pondělí 25. března 2013
Cheesecake s karamelem a makadamovými ořechy
Chci slunce, teplo, drinky na zahrádce, pikniky, bylinky na balkóně, cokoliv zelenýho na záhoně, chci uklidit šály a rukavice, otevřít okno a čmuchat vůni jara. Chci vyhodit svý zimní boty, který už to začínaj' vzdávat, vyndat baleríny a bejt šťastná. Jenže, jaro se zrovna rozhodlo, že letos připomene "duben, ještě tam budem" a tak mi nezbejvá nic jinýho, než se zachránit karamelem. Slaným karamelem. S ořechy obalenými v dalším karamelu. To všechno na šíleně krémovym cheesecakeu.
Recept je z The Cook Book od Yotama Otolenghiho. Na základ jsem použila recept od Anny, protože už mám těch "máslových" sušenek z margarínu dost.
Ingredicence vystačí na 20cm dort:
Na základ:
200g polohrubé mouky
125g másla
30g cukru
1 vejce
Na krém:
600g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
120g cukru krupice
4 vejce
60ml zakysané smetany
1 vanilkový lusk nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
Na ořechy v karamelu:
150g makadamových ořechů (dala jsem solené)
90g cukru krupice
Na karamelovou polevu:
30g másla
80g cukru krupice
50 ml smetany ke šlehání
Postup:
Všechny ingredience na základ rychle zpracujeme a těstem vyložíme dno i boky dortové formy. Dáme chladit alespoň na půl hodiny, klidně i do mrazáku.
Troubu předehřejeme na 140°C. Na dno dáme pekáč s vodou.
Krémový sýr s cukrem promícháme dohladka, nešleháme. Lépe se pracuje se sýrem v pokojové teplotě. Po jednom zamícháme vejce, smetanu a vanilkový extrakt nebo dužinu z vanilkového lusku.
Krém nalijeme na vychlazený korpus a pečeme asi 60 minut. Povrch dortu se musí ještě trochu třást, kraje rozhodně nesmí ani trochu zhnědnout.
Necháme vychladnout ve formě a přesuneme do lednice. Vychlazený cheesecake můžeme vyndat z formy a přesunout na servírovací tác.
Zatím si připravíme ořechy. Troubu předehřejeme na 190°C a ořechy necháme opražit na plechu vyloženém pečícím papírem. V hrnci se silným dnem na mírném ohni utavíme cukr na karamel - nemícháme. Opatrně vsypeme ořechy a důkladně zamícháme, aby byl každý ořech pokrytý karamelem. Všechno vysypeme/vylijeme zpátky na plech vyložený papírem a necháme vychladnout. Posekáme nahrubo.
Nakonec zbývá karamelová poleva. Anna ve svém receptu psala, že karamelu bylo moc a na dortu se vytvořila nerozkrojitelná vrstva. Dala jsem tedy jen polovinu množství a všechno dopadlo dobře, karamel byl krásně měkký.
Do vyššího odolného hrnce dáme cukr a máslo a za stálého míchání dřevěnou vařečkou necháme cukr zkaramelizovat. Nevypadá to dvakrát dobře, tuk se odděluje od cukru a zdá se, že je něco špatně, ale není. Vytrváme a ničeho se nebojíme. Vlijeme smetanu. Doporučuji ji ohřát a vzít si dlouhé rukávy a chňapky, směs hodně bublá a prská. Sundáme z ohně a rozmícháme dohladka. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Vychlazený cheesecake potřeme karamelovou polevou a posypeme ořechy.
Dort vydrží v lednici tři dny, pokud na ni dáte zámek.
Štítky:
dort,
cheesecake,
ořechy,
sladké,
Yotam Ottolenghi
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Mám ukrutný hlad a je mi zima :D
OdpovědětVymazatUrčitě zkusím, myslíš, že by se k tomu hodily i mandle místo makadamiových oříšků? Jínak ty teď mají v lidlu v rámci Deluxe týdne :)
Panebože, za co...mňaaaaam. Ukládám a co nejdřív ho vyzkouším.
OdpovědětVymazatLinda
no ten je krásný! :-) určitě musí být i výborný, vůbec si nedokážu představit tu kombinaci ořechů a karamelu, ale tuším, že to bude neskutečný zážitek :-D
OdpovědětVymazatTen musím určitě zkusit, ale já se budu držet sušenkového korpusu. Sušenky kupuji v Rakousku a tam jsou taaak moc dobré :)
OdpovědětVymazatnádhera!!!!! tak takhle si představuji nebe na zemi.westruše
OdpovědětVymazatHa, v lednici čeká nějaké to balení Philadelphie a já už vím co s ním! :-) Děkuju. To bude krásný dárek (pro mě samotnou) za dopsanou bakalářku :-)
OdpovědětVymazatMnam, uz na to idem, clovek si predsa raz za cas musi dopriat nieco dobre, ze?Zuzana
OdpovědětVymazatten je nádherný!
OdpovědětVymazatUz tusim co si udelam za odmenu :-) nejaky receptik s marcipanem by nebyl?:-))
OdpovědětVymazatTohle by se melo jmenovat "ultimately decadent cheesecake" :)
OdpovědětVymazatproč, proč sakra proč neumim péct a proč nemám nikoho, kdo by mi to upekl???? sakra!
OdpovědětVymazatV lednici lezi ladem dve baleni Philadelphie jdu do nej,uz sem jich zkousela par,ale tenhle vypada luxusne,zkusim misto makadam mandle jinak zachovam puvodni recept,tak sem zvedava:-D
OdpovědětVymazatMiluju makdamové ořechy a miluju solený karamel! A cheesecaky. A Chez Lucii :-)
OdpovědětVymazatA s tím sušenkovým základem úplně souhlasím, já "korpus" pod cheesecake většinou dělám z drcených vloček a ořechů s troškou hnědého cukru. A tam, kde je potřeba jemné těsto, tak dělám klasické křehké máslové.
Bože ! Sezóna plavek na dohled a vy toto ???? Letím shánět suroviny :-)
OdpovědětVymazatMěly jsme ho v I need Coffee....gastronomický orgasmus, neexistuje nic lepšího.
OdpovědětVymazatLucko, na začátku píšete - slaný karamel... Postačeji slané ořechy nebo se má dát sůl i do karamelové polevy a Vám v receptu nějak vypadla? :-) Předem děkuji za upřesnění! Jinak skvělý recept jako vždy a jako vždy ho chci ihned vyzkoušet! A jara už se také nemůžu dočkat...Jana
OdpovědětVymazatLucka, paráda, tento cheesecake dávam na čakačku, slina mi tečie! A s tou jarou máš pravdu... moja záhrada čaká a čaká a nie a nie tá zima skončiť :-( Pozriem von oknom a neviem či ísť zháňať kapra a zdobiť stromček alebo maľovať kraslice... cca 10 cm snehu za oknom :-(
OdpovědětVymazatTo je nadhera! Chapu, ze tohle zazene tu hnusnou zimu z hlavy aspon na chvili do pryc ;) Pri kazdym vykouknuti slunicka se zacnu usmivat jak magor, a pri kazdem uzreti snehovych vlocek se stejnou vehemenci nadavat... Ale ted uz mi na okne delaji radost vylezajici zelene rostlinky - jen mam pocit, ze v tomhle pocasi budu za chvili mit krasne salaty porad za oknem :D
OdpovědětVymazatNikol: ja myslim, ze mandle budou taky moc dobre
OdpovědětVymazatLinda: :D tak at se podari
kivi: diky moc, je bozi :-)
Karolina: jedine maslove susenky v CR, ktere jsou z masla, jsou zrejme v Marks&Spencer, ale jsou dost mastne a kdyz pridam dalsi maslo, tak mi pak vyteka behem peceni z formy...
westruse: diky :-)
Bara: myslim, ze jako motivace tenhle dort funguje bajecne :-) Drzim palce s bakalarkou
Zuz: to teda jo! :-)
Hana: dekuju :-)
Folk: klikni na stitek "marcipan" nebo napis do vyhledavaciho okna "marcipan" a vyjedou ti vsechny me recepty, ktere obsahuji marcipan ;-)
yannka: ale neeee ;-)
sherylis: ale cheesecake neni slozity, tak sup do toho!
anonymni: dve baleni jsou malo ;-) Ale i tak - at chutna :-)
Madla: diky :-) Ja vlocky nejak nerada, asi mam alergii a vzdycky se po tech vlockovych susenkach dusim
anonymni: venku to zrovna na sezonu plavek nevypada :-D
anonymni: mockrat dekuju :-)
Jana: staci slane orechy, ale klidne se muze jeste trosku dosolit, jak kdo ma rad. A samozrejme diky :-)
Adusha: nojo, uz je ta zima nejaka dlouha :/ Diky za mily komentar
Meg: dekuju :-)
Ahoj, myslíš, že můžu zkombinovat Philadelphii a vaničkový polotučný tvaroh? Musím použít mandle, makadamy neměli:( a ještě se chci zeptat, zda to není až příliš sladké??:-)
OdpovědětVymazatDík, Peťka
Petka: ja bych to nekombinovala, tvaroh je neco jineho a cheesecake pak nebude tak krasne kremovy. Prilis sladke to nebylo, ale klidne lehce uber cukr v kremu - tak na 100g...
OdpovědětVymazatDiky za inspiraciu, uz sa chladi.. podla instrukcii som pri robeni polevy nepanikarila :) aj ked to uz vyzeralo, ze je poleve amen a z tej divnej konzistencie sa nespamata.. ale spamatala! Dalsi kucharsky zarez, karamelova poleva v cajchu! :)
OdpovědětVymazatPetra
vyzkoušeno, karamel zvládnut, jen po rozkrojení celý vnitřek vytekl...jdu tiše plakat do kouta
OdpovědětVymazatDobrý den Lucie,Váš cheesecake jsem pekla před Velikonocemi a bohužel karamelová poleva neklapla.Už v kastrolku se mi po nalití smetany vytvořily tvrdé hrudky,které se mi nepodařilo rozmíchat a opravdu jsem se snažila míchat jak míchačka.I tak byl cheescake vynikající.Velice Vám děkuji a přeji Vám hodně úspěchů
OdpovědětVymazatJena
Petra: to mam radost :-)
OdpovědětVymazatJulie: to je smutny - byl dort vychlazeny?
Jena: to je mi lito, ale opravdu to chce vytrvat - je to preci cukr, rozpusti se :-)
Lucko, diky moc za ten tip s orechama v karamelu, nevim, ze me to jeste nenapadlo,vyuziju urcite i na neco dalsiho :) Makadamy jsem pcohopitelne nesehnala, tak jsem dala mandle a liskovy orechy. Jo a myslim, ze toho karamelu by se klidne sneslo i to dvojnasobny mnozstvi, kdyby se tam dalo vic smetany, aby tolik neztvrdl, ale tezko rict :) Tady je kdyztak foto: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=500896809957993&set=a.434435153270826.91191.433495440031464&type=1&theater¬if_t=photo_comment
OdpovědětVymazatVeronika: hezky se ti povedl :-)
OdpovědětVymazatDobrý den Lucie,
OdpovědětVymazatvypadá nádherně!!! Ráda bych ho udělala manželovi k svátku. Dají se použít i slané mandle? Nevím zda makadamiové ořechy seženu!
Lenka
Jistě vyzkouším. Ořechy byli pražené a solené?
OdpovědětVymazatLenka: dekuji :-) Ano, urcite jde i s mandlemi nebo treba liskovymi orechy - nekolik ctenaru mi posilalo fotky a chvalili si to. At se podari :-)
OdpovědětVymazatanonymni: ano
Tak odzkoušeno, karamelový vrch ohromil celou rodinu (dokonce i má trochu protivná babička které chutná hodně máloco si jej objednala k narozeninám jen kvůli tomu), sýrovou část jsem měla trochu mazlavější což mě nesedělo, svádím to ale na nedopečení(?). Jinak k postupu: na 140 byl dort po hodině téměř tekutý, zvýšila jsem tedy teplotu. Jinak celý postup bez potíží, i karamel šel skvěle (dala jsem ho víc a použila víc smetany). Na pohled dort vypadá naprosto kouzelně! Za čtrnáct dní jej tedy budu péct opět,tak uvidíme. Ps. mám teflonovou formu (vysouvasí, ne rozvírací) a nikdy ji nevykládám papírem, dort jde vždy skvěle sundat.
OdpovědětVymazatBláža
Blaza: konzistence cheesecakeu ma byt kremova, mozna se da rict i mazlava, takze to urcite nebyla chyba. Ja mela po hodine na 140°C dopeceno, ale kazda trouba je trochu jina, tak je treba zkouset. Papirem vykladam vzdy, protoze jinak pak dort nejde presunout z formy na servorovaci tac nebo do krabice.
OdpovědětVymazatDěkuju za recept, je naprosto skvělý ani jsem ho nestačila vyfotit, jak rychle zmizel, ale určitě bude opakování :-)
OdpovědětVymazatMartina: hihi, tenhle mizi extra rychle :)
OdpovědětVymazatDobrý den Lucie,
OdpovědětVymazattak včera večer jsem ho otestovala, jen není úplně blbuvzdorný, jak píše Anna :-) Můj původní časový harmonogram se bohužel protáhl o 3 hodiny, takže jsem ještě ve 2 ráno klohnila karamel ale povedl se :-) Všechno z receptu jsem dělala poprvé, jak těsto, tak krémovou hmotu i oba karamely. Chytře jsem si vymazala a vysypala dortovou formu, ale co se nestalo, těsto na tom nedrželo, takže střídavě na chvilku na balkón, pak rychle do kuchyně, pak zase na balkón, pak teplá mikina a formu jsem vyložila těstem rovnou v -5°C na balkóně :-) krém byl bez problémů, pečení naštěstí taky. Sice se v troubě celý cheesecake po obvodě nafouknul ,ale nepropadla jsem panice, vydržela a on po vyndaní splasknul (uffff, ale bylo to o fous :-). Oříšky v karamelu bez ztráty květinky, jen s mléčným karamelem jsem trošku bojovala. Ve finále se mi v něm vytvořili malé ,asi ne úplně rozpuštěného cukru, ale s trochou násilí se mi je podařilo zkapalnit. A výsledek parádní. Chuťově geniální a vzhledově také povedený, jsem v práci opět za hvězdu :-)
Chtěla bych se tě zeptat jak docílíš rovného okraje korpusu ?
To je napinava story! Tak hlavne, ze to dobre dopadlo :-)
Vymazatad korpus - testo natlacim do formy a nozem odriznu do rovna.
Tento cheesecake vypadá dokonale. :) Já mám s pečením cheesecaku pořád jeden problém, těsto na bocích se po upečení a vychlazení odděluje od krémové hmoty. Peču z ricotty, ve vodní lázni, ale těsto dėlám křehké z hladké mouky ( 1×2×3), ale zkoušela jsem i jiné poměry. Jsem z toho už nešťastná, protože jinak je chuťovė i vzhledově výborný. Budu vděčná za jakoukoli radu.
OdpovědětVymazatBohuzel, s pecenim z ricoty nemam zkusenost, jen vim, ze je malo tucna, tak mozna je to tim... Ja davam vetsinou testo jen na dno formy a ne na boky, tak zkuste tak a treba se to tim vyresi.
VymazatAsi to tak dopadne:) Máte úžasný blog a při pohledu na Vaše dorty se bouří chuťovė buňky. Diky a ať se moc daří. Arna
OdpovědětVymazatdiky :)
VymazatTak jsem neodolala a tento krasavec se právě peče v troubě! Jsem zvědavá na výsledek, ale je to pro mě neodolatelná kombinace, takže pokud se povede,bude to chuťová bomba :-) Jen jsem vyměnila makadamové ořechy za vlašské, je sezóna a mám je radši.
OdpovědětVymazattak doufam, ze chutnal :)
VymazatVyzkoušeno, perfektní recept. Měla jsem k němu véliký respekt a dopadl parádně. Pekla jsem na 180°C 40minut (s pekáčem vody vespod), pak nechala ve vypnuté troubě bez otvírání dojít 30 minut,potom jsem troubu otevřela a nechala ho pomalu v ní vychladnout. Výsledem je "ultimately decadent cheesecake" :-) Karamelová poleva se mi zdála až dost řídká, tak jsem ji ještě chvíli povařila a je suprová. Díky:-)
OdpovědětVymazatJá měla tu čest ho ochutnat...a byl božíííí...ještě teď slintám, když si na tu chuť vzpomenu :-)
OdpovědětVymazatU nas v praci vzdy vydrzi asi 3 hodiny... Vyborny recept.
OdpovědětVymazatTereza