čtvrtek 4. dubna 2013

Tvarohová bábovka s brusinkami


Naprosto geniální bábovka pro jakoukoliv příležitost. Třeba takovou, kdy máte doma dva Ferdy mravence, co se snaží přeměnit vytapetovaný retro byt v něco obyvatelného a potřebujete je nakrmit a přidat i sladkou tečku. Je to taková dobrota, že jsme ji snědli úplně celou najednou - a ano, je pravda, že nakrmený dělník, líný dělník. A přejedená kuchařka se těžko mění na myčku nádobí.

Recept je z Apetitu, jen jsem přidala sušené kanadské brusinky, co na mě vypadly z poličky ve špajzu.

Ingredience:
160g změklého másla
250g cukru krupice
3-4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
kůra a šťáva z 1/2 citrónu
500g tvarohu (ve vaničce)
špetka soli
200g dětské krupičky
1 prášek do pečiva
100g sušených brusinek
máslo, hrubá mouka na formu
moučkový cukr na posypání

Postup:
Formu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170°C.
Máslo, cukr, žloutky, citrónovou kůru a šťávu vyšleháme elektrickým šlehačem do světlé pěny.
Tvaroh se solí lehce utřeme a přidáme k žloutkové směsi. Přisypeme krupičku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme.
Z bílků ušleháme pevný sníh a natřikrát ho opatrně vmícháme do těsta. Nakonec přidáme brusinky.
Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme 55-60 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí.
Bábovku vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce. Před podáváním pocukrujeme.

23 komentářů:

  1. Krásná bábovka! Tvaroh miluji! Rozinky by tam asi také krásně pasovaly, že? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to také naše oblíbená bábovka, jednou se mi však nepovedla, to jsem použila tučný tvaroh v kelímku. Od té doby používám jen nízkotučný tvaroh, balený v papíru...Přídávám i rozinky, nasekanou čokoládu nebo kandovanou pomerančovou kůru. Poloviční množství z jednoho tvarohu je tak akorát do formy na 12 muffinů. Olga

    OdpovědětVymazat
  3. Jana - Nádhera! Lucie, prosím o radu pro totální začátečnici: bábovku z formy vyklopit hned po vyndání z troubky, nebo počkat? A jak dlouho? A platí to i pro ostatní bábovky? Dělala jsem v sobotu prezidentskou, ale žádná sláva, něco bylo špatně, rozlomila se při vyklepávání a půlka zůstala ve formě. :( Ale ta chuť!!!! Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tuhle bábovku dělám už dlouho a pokaždé s ní mám úspěch, krupička v ní je úžasná. Jenom jsem pořád ubírala cukr a teď jsem na 160 g. Tvaroh dávám jakýkoliv a vždycky se povede.

    OdpovědětVymazat
  5. ja som robila obdobu
    http://www.foodependence.blogspot.sk/2012/02/tvarohova-kyticka.html

    OdpovědětVymazat
  6. Lucko, tiež ju robievam. Tento recept je geniálny, len uberám maslo. Skúšala som aj verziu so sušenými marhuľami, výborná.

    OdpovědětVymazat
  7. Tiez ju robievam velmi casto a v roznych obmenach, moja rodinka ju zboznuje, je to ten vlhky nedusivy typ zakusku, co ja mozem :-) Vyborna bola napr. s cerstvymi malinami nasypanymi medzi dve vrstvy. A z Apetitu mame este radi trochu narocnejsiu a nakladnejsiu, no nemenej vybornu babovku Savoy

    OdpovědětVymazat
  8. takže jsem doma měla 2 tvarohy kvůli horečce, měli posloužit jako obklady na nohy a ve finále je z nich parádní bábovka:)) Luci, moc moc díky zase za parádní nápad a rychlovku po nedělním obědě. Je vynikající a i moji 2 malý pacholci (3 a 5let) se cpou jak kdyby týden nejedli:)

    OdpovědětVymazat
  9. Tvarohu proste nemuzu odolat!
    Dokonala ingredience

    OdpovědětVymazat
  10. To mě nikdy nenapadlo udělat brusinkovou bábovku :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tenhle recept zní vážně skvěle, o víkendu jdu na ní! Děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Michaela: urcite, to je klasicka kombinace
    Olga: ja ji delala poprve, ale uz je moje oblibena :-)
    Veronika: dekuju :-)
    Jana: ja vyklapim skoro hned, tak 5 minut po vyndani z trouby. Jeste nikdy se mi nestalo, ze by se nejaka babovka nevyklopila. Pamatuju si ale, ze babicka mela nejakou zapeklito formu a vyklapelo se z ni spatne. Vzdycky formu otocila a hodila pres ni mokrou uterku a cekala a babovka se pak nejak vyklopila...
    Karlicka: ja dala dost citronove stavy, takze cukr se mi zdal OK, jinak casto taky dost ubiram
    Zuzana: jeee, ta je pekna :-)
    katka: mnam, susene merunky miluju a kombinace merunka-tvaroh je super
    Barborka: ach, s malinami! Babovku Savoy mam v planu, tak ji zkusim podle Apetitu
    Sarka: diky za vtipny komentar, dost jsem se nasmala... Tvaroh v babovce urcite take pusobi lecive ;-)
    Bara: ja taky ne :-)
    Sabina: me taky ne, kdyby na me ty brusinky nevypadly z policky :-D
    Nikola: neni vubec zac...

    OdpovědětVymazat
  13. Lucie, diky moc za odpoved. Jenom jeste prosim doplneni - pouzivate silikonovou formu nebo jakou jinou? Muzete pripadne doporucit i konkretni znacku? :) Diky, dam vedet, jak jsem dopadla! :)) Jana

    OdpovědětVymazat
  14. Mňam, doufám, že si ji někdy dám.) Popis mě pobavil a brusinky pro zpestření zní zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  15. Jana: pouzivam teflonovou, ale znacku netusim, Dostala jsem ji s upecenou babovkou a uz tam nebyl ten papir se znackou.
    Iri: diky :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Lucko, prosim o radu. Pretoze pecu velmi casto, varimjeste casteji-mam dve male deti a manzela, ktery se stravuje doma, stale nemuzu vyresit jednu zahadu. Zvladnu utrit maslo s cukrem, alejakmile pridam zloutky, srazi se to. Veskere ingredience mam dve hod v pokojove teplote, mam foodprocessor Kenwood kMix a stale stejny problem.... Prisla bys na to, kde muze byt problem? Moc diky. Silvie

    OdpovědětVymazat
  17. Silvie: zkus vyklepnout vajicka predem do misky a nechat je stat na lince spolu s maslem, je mozne, ze v te skorapce k nim teplo nemuze tak dobre. Ja mam doma celkem chladno a tak mi 2h predem urcite nestaci a nekdy se to taky srazi - coz se ale da napravit dukladnym slehanim smesi.

    OdpovědětVymazat
  18. Lucko, diky moc, vyzkousim!

    OdpovědětVymazat
  19. Babovka mala velky uspech, urcite som nerobila naposledy, dakujem! A co sa tyka zrazeneho masla- tento problem zvykne byvat pri nekvalitnom masle...

    OdpovědětVymazat
  20. zunicka: jsem rada, ze chutnala :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Já ji také dělám už dlouho. Syn ji zbožňuje..."mamííí, tu žlutou"...jedna z mála, která opravdu nedusí. A když nemám krupičku, používám hrubou mouku a je snad ještě lepší. Cukru taky tak max 200g.
    p.s. Právě vytahuji poslední plát těsta na duhový dort. To je mazec! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jop, tahle babovka je asi fakt oblibena u kazdeho :-) Nedusi, je stavnata a chutna.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...