neděle 3. února 2013
Frgál
Taky jste v dětství četli Zuzajdu a Jurajdu? Pražská holka jede na prázdniny na Valašsko a zažívá tam všelijaká dobrodružství s novým vesnickým kamarádem. Četly jsme to s mojí sestrou Zuzkou, představovaly si, že jsme to my dvě, kdo je na prázdninách u babičky. A mě solidně rozčilovalo, že Zuzajda se nejmenuje Lucajda. Zuzka mě navíc zlobila a říkala, že ona je Zuzajda a já můžu být Jurajda. No, děkuju pěkně.
Vzpomínám si, že jedno, pro Zuzajdu neobvyklé, dobrodružství spočívalo v pečení frgálů. Obrázek v knížce nebyl, jídlo mi tenkrát bylo tak nějak fuk a na frgál jsem rychle zapomněla. Až do jedné dovolené v Rožnově pod Radhoštěm. U stánku obklopeného hejnem vos prodávala stará babička obrovské koláče s různými náplněmi a já si vzpomněla na Zuzajdu a nakoupila tolik frgálů, kolik jsem unesla. Od té doby jsem na nich trošku závislá - hlavně na hruškových a tvarohových. Mno, možná i víc, než trošku - loni v létě jsem se skoro týden živila jen valašskou kyselicou a frgály. Dokonalé.
Ten nejvalašštějsí z valašských frgálů je hruškový. Náplň se připravuje ze sušených hrušek, voňavého koření, rumu a švestkových povidel. Když se mě zima zeptala, co jsem dělala v létě, tak sušení hrušek jsem si k dobru bohužel připsat nemohla. A tak mám frgál tvarohový, můj druhý nejoblíbenější. Je moc dobrý, ale něco mu chybí. Víc tuku, cukru nebo rumu? Léto, sluníčko, teplo, volno a šťastné chvíle? Kdo ví?
Inspirace u Petry Pospěchové a v Apetitu.
Ingredience na dva frgály (či frgále):
každý má průměr 30cm a měl by vážit 600g - Valaši jsou přísní
1/2 balíčku čerstvého droždí (21g)
1 lžička cukru krupice
120ml vlažného mléka
350g polohrubé mouky
40g cukru moučka
špetka soli
2+1 žloutek
mletá skořice
60+50g rozpuštěného másla
malý panák tuzemáku
---
500g měkkého tvarohu v kostce
2 vejce
cukr moučka podle chuti
vanilkový cukr
mléko na případné ředění
Postup:
Do misky rozdrobíme droždí, přisypeme cukr krupice, přilijeme polovinu mléka a rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. Trvá to asi 15 minut.
Ve velké míse promícháme mouku, cukr moučku a sůl. Přidáme dva žloutky, 60g másla a kvásek. Hněteme, až se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Přikryjeme utěrkou nebo fólií a na teplém místě necháme asi hodinu kynout. Těsto rozdělíme na poloviny, propracujeme a vytvarujeme bochánky. Necháme opět kynout, asi 20 minut.
Zatím si připravíme náplň. Důkladně promícháme tvaroh, vejce a oba cukry. Můžeme doředit mlékem.
Vykynuté bochánky rozválíme na velmi tenké placky a případně ořízneme tak, abychom měli pěkné 30 cm kruhy. Okraje potřeme žloutkem rozšlehaným s troškou studené vody. Na každou placku dáme polovinu náplně, rozetřeme ji téměř do krajů. Povrch lehce posypeme skořicí a pokapeme máslem smíchaným s rumem. Necháme znovu kynout, než se nahřeje trouba.
Pečeme na 170°C třicet až čtyřicet minut - až okraje zezlátnou. Před podáváním necháme úplně vychladnout.
Štítky:
česká klasika,
koláč,
kynuté,
sladké,
tvaroh
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
toto je pokus o vrazdu. MILUJU frgaly, zvlast tvarohovy a hruskovy!!! ted tu sedim, doslova slintam (pavlovuv reflex jak vysity) a premyslim, jak strasne nefer je, ze ted takovyhle veci nemuzu :'( kazdopadne recept hazu do zalozek a jednou... jedno na nej dojde :)
OdpovědětVymazatpardon ;-)
VymazatTaky je miluju a obzvlast ten hruskovy :) Rikala jsem si, ze prece ty suseny hrusky nekde v obchode objevit musim, a pak budou... :))
OdpovědětVymazaturcite je nekde maji, jenze kdyz dostanes chut na frgal v sobotu vecer, tak je tvaroh mnohem dostupnejsi surovina :)
VymazatJak je možné, že se s frgálem seznamuji až teď? Kde se stala chyba?!
OdpovědětVymazatMusím asi našim vyčinit, že neznám Zuzajdu a Jurajdu... Tss...
no to tedy! :)
VymazatTímto jsem samozřejmě chtěla poděkovat za rozšíření mých obzorů :)
VymazatTak to mám dva resty ! Zuzajdu a Jurajdu jsem nečetla a hruškový frgál neochutnala :-( To se musí napravit ! Sušené hrušky mám, kamaráda Juraje taky, už jen zadělat na koláč ;-)
OdpovědětVymazattak chute do toho :)
VymazatFrgály, božíčku! Mňam! :) Musím je někdy upéct...! :)
OdpovědětVymazatJa jsem lina (a hlavne leva)na vytvareni dokonalych kruhu tak vyrabim tenky kolac na cely plech.nejvic je u nas popularni kombinace naplne tvaroh+povidla.kazde pekne rozetrene na uzky pruh a pravidelne se stridaji.takze kazda porce ma obe dve naplne.mnam;-)
OdpovědětVymazatkdyz ja chtela pravy frgal a ten je kulaty a jen s jednou naplni... Ale chystam se na chodske kolace :)
VymazatTaky občas dělám frgál, měla jsem hruškový povidla a zkoušela to s něma místo sušených hrušek a bylo to taky dobrý. Ale stejnak se mi nikdy nepovedl tak jako, když si ho dám v Rožnově. (Doporučuju Cyrilovo pekařství :)
OdpovědětVymazatten muj taky neni uplne ono, ale Roznov mam hodne z ruky... Kazdopadne diky za tip, treba se tam nekdy zase dostanu
VymazatLucko, frgály pečeme v Simply good každý první víkend v měsíci v rámci Weekend baking a pokapat rozpuštěným máslem s rumem až po upečení, a to hooooodně :)
OdpovědětVymazatNektere recepty rikaji pred, jine po... Priste zkusim po... :)
VymazatMŇAM! Frgály miluju, jsem holka z Podbeskydí:-))) A minule jsem tetě uzmula hruškovou směs a šoupla ji do mražáku, takže teď můžu podle vašeho receptu vyzkoušet těsto:-)))
OdpovědětVymazatoooo, zavidim hruskovou smes v lednici :)
VymazatNikdy jsem to nejedla a ani neviděla :/:D Ale zní to moc dobře :) Můžu se zeptat, kam na recepty chodíš? :))
OdpovědětVymazattenhle konkretne mel cestu asi tak: Zuzajda & Jurajda, dovolena v Beskydech, hledani na internetu (odkaz na recepty je uveden). Jinak vseobecne se proste zajimam o peceni, ctu foodblogy, casopisy, ochutnavam na cestach a tak :)
VymazatTak to já jsem na konci léta (v představě, že si upeču hruškový frgál) sušila hrušky. Jenomže ony jsou tak výborné už ve fázi sušení, že na vlastní pečení už nedošlo.
OdpovědětVymazatJa hrusky moc nejim, takze bych mozna i vydrzela :)
VymazatJé a já všechny nasušený hrušky už dávno s prominutím sežrala. Někdy frgál taky vyzkouším, asi teda klasiku, tvarohovo-povidlový, ale mám chuť toho péct tolik, že nevím, čím mám začít dřív :-)
OdpovědětVymazatTeda Madlo, takhle nezodpovedne snist takovy poklad ;-)
VymazatJinak klasika je prave ten hruskovy, tvarohovo-povidlovy neni frgal (rika odborna literatura - napln je jen jednodruhova)
Dobře, dostalas' mě. Až trochu vyzdravím, tak tohle musím vyzkoušet. Frgál je totiž koláč numero uno mezi koláči! Snad sklep ještě skrývá hruškovidla.
OdpovědětVymazatpreji bzrke uzdraveni a povedeny frgal :)
VymazatAhoj Lucie. Prvně Ti chci napsat, jak skvělé stránky máš. Objevila jsem je před pár dny a už tady mám několik tipů na vyzkoušení. Peču moc ráda a Tvoje fotky a psaní jsou inspirující.
OdpovědětVymazatA k frgálům - moc mě potěšilo, že se tady objevily. Navíc, pocházím z Rožnova :-) U nás dělá nejlepší maminka. Nechápu proč, i když máme stejný recept, má je vždycky lepší. Náš favorit je makový. A malý tip na vylepšení - na tvaroh před pečením místo skořice vyzkoušej perník na strouhání. Na to ještě máslovou drobenku. Vydatně kropíme máslem s rumem až po upečení :-)
Tak a já jdu ještě péct čokoládovou bábovku, kterou jsem slíbila našim mrňouskům.
Diky moc Veroniko, pernik na strouhani doma mam, ale myslela jsem, ze bych ho spis dala na povidla...
VymazatFrgál jsem už nedělala opravdu dlouho, dala bych si. :)
OdpovědětVymazatno, ja bych si klidne dala znovu, i kdyz jsem ho delala minuly vikend :)
VymazatMňam, frgálů jsem se kdysi mohla doslova naprosto užrat!♥:D Určitě se ti moc povedl!:)
OdpovědětVymazatdekuju :)
VymazatMňam! Vypadá to moc dobře! (A určitě i chutná) ;)
OdpovědětVymazatdiky :)
Vymazatfrgale já rádá
OdpovědětVymazatNo jo, frgál, valašský to klenot. Za sebe si dovoluji dát hlas tvarohovému :-)
OdpovědětVymazattak jo :)
VymazatMoc děkuju za tento článek. Jsem původem z Valašska a teď žiju v Praze. Frgály dělávala moje babička...je to taková moje nostalgická vzpomínka na dětství, kdy celý byt voněl rozpuštěným máslem a ovocnou náplní. Jako malá jsem milovala hruškový, teď si pochutnám nejvíc na tvarohovém, moderní valašské pekány už přišly i s ořechovým a na farmářských trzích na kulaťáku jsem dokonce objevila i malinové. Doufám, že si na nich pochutnáváte úplně stejně jako já kdysi:)
OdpovědětVymazatLucka
Ja dekuju za mily kometar :)
VymazatDala bych si :)
OdpovědětVymazati ja :)
VymazatMňam, mňam :)
OdpovědětVymazatMilá Lucie, váš bog jsem objevila díky OnaDnes a jsem nadšena! Frgále musím vyzkoušet, pocházím ze střední Moravy a v rožnovské jsou úžasné. Jen ty celé sušené hrušky na povidla by to chtělo... Díky! Tereza
OdpovědětVymazatDiky Terezo :)
VymazatZdravím z Valašského království :) ,
OdpovědětVymazatjsem velice potěšena, že se "naše" frgaly objevily na vašich stránkách, je to prostě taková dominanta Rožnova a blízkého okolí. Vzhledem k tomu ,ze maminka pracuje v pekárne na frgaly a já sama o prázdninách chodím do pekárny na brigádu, mám za celý rok frgalu pokrk :D , avšak není nad pravý valašsky tvarohový posypaný perníkem,posypkou a pomazaný máslem s rumem.
I když mezi stálice patří tvaroh, mák, hruška a povidla, dá se na frgal nacpat cokoliv :). U nás děláme i ovocné kombinace - borůvky, jahody, maliny, višně, meruňky, jablíčka nebo ořechy, apod. A lidé se olizuji az za ušima.
Tož nechť chutná! Týna
diky Tyno a zdravim na Valassko :)
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatsice nejsem z valašska, ale babička pochází z vysočiny - a každý rok na hody peče podobné výborné koláče. ač jsem se několikrát snažila docílit stejně chutného a tenkého těsta jako ona, nikdy se mi nepovedlo. nicméně vím že bábi využívá pár triků které v receptu nemáte. Doufala jsem že budu první kdo to napíše, ale jak jsem se pročítala komentáři, nebudu :-) Tajemství jejího koláče bylo vždy v tom, že tvaroh sypala perníkem - je to vážně lahoda. A po upečení přelévala rozpuštěným máslem s cukrem - ale trochu vydatněji než vy :-) (vím, dietní to pak tedy vážně není, ale zkuste to, tak chuť je famózní, a zvlášť okraje pak dostanou zcela jiný rozměr v chuti). Dále do tvarohu přidávala žloutky a občas pár rozinek.
Vendula
Diky Vendulo, pernik zkusim, ale maslo uz vic asi ne - nejde o dietu, ale o to, ze nemam rada mastne veci...
Vymazatpřidám další svědectví z rožnova - můj milý má ve sklepě jednu takovou frgálovou pekárnu a není nad čerstvé upečený hruškový frgál s ještě neztuhlým máslem na snídani... :-) a jinak nastrouhaný perník nahoře je k dokonalému výsledku nezbytný!
OdpovědětVymazatpan dul: takoveho mileho bych se drzela :-)
OdpovědětVymazatSkvělý blog, skvělý recept a výsledek..úžasný frgál. Do rána asi nic nezbyde.
OdpovědětVymazatPříště zkusím zmiňovaný perník, ten doma nebyl :-)
Stáni
Stani: dekuji :-)
OdpovědětVymazatAhoj Lucko, nejdříve chci poděkovat za tvé skvělé stránky, jsem pravidelný návštěvník:-) a nacházím zde vždy inspiraci:-). Mám jednu otázku, v jakém programu děláš ty změny obrázků, myslím když máš více fotek a ty se střídají např. u tohoto frgálu. Děkuju moc
OdpovědětVymazatstaci si vygooglit "gif creator online"
VymazatDíky
VymazatK frgálu ( HLAVNĚ HRUŠKOVÉMU) a kyselici bych já ještě přidala ( šáhla kousek vedle) brynzové halušky.
OdpovědětVymazatFrgály peču i ty hruškový. Když je nálož hrušek, tak je vyjadřincuju a upeču- rozpeču prakticky na povidla- v troubě. Výsledek je "skoro" tak dobrý jako ze sušenejch. Sklízím úspěch jen vypeckování a předlouhé pečení v troubě je opruz. A ještě tak z 2,5 kg hrušek mi stačí slakvarda tak na jeden frgál. Ale ten výsledek........
ajo, halusky taky - davala jsem si je na Radhosti, ale byl to hnus. Nejlepsi jsem jedla jednou od kamarada Slovaka a taky v Liberci, v jedne hodne obskurni restauraci.
Vymazatjsem se zapomněla podepsat
OdpovědětVymazatSvětluš