Zdá se mi, že do ne zrovna jarního počasí, které tady letos máme, se tyhle kořeněné bochánky báječně hodí. Měly by se péct na Velký pátek a štěstí člověku přinese, když si jeden schová na příští rok, než upeče další. Jestli jste jako já a je vám jasné, že se vám ani jeden schovat nepodaří, v klidu se do toho posledního zakousněte. I to je přeci štěstí.
Recept je převzatý z Joy of Baking, ale místo droždí jsem použila pšeničný kvásek.
Ingredience na 12 kousků:
255g pšeničného kvásku (vzala jsem dvě lžičky žitného a čtyřikrát po čtyřech hodinách jsem ho nakrmila pšeničnou hladkou moukou, vždy 40g mouky a 20g vlažné vody, udržovala jsem ho v cca 30°C)
340g hladké mouky (možná o něco více)
170ml vlažného mléka
55g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky drceného hřebíčku
1/4 lžičky drceného nového koření
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky soli
70g rozpuštěného, lehce vychladlého másla
1 vejce
80g rozinek
80g kandovaného ovoce nebo kůry
---
1 vejce
1 lžíce mléka
---
60g moučkového cukru
1 lžíce mléka
Postup:
Do mísy robotu nalijeme vlažné mléko, přisypeme mouku prosátou s kořením a solí. Přidáme cukr a kvásek a necháme lehce promíchat. Přilijeme máslo a vajíčko a necháme hníst, až je těsto hladké a elastické. Nakonec přidáme kandované ovoce a rozinky a ještě trochu prohněteme.
Mísu zakryjeme a necháme kynout na teplém místě, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem - trvá to déle než s droždím, u mě asi tak 3 hodiny.
Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 12 kousků a ukoulíme bochánky. Ty dáme na plech či plechy vyložené pečícím papírem a necháme opět přikryté kynout do dvojnásobné velikosti. Já jsem šla na večírek a tak jsem bochánky strčila do chladu a pekla až po dvanácti hodinách, ale hodina a půl až dvě v teple by jim mělo stačit.
Troubu zapneme na 200°C. Bochánky potřeme vejcem prošlehaným se lžící mléka a každý nařízneme do kříže. Pečeme 15 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce.
Nakonec si připravíme cukrovou polevu - cukr prostě rozmícháme s mlékem a pomocí sáčku s ustřiženým rohem uděláme na každém bochánku kříž. Necháme ztuhnout.
Podáváme jen tak nebo třeba s máslem a kakaem.
Veselé Velikonoce!
Hmmm úplně je cejtím, jak voní!!! :))
OdpovědětVymazatmnam to muselo byt vyborny a krasne to vypada:)
OdpovědětVymazatzvu te na velikonocni giveaway o fotoobraz!:)
http://sienastyle.blogspot.it/
Tohle bych péct nemohla, přestože bych i chtěla. Za žádnou cenu by mi ani jeden nezbyl, a já bych se celý rok klepala strachy, co se mi přihodí.:/.
OdpovědětVymazatVypadají nádherně! Jako velké plus je použití hladké mouky, to je jediná jakou v Provence máme, takže nemusím experimentovat co to v troubě udělá místo obvykle předepsané polohrubé. Jen v tom krmení kvásku vidím zádrhel... Několik článků jsem už o kvásku četla a vždy šly na mě mrákoty že se o něj musím starat několik dní, nedejbože celý měsíc :-/ Tak dlouho doma neposedím. Tenhle je za celý den krmení "nažraný", to se mi moc líbí jen nevím jak prakticky na to. A kde ho udržuješ? V troubě nastavení ohřev talířů?
OdpovědětVymazatMáš je krásný! Já toho letos na Velikonoce napekla nějak moc, ale svátky nesvátky, hot cross buns si střihnu klidně i na jaře. jen aby teda přišlo :-)
OdpovědětVymazatJeej, ja som presne tiez rozmyslala, ze by tento rok cross buns suplovali mazanec, ale nakoniec to ten mazanec predsa len vyhral.. Bru chuť!
OdpovědětVymazatAdelka: jj, vonely :-) To koreni je bozi...
OdpovědětVymazatSiena: diky
Katerina: :-D mne samozrejme nezbyl taky ani jeden
Anyzovka: diky. S kvaskem to neni tak hrozne - mohla bych ho zkusit ususit a poslat ti ho postou do Francie, kdybys chtela... Zadne nekolikadenni sezeni u kvasku neprobiha, ja normalne chodim do prace. V zime, kdyz jsem delala panettone a psenicny kvasek chtel krmit po 4 hodinach, tak jsem ho vzala do kabelky spolu s lahvi horke vody a jak to krasne slo... Jinak doma ho ve 30°C jde udrzet bud u topeni nebo pripadne na wifi routeru, kotli nebo necem, co standardne hreje.
Madla: dekuju :-)
anonymni: ja mazanec dostala darem, takze jsem mohla experimentovat :)
Dobře jsem se pobavila při představě jak v kabelce nosíš kvásek a kudy chodíš tudy krmíš :-)
VymazatS kváskem mě lákáš! Moc!!! Tady se po něm slehla zem :-/ Ráda vyměním za něco provensálského ;-) Děkuji
Anyzovka: nojo, hlavne, ze se lidi bavi :-D Kdyztak mi prosim napis na mail ChezLucie@email.cz adresu a ja to nasusim a poslu...
OdpovědětVymazat