Připravte se na odvážnou akci, kterou podstupuji na přání svého dvoutisícího fanouška. Když jsem se ptala, co bych podle něj měla upéct, vybral mi bůček. Mně? Vždyť já neumím nijak zvlášť vařit a bůček je jedno z mála jídel, které opravdu nemám ráda. Když jsem říkala "upéct", měla jsem na mysli něco jako dort. Jenže, co mám dělat - jednou jsem to slíbila a tak tedy - jdu na to. Vybrala jsem recept na 18 hodin pečený bůček podle Hestona Blumenthala a na neděli mám pozvaných pět statečných. Přípravu je třeba začít včas - vývarem.
Ingredience na 2kg vývaru:
2,5kg kuřecích křídel
olej z hroznových jader (řekla bych, že i obyčejný slunečnicový bude v pohodě)
150g cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky (jsou to asi 2 cibule)
75g mrkve, oškrábané a nakrájené na tenká kolečka (je to tak jedna větší mrkev)
100g žampiónů, nakrájených na plátky
2 stroužky česneku, oloupané a rozpláclé
Postup:
Troubu předehřejeme na 200°C.
Kuřecí křídla potřeme olejem a dáme je na hodinu péct. Během pečení je dvakrát otočíme, aby se opekla ze všech stran. Opečená křídla dáme stranou a z pekáče vylijeme vypečený tuk. Pak na pekáč nalijeme trochu vody a seškrábeme všechny "připečeniny" a dáme je ke křídům.
Ve velkém hrnci - Heston říká v papiňáku, ale ten já nemám (kdo četl Betty McDonald, ten ví proč) - na trošce oleje restujeme cibuli dozlatova. Hodně mícháme, aby se nepřichytávala. Podle receptu se má restovat na prudkém ohni 45 minut, ale to by nedopadlo dobře, takže doporučuji spíš střední až mírný oheň. Přidáme mrkev a necháme ji trošku změknout. Nakonec do hrnce dáme i houby a česnek a restujeme, až houby změknou.
Do hrnce dáme opečená křídla (i s "připečeninami") a zalijeme dvěma litry studené vody. Přivedeme k mírnému varu a sesbíráme pěnu, která se utvořila na povrchu.
V případě, že vaříme v papiňáku, tak přiklopíme víkem a vaříme pod nejvyšším tlakem na mírném ohni dvě hodiny. Pokud papiňák nemáme, necháme vývar táhnout 4-6 hodin. Já jsem musela postupně dolít asi 2 dcl vody, abych skončila se 2kg vývaru.
Vývar necháme zchladnout a přes jemné plátno ho přecedíme a dáme vychladit. Než vývar použijeme, sundáme z něj vrstvu tuku. Polovinu ho budeme potřebovat na zmíněný bůček, druhou si můžeme zmrazit.
A abychom se všichni měli na co těšit, ráda bych řekla, že v lednici mám téměř dvoukilový bůček ze šťastného přeštického prasátka.
Pokračování příště...
Už ve fázi vývaru to vypadá dobře! Na bůček se vyloženě těším:-)
OdpovědětVymazatdiky, ja se vlastne taky tesim, i kdyz ho nejim :-)
Vymazattak na tohle se těším, zajímá mě to moc! ;) bůček 4ever!
OdpovědětVymazatMe taky zajima, jak tohle dopadne :-)
VymazatTa tohle je teda šílenej počin :D
OdpovědětVymazatto teda :)
VymazatVývar krásnej. Jen mi není jasné, jak by z papiňáku vyšel čirý, když nejde sbírat pěna a sraženiny.
OdpovědětVymazaton se nakonec cedi pres platno
VymazatKdyž tak o tom přemýšlím, nevím, jestli by se mi do papiňáku vešlo 2,5 kg křídel. Hele a připadá mi to trošku nespravedlivý, ten jehněčí vývar se mi zdá o moc složitější :). Chichichi, snad ti to vynahradí ten bůček. Dnes udělám vepřový vývar a brambory podle Hestona budou par excellence!
OdpovědětVymazatJa nemam moc velkej hrnec a nacpalo se to tam akorat... Bucek mi to urcite vynahradi - musela jsem desne vypocitavat, aby to vyslo nejak rozumne a ja nemusela vstavat ve tri rano a tak :-) Na brambory uz se tesim... My si zijeme...
VymazatMoc pěknej, těším se na bůčkové pokračování... A Vejce a já jsem četla, ale papiňák mám a vývar i jiný věci v něm dělám, a to to doma taky vzbuzovalo strach. Nicméně to největší peklo, které se rozprsklo Betty, je mega tlakový zavařovací hrnec, kterej Klára. http://conovehonakopci.cz/?p=85, vypadá mnohem hrozivěji.
OdpovědětVymazatKatko, sraženiny se mi nedělají, je celkem čistý, případně se dá ještě dočistit bílky a přecedit, super vychytávka. farfalla
Diky :-)
VymazatJop, ja vim, ze to byl zavarovaci mega hrnec, ale stejne se papinaku nejak branim...
Ty bláho, ty jseš teda drsňačka a vůbec se nešetříš! Já bych za trest toho milého fanouška nechala sníst celý dvoukilový bůček, bez chleba a zapíjet by to musel tímhle krásně čirým vývarem.
OdpovědětVymazatJak za trest? Ten bucek by mel byt dobry a bude za odmenu! ;-)
Vymazatja si vajce a ja budem musieť znova prečítať :D vôbec si to nepamätám, ale moja kamarátka má s papiňákom nemilú príhodu, tak si to asi viem domyslieť :) už sa teším na bôčik- ja ho náhodou milujem, pečený je úplne že vaaau. s kapustičkou a knedľou, poriadne pokvapkanou masťou spod bôčika :D
OdpovědětVymazatUz se pece a za nejakych 24h se bude servirovat, tak jestli to vyjde a ja to preziju, tak se tes na recept :)
Vymazatvejce jsem necetla,ale jestli je v tom vybuch, tak ten jsem zazila na vlastni kuzi a papinak na vzdy vyreseny:)...me se zda 2 kg bucku malo, ponevadz jsem mela skoro kilo prestickeho, pecene s kralickem a tak se to nejak zcvrklo ten bucek.jsem zvedava, jak to dopadne:)
OdpovědětVymazatTo chapu... Doufam, ze se moc nezcvrkne a dopadne to dobre :)
VymazatHezký!:)
OdpovědětVymazatdiky :-)
VymazatTohle receptový povídání napínavý jak kšandy! Těším se na druhý díl. Já bych si takový bůček asi přála k vánocům. Manžel je proti tučnému masu. Já rozhodně ne. Jo a teda moc se mi líbí fotka vývaru.
OdpovědětVymazatTo je legrace, prat si bucek k vanocum :-) Trosku mi to pripomina moji kamaradku Klaru (ma blog Zapisky Kacky Zvykacky), ktera si k vanocum preje bedynku veproveho z The Real Meat Society. Diky :-)
VymazatPřed dvěmi léty mě z papiňáku vyletěla poklice (prý se třemi pojistnými ventily hahaha), vzápětí se jeho obsah rozprsknul po celé kuchyni - hlavně na stěny a strop a pěkný kus vřavého obsahu i mě na hlavě. Není asi třeba podotýkat že papiňák už nechci nikdy ani vidět.
OdpovědětVymazatP.S. Ale bůček bych si dala, těším se na recept.
Smarja, to je hruza. To se mi nastesti nikdy nestalo, ale nejak se porad bojim, ze se to stane... Takze radeji varim dele v obycejnem hrnci.
Vymazat