neděle 24. února 2013
Cupcakes s karamelovým krémem
Jejda, poslední recept před třemi týdny. Mohlo by se zdát, že mám svojí klasickou únorovou lenochodí nemoc, ale výjimečně to tak není. Peču a vařím ostošest, možná i ostosedm. Citrónové koláčky, chleby, rohlíky, paštika, bramborové knedlíky a vepřová pečeně, čokoládový dort podle Ottolenghiho a tak. Jenže, vždycky se to nějak sní dřív, než stihnu vzít do ruky foťák. Nevymlouvám se na nedostatek světla - neboť miluji svůj balkón aka fotoateliér - ale padla na mě nějaká roztěkanost a často všechny sladkosti prostě rozdám a pak si řeknu jenom "jééééé". Jsem zkrátka hrozná a nemám pro to žádnou kloudnou omluvu ani výmluvu. Mám úplatek! Nahořklý kakaový dortík s hebkým sladkým krémem, který bezvadně funguje na malé a střední smutky. Fakt!
Ingredience na 12 cupcakes:
(inspirace zde: http://joyofbaking.com/ChocolateCupcakes.html)
50g holandského kakaa
240ml vařící vody
175g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
113g změklého másla
100g cukru krupice
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
---
250g mascarpone
200g dulce de leche (např. Salko karamel)
---
2-3 lžíce cukru krupice
Postup:Kakaový prášek rozmícháme na hladkou pastu ve vařící vodě a necháme trošku vychladnout.
Troubu si předehřejeme na 190°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, poté zašleháme vejce - pěkně jedno po druhém - a vanilkový extrakt.
Přidáme moučnou směs, promícháme a nakonec zapracujeme zchladlou kakaovou pastu. Promícháme dohladka.
Hmotou naplníme připravenou formu a pečeme 15-20 minut. Zda jsou hotové, vyzkoušíme pomocí špejle. Necháme úplně vychladnout.
Krém připravíme prostým prošleháním mascarpone a dulce de leche (nejlépe v pokojové teplotě).
Vychladlé cupcakes zdobíme krémem pomocí cukrářského sáčku, kdo není tolik na sladké, udělá krému jen polovinu a cupcakes pouze lehce pomaže.
Na žáruvzdorný tác dáme pečící papír. V kastrolu se silným dnem pomalu rozpustíme cukr a utavíme na světlý karamel. Ihned vylijeme na pečící papír a dřevěnou vařečkou uhladíme tak, abychom měli tenkou vrstvu. Po vychlazení nalámeme karamelový plát na nepravidelné střepy. Zdobíme jimi vršek cupcakes.
Krásné! Jako vždy! A těch nevyfocených receptů je fakt škoda... =/ Hezký večer a díky za super recepty i celý blog!!!
OdpovědětVymazatZ.Z.
Dekuju :)
VymazatTo je prostě k sežrání! :)
OdpovědětVymazat:-) Dekuji
VymazatJá mám prostě pro cupcakes hroznou slabost! Vypadají báječně, a jelikož miluju karamel, recept ozkouším:)
OdpovědětVymazatdekuju Jani. At se povedou :)
VymazatMám úplně stejný problém. Zmrzlina nejmíň jednou týdně, jenže jde okamžitě z domu, já maximálně olížu metlu ze stroje, takže žádné focení. A pokud to náhodou nejde z domu, hned to sní návštěva nebo tak..
OdpovědětVymazatDortíky budou určitě boží. Zbožňuju karamel.
Muzu ti vymenit dortiky za zmrzlinu ;-)
VymazatTohle nemůžu číst po ráno, pak budu mít celý den chuť na sladké... ale zase jsem o krok blíž k rozhodnutí koupit si konečně ten zdobící sáček :-)
OdpovědětVymazatPouzivam jednorazove zdobici sacky. Nejsou drahe a je to hygienictejsi, nez ten praci...
VymazatEva Kadrnožková: jestli můžu doporučit, zkuste jednorázové zdobicí sáčky Toppits, co prodávají v hypermarketech a drogeriích, Jsem s nimi nakonec nejspokojenější.
OdpovědětVymazathttp://melitta-online.cz/toppits-sacky-na-zdobeni-10ks-3-nastavce-p-61830
Óóó, miluju karamel a tyhle cupcakes by dělaly parádu i v té nejluxusnější kavárně! Kam se hrabe Fabešová!
OdpovědětVymazatŠkoda jen těch neprezentovaných receptů, ale taky to mám poslední dobou stejné, asi je to nějaká foodblogerská infekce...
diky Madlo... Pokusim se napravit, ale je toho na me nejak hodne...
VymazatNeboj se, myslím, že to všichni chápeme, že na blog prostě nemáš čas - respektivě dostatek času na vyfocení jídla v tvém případě ;)
OdpovědětVymazatTvoje články mě ale vždy potěší. Máš hezké fotky a vtipně napsaný text.
Tvůj blog sleduji už opravdu dlouho a furt ho mám tak moc ráda. Pokračuj v tom co děláš!
diky Baro za mila slova :)
VymazatTak teď jsem je dopekla a to těsto je docela katastrofa.. v troubě byly přes 20 minut a přesto uvnitř nedopečené a na vrchu se zas rozpadají. Taky jsem tam moc nepochopila tu kakaovou pastu, když můžu kakao přidat do sypké směsi a místo vody použít třeba podmáslí.. achjo. Jinak krém je skvělý.
OdpovědětVymazatTerezo, to je mi lito, ale ja s receptem zadny problem nemam. Pekla jsem je nejmene 10x, ve 3 ruznych troubach a dopadlo to vzdy stejne - tedy dobre. Vrsek lehce popraska, ale to se zakryje kremem.
VymazatProc se pouziva kakaova pasta nevim, ale nechapu co je na tom spatne.
Proč kakaová pasta? Jednoduše. Aby se těsto rovnoměrně obarvilo kakaem a předešlo se případnému nerozpuštění kakaových hroudiček.
VymazatTy se budou hodit! Malé a střední smutky mám na denním pořádku :D
OdpovědětVymazatNekdy staci i jen ten krem ;)
VymazatÚplně mi vzaly dech...jsem zvědavá, jestli je zvládnu (vyzkouším hned zítra, prozatím tleskááám) ;-).
OdpovědětVymazatVivi
diky a doufam, ze se povedly :)
VymazatProsimte, muzu se zeptat jakej pouzivas nastavec na zdobicku konkretne tady?
OdpovědětVymazatJinak recept z joy of baking je uplne super, povedly se mi podle nej vzdycky a karamelovej krem je skvelej napad.
Veroniko, je to "trubicka rezana", 8 zubu, plast, ale ted z hlavy nevim, jestli prumer 11 nebo 13 (asi spis 13ka)
VymazatKaramelový krém, mňam! :)
OdpovědětVymazatjo :)
VymazatBoží!:-)
OdpovědětVymazatdekuju :)
VymazatNádherné cupcakes ale hlavně obdivuji ten krém! Mě se snad nikdy nepovede udělat tak pevný a přitom hladký krém! Tvá úvodní fotka mě ale nakopla, zkusím při nejbližší příležitosti :)
OdpovědětVymazatdiky moc - s kremem mam casto taky problemy, ale zrovna tenhle je v pohode :)
VymazatSuper! Tak nejak mi pripominaji, ze jsem jeste neroztridila fotky cupcakes/brownies s arasidovo-karamelovym kremem :)
OdpovědětVymazatAle presne ty problemy s nevyfocenyma receptama znam :D
tak sup, sup, v Lidlu je zrovna akce na arasidove maslo ;-)
Vymazatale to je pak nefér, my chceme ty výtvory vidět a slintat na klávesnici! :D Tento úplatek přijímáme, ale jestli bys byla tak hodná, tak to prosím vyfoť, máš vždycky tak úžasné pokrmy :D
OdpovědětVymazatDeniso, ja se snazim, ale foceni casto znamena, ze musim vstat o pul hodiny az hodinu drive a to delam kvuli malocemu a malokomu ;-)
VymazatDnes jsem dělala na oslavu narozenin ( nee mých) a krém totální propadák. Zřídnul mi, takže o nějakém zdobení cukrářským pytlíkem, se mi mohlo tak akorát zdát. Krém jsem tedy "nalila" a dala do lednice, tak snad to aspoň trochu ztuhne. Mascarpone jsem použila z Globusu, v tom je asi problém, někde jsem četla, že z Lidlu je lepší. Ale jinak chuťově dobré :)
OdpovědětVymazatHanka: to je mi lito, ale fakt nechapu. Krem jsem delala uz snad 4x a nikdy nebyl zadny problem. Cupcakes prevazim i MHD a krem drzi... S mascarpone z Globusu zkusenost nemam, kupuji bud v Lidlu nebo v it. potravinach
OdpovědětVymazatTak to tohle určitě vyzkoušíme, vypadá to úžasně:) Ráda bych pozvala všechny milovníky jídla na náš nový food blog. www.taste-it-now.blogspot.com
OdpovědětVymazatanonymni: dekuji :)
OdpovědětVymazatZdravím vás Lucie. Při hledání nějakého super receptu na Cup cake jsem našla ten váš, který vypadá báječně:) Opravdu v něm není žádné máslo?
OdpovědětVymazatdíky moc Monika
Monika: je tam maslo - v receptu je uvedeno jak v ingrediencich, tak v postupu...
OdpovědětVymazatUdělala jsem je s jiným krémem, ale musím říct, že je to první recept, do kterého příště přidám víc cukru. "Korpusky" mi přijdou dost hořké a to z 90% receptů cukr ubírám. Myslíš, že to může být kvalitním hořkým kakaem?
OdpovědětVymazatAnca: korpus je horky, ale ten extra karamelovy krem to prave srovna... Jestli jsi delala jiny, treba ne tak sladky, je mozne, ze to dohromady nefungovalo.
OdpovědětVymazatDobrý večer, prosím o radu. Zase se mi nepovedl krém. První pokus se mi zdrcnul( to u me není není nic zvláštního), druhý se mi roztekl. Četla jsem tu, ze už se to někomu také stalo. Můžete mi prosím poradit jak krém míchat, ručně, el. metlou, karamel přidávat postupně, prostě jako pro trdlo... Nevzdavam se, jdu do toho znovu :-) děkuji Tereza. P.S. těsto super, to se povedlo a chutná výborně - zapijime to karamelovou omáčkou :-)
OdpovědětVymazatanonymni: krem michejte rucne, mozna je lepsi nejdriv rozmichat salko dohladka a teprve pak ho spojovat s mascarpone. Zalezi i na znacce mascarpone, treba z Italatu to nejde a tece. Pouzivam z Lidlu, jak jsem psala nekde vys.
OdpovědětVymazatTeď jsem je dodělala a půlka už je snědená! Skvělé!
OdpovědětVymazatdiky, to mam radost :)
VymazatMoje úplně první cupcakes! A povedly se... Juchů!!!
OdpovědětVymazatTina
super, gratuluju :-) Jestli chces, muzes poslat fotku vysledku na ChezLucie@email.cz
VymazatCupcakes dodělané a jsou vážně úžasné! Jen artcukrářka ze mě fakt nikdy nebude :/
OdpovědětVymazattak aspon, ze jsou dobre. Ostatni je jen trenink ;-)
VymazatTak mne sa tiez nepodaril krem, je riedky a zatial ho mam v chladnicke a cakam ci zhustne? Najskor som to miesala rucne a ked to nehustlo, tak som si zobrala na pomoc rucny mixer. Ale detto.
OdpovědětVymazatRucni mixer to prave cele pokazi a krem strasne zridne. Jinak mam dobrou zkusenost z mascarpone z Lidlu, naopak od Italatu je uplne k nicemu.
VymazatDělala jsem je jako občerstvení na státnice a slavily úspěch, krém naprosto výborný, žádný problém jsem s ničím neměla, možná byl na mě trochu sladký, ale korpus bych řekla, to hezky vyrovnal. Parádní recept, jako všechny :) Moc děkuju. Verča
OdpovědětVymazatdiky Verco, jsem rada, ze chutnalo :)
VymazatDobrý den, Lucie,
OdpovědětVymazattak jsem zase zabrousila na váš blog. Hrozně se mi líbí krém v tomto receptu... Navrstvila jsem ho na ořechovobanánové muffiny (protože čoko muf.jsem dělala nedávno) a není to vůbec špatné! Krém je lahodný, tááák jemný. Trochu krému jsem zkusila osolit, ale nějak to nebylo ono (asi to chce na slaný karamel jiný krém). Opět děkuji za recept a těším se, až zase něco od vás vyzkouším. Krásný den! Daniela
Banan & karamel je skvela klasika :-) Mozna moc soli, nebo nekvalitni? Davam maldonku a i do tohoto jde fajn.
VymazatMuffinky byly vynikající, dneska jsem je dělala poprvé na manželovy narozeniny :-) ale měla jsem problém s krémem, vlastně to mělo konzistenci jako kondenzované mléko salko (ne to zkaramelizované) a vůbec to nedrželo tvar :-( rozteklo se to, ale naštěstí to všem hrozně chutnalo i tak. Prosím Vás, máte nějaký trik, jak ten krém udělat, aby držel? Děkuji, Michaela :-)
OdpovědětVymazatJak jsem psala jiz vyse v komentarich - nektera mascarpone vice tecou, ja mam dobrou zkusenost s tim z Lidlu. Neslehat krem mixerem, jen lehce promichat.
VymazatVyzkoušeno a je to dokonalé! Mascarpone jsem riskla (Lidl mám daleko) a teče, ale ten kontrast mezi nahořklým vláčným těstem a sladkým krémem, ten je skvělý!
OdpovědětVymazatA téměř po dvou letech přesně je dělám znova a pořád jsou skvělé, asi nejlepší těsto na čokoládové muffiny, nahořklé a vláčné, je to poznat už když je vymíchané, krém se tentokrát povedl moc hezky. A co teď se zbylou půl plechovkou Salka?
OdpovědětVymazatMoje nejoblíbenější cupcakes. Vždy, když mám chuď na kapkejky, vyhledám si TVŮJ recept. :)
OdpovědětVymazat