soli obyčejné
1 lžíce másla
2 lžíce smetany (vynechala jsem, ale lepší by bylo, kdybych nebyla líná jít do obchodu)
Postup:
Těsto rozválíme na velmi tenký obdélník a přesuneme ho na pečící papír na plech.
Jablka oloupeme, přepůlíme a zbavíme jádřinců. Pokrájíme je na opravdu tenké plátky; nejlépe to jde na mandolíně, ale vystačíte si i s nožem.
Předehřejeme si troubu na 200°C.
Plátky jablek skládáme jeden přes druhý do jakési hranaté spirály (obrázky krok-za-krokem najdete u původního receptu).
Povrch koláče posypeme cukrem a poklademe na kostičky pokrájeným máslem.
Pečeme asi 30 minut, téměř dozlatova.
Chvilku před tím, než je koláč hotový, si připravíme karamel. V kastrolu rozpustíme cukr, necháme ho lehce zhnědnout a sundáme z plotny. Přidáme máslo a sůl a promícháme. Pokud jsme nedali smetanu, urychleně (pomocí silikonového štětce) pomažeme povrch koláče a vrátíme ho ještě na 5-10 minut do trouby. Pokud smetanu máme, vlijeme ji do karamelu, vrátíme kastrol na plotnu a povaříme, až nám vznikne hladký karamelový sirup. Tím pomažame koláč a dáme dopéct.
Jablka a karamel spolu krásně ladí a takový koláč bych si nechala líbit :-) Sice jsem před chvílí dojedla lívace z domácí ricotty přleité smetanovou karamelovou omáčkou s jablky a ořechy, ale v tak hnusném počasí není sladkého nikdy dost :-)
OdpovědětVymazatty se neodbyvas, zejo? :-D
Vymazatvypadá krásně :)
OdpovědětVymazatjablíčka miluju
dekuju, ja vlastne taky :-)
VymazatJdeš mi s receptem přímo do noty :-) Mám tu pár posledních neskladovetelných jablek z naší jabloňové stařenky, které zoufale volají po zpracování a v mrazáku zásobu listového těsta :-)
OdpovědětVymazatTak padnou na koláč a já si aspoň osladím hodiny strávené nad nočním flámování s bakalářkou :-)
to jsem rada :-) At se bakalarka dari...
Vymazathttp://www.youtube.com/watch?v=FTl333YSwkY&feature=relmfu nieco podobne aby ste neflambovali len creme brulee
OdpovědětVymazatmoc hezky :-)
VymazatUž je v troubě, tak jsem zvědavá, jak to dopadne, trochu se děsím karamelu :)
OdpovědětVymazatdoufam, ze se povedl :-)
VymazatMusela jsem ho vyzkoušet... a - je výborný! Dlouho jsem nejedla takovou dobrotu z jablek.
OdpovědětVymazatMíša
to jsem rada :-)
VymazatMy jich máme taky až moc a už je to takové ohrané - štrůdl, kulatý koláč, buchty...možná ho vyzkouším. :) Dám ti vědět. ;)
OdpovědětVymazatheeej, strudl neni nikdy ohranej :-)
VymazatMne se ten zaverecny sirup nejak srazil, proc nevim.
OdpovědětVymazathttp://blog.veruska.cz/?p=4055
Vymazatmozna ho chtelo pak vratit na ohen a rozvarit...
Vymazatted uz delam slany karamel (a potazmo sirup) tak, ze vyvaruju vodu a to se nikdy nesrazi
Vymazatdokonalý, ta jednoduchý, ale ta chuť...pekla jsem včera a dnes jsem musela udělat ještě jeden:-)
OdpovědětVymazathihi, taky jsem ho delala uz 2x a jednou jsem dostala nekolik kousku od kolegyne, ktera ho taky zkousela... :-)
VymazatSuper recept, diky moc. Vcera jsem ho upekla a uz se po nem zaprasilo. Sara
OdpovědětVymazatTo jsem rada :)
Vymazatnaprosto dokonalá koláč, nemám ráda buchty s jablky, ale toto je úžasné!!!
OdpovědětVymazatanonymni: ano, to je :-) Clovek se skoro tesi na podzim...
OdpovědětVymazatUzasny kolac...nejdriv jsem se bala, protoze jsem si nebyla jista kvuli karamelu, ale chutna to jako z nejake prave francouzske cukrarny :-). Moc rada ctu tve stranky, pripominaji mi muj oblibeny film "Julie and Julia"...
OdpovědětVymazatanonymni: ach! Moc dekuju :-)
OdpovědětVymazatDělala jsem ho několikrát a prostě úžasný. Včera jsem ho zkusila s rebarborou, taky mňamózní :-) Lenka
OdpovědětVymazatLenka: souhlasim, je moc dobry. A s rebarborou musi byt snad jeste lepsi :-)
OdpovědětVymazatJe třeba si užít receptů s jablíčky, podle včerejší reportáže ve zprávách končí úroda českých jablíček a bude hůř...děkuji za tip, ráda vyzkouším :)
OdpovědětVymazatanonymni. nojo, ale ve zpravach to je porad nejaka katastrofa ;-) Kazdopadne urcite doporucuji, je fakt skvely
OdpovědětVymazatDokonalej! Díky za recept. Neměla jsem lístkové, ale křehké máslové těsto z marks a spencer a opravdu super! Markéta
OdpovědětVymazatMarketa: taky jsem uz delala na krehkem, je to super :-)
OdpovědětVymazatNo, tak kdybych ho tolik nespálila, taky bych se jistě prsila,že je luxusní.Takhle je mírně ohořelý. Ale výroba karamelu stála za to a opakování v plánu.A křičíčímu mimi ten ohořelý koláč stejně nevadí- hlavně,že je mlíko čerstvý a ono dosáhlo svého :-) Díky za inspiraci hanele
OdpovědětVymazathanela: tak priste uz bude dokonaly ;-)
OdpovědětVymazatMám napoprvé trochu obavy z toho karamelu, myslíte, že bude stejně nebo aspoň skoro stejně dobrý i s klasickým sladkým karamelem? Děkuji :)
OdpovědětVymazatVubec se nebojte slaneho karamelu. Ta chut neni vubec slana, jen sul podpori tu chut karamelu a je to mnohem lepsi. Ale samozrejme, jestli mate obavy, tak obycejny karamel bude fajn.
VymazatAhoj! Dnes jsem ho pekla podruhé a je výborný. Taky jsem měla trochu obavy z výroby karamelu, ale šlo to dobře. Jabka s karamelem jsou super!
OdpovědětVymazatbezva, to me moc tesi :-)
VymazatTuhle dobrotu prostě žeru. Nejdokonalejší jablečný desert
OdpovědětVymazatja taky :)
VymazatJá teda dělávám obyčejný jablečný koláč, ale na tento recept to zdaleka nemá. Ten karamel tam je božský, díky za recept!
OdpovědětVymazat