sobota 10. listopadu 2012
Květákový krém s houbami
Nikdy mě nenapadlo, že by květák byl nějak extra konfliktní zelenina. Kopr, houby, vnitřnosti; to chápu a nijak zvlášť mě nepřekvapuje, že se nad tím každý druhý ofrňuje. Jenže květák? Co vám, lidi, ten chudák udělal?! Na žádné květákové zlo ze školní jídelny si nevzpomínám. Doma jsme si na něm pochutnávali často. Polévka, mozeček, placičky, smažený. Mňam. A květákový krém? Hned jak jsem tu fotku na titulce zářijového Albert magazínu viděla, bylo jasno. Koukala jsem jako blázen, když na mě přátelé házeli "květák?-to-nejim" obličeje. Jo a samozřejmě ti, kteří náhodou květák jedí, tak ti nesnášejí houby. Nerada to říkám, ale v tomhle případě platí - už téměř klasické - když nejíte houby, tak tam dáte slaninu.
Nakonec jsem se původním receptem jen inspirovala a krém dělala tak nějak od oka.
Ingredience na 4-5 porcí:
střední květák
malá cibule
střední brambora
lžíce másla
lžíce olivového oleje
asi 0,5l kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
asi 250ml smetany na vaření
sůl, pepř, muškátový oříšek
4-5 hrstí hub - lišky, hříbky nebo v nouzi 2 hrsti sušených lesních hub, co vám nasbírali hodní rodiče
lžíce másla
nebo
4-5 plátků dokřupava opečené anglické slaniny
nebo
4-5 lžic strouhaného parmezánu
Postup:
Květák rozebereme na růžičky a nasekám na kousky. Na jemno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle a oleji. Přidáme květák a kostičky brambory a chvilku restujeme. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme doměkka. Přilijeme většinu smetany a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem nebo v blenderu dohladka. Vrátíme zpět na plotnu, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a případně doředíme zbylou smetanou.
Houby očistíme a opečeme je na másle. Osolíme a opepříme a dáme do každého talíře bohatou porci. V případě, že jste houboví zoufalci jako já, namočíte sušené houby předem do horké vody a před opékáním je slijete.
Předpokládám, že co se slaninou a parmezánem, víte sami.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Přítel ho taky nejí a taky to nechápu :), Dle mého je na vině mozeček, kdy ve školních jídelnách člověk dostal našedlou humushmotu. Ale třeba také ne :).
OdpovědětVymazatja si vubec nepamatuju, ze bychom ve skolni jidelne meli nekdy mozecek...
VymazatŠkoda, až na klasický česko-foodblogersko (brr) hate úvod, dobrý tip - děkuji.Magd
OdpovědětVymazatCesko-foodblogersko (brr) hate nevim, co znamena, ale moc jsme se nad tim s prateli nasmali u dnesniho obeda. Dekujeme
VymazatMně se úvod naopak líbí, má švih :). Obávám se, že kdybych to udělala, taky to budu jíst jediná, ale co, stojí to za to :) Pavla
OdpovědětVymazatjedla jsem to nekolik dni; dvakrat s houbama, jednou s parmezanem a jednou se slaninou, takze to slo :-)
VymazatJá květák miluju skoro ve všech podobách (jen smažený a jako mozeček ho nerada - právě vzpomínka na školní jídelnu a na časté prázdninové jídlo), ale takhle jako krém jsem ho dělávala v létě skoro furt. Navrch je ještě dobré třeba přidat dokřupava opečené kostičky brambor, ale to už je pak skoro hlavní jídlo :-)
OdpovědětVymazatja ho jedla i tak, jako hlavni jidlo... Tyhle hutny polivky me vzdycky zasyti, ze uz nemuzu nic dalsiho :-) Ale opeceny brambory zni velmi dobre - dekuju :)
Vymazatvůbec nevypadá květákově,ale určitě byl moc dobrý!
OdpovědětVymazatNevypada? Mne prijde, ze jo :)
VymazatOceňuji, jak jemně krém vypadá - já občas při výrobě podobných polévek skončím s něčím, co připomíná batolecí stravu... Hodně lidí vaří květák do bezvědomí a ještě k tomu pod pokličkou, to pak může být důvod, proč ho někdo nerad... Mým favoritem jsou teď růžičky pečené v troubě s olejem, citronem a česnekem.
OdpovědětVymazatyannko, to zni tak strasne dobre, ze si to hned o vikendu upecu. Moc dekuju :-)
VymazatUrcite vyzkousej, ja to delam nejak takhle http://www.simplyrecipes.com/recipes/roasted_cauliflower/, akorat ten parmazan mi tam skoro pripada navic, spis si k tomu udelam treba nejaky jogurtovy dip. Od te doby, co jsem to zkusila poprve, mam problem se prinutit udelat s kvetakem cokoli jineho:) Je to rychly, strasne dobry a staci na to jeden pekacek. A lze si s tim pak pripadne hrat dal (teply salat apod.) Enjoy:)
Vymazatdekuju
Vymazatsom jediná, ktorej v školskej jedálni chutilo? :-D
OdpovědětVymazatnejsi, mne na zakladni skole taky chutnalo :-)
VymazatMíša: Já květák můžu na všechny způsoby, ale moje dítě pozře jen smažený, říkáme tomu čertíky :c)
OdpovědětVymazatKdyz jsem byla mala, tak jsem mela ten smazeny taky nejradsi... Treba z toho dite vyroste ;-)
VymazatDíky za všechny nezdravě nudné schůzky. Na jedné takové jsem si přečetla recept, skoro se ho načila tam a zpět i v angličtině (taková nuda to byla) a dnes jsem dílo dokonala. Polévka je fantastická! Díky. Blanka
OdpovědětVymazatto jsem rada :-)
VymazatVýborná! Uvařeno k dnešnímu obědu. Překvapilo mě, jak je krém hutný, říkala jsem si, k obědu jen polévka, tak si nandám plný talíř a pak jsem nemohla dojíst :-)
OdpovědětVymazatjsem rada :-) Je dost syta, taky jsem mela s plnym talirem co delat
VymazatVyborna podzimni vecere - dojidam druhou porci, mam parmezanovou verzi. Jen by me zajimalo: muzou se smetanove/mlecne polevky mrazit? Protoze jestli ne, tak to budu jist do Mikulase :-( a v tom pripade me mozna dalsi kvetakove recepty na chvili nebudou lakat.
OdpovědětVymazatbohuzel nevim, zkuste google
VymazatOmlouvam se, dodatecne se podepisuji. Pavla
OdpovědětVymazatKvětákový krém jsem nikdy nedělala, ale už jsem ho jedla. Je dobrý, ale já mám zkušenost, že v kombinaci květáku a smetany mi květák vždycky zhořkne (např. zapečený květák se sýrem a smetanou). Je na to nějaký fígl, něco dělám špatně?! Děkuji Johana
OdpovědětVymazatO zadnem figlu nevim, horke to nebylo. Priprava presne podle receptu...
VymazatTak tuhle dělám často. Ještě do ní někdy přidám i mrkev. A pak rozmixuju všechno společně. A nahoru parmazán nebo rukola zakápnutá olivovým olejem a citronem :)
OdpovědětVymazatto musi byt taky vyborne :-)
Vymazat