pondělí 20. května 2013
Pasteis de nata / Pasteis de Belém
Myslím na loňskou dovolenou v Portugalsku. Myslím na ni často. Pořád svítilo sluníčko, bylo teplo, nakupovala jsem na trhu čerstvé ryby a směla každý den vařit pro celou naši výpravu. Byli jsme v Lisabonu, u oceánu i ve vnitrozemí ve skvělém starém domě uprostřed olivového háje. A já jsem si vytvořila závislost na místním sladkém pečivu - pasteis de nata. Byl to prostě ráj.
Malé košíčky plněné žloutkovým krémem pocházejí z lisabonské čtvrti Belém a říká se, že je začali připravovat katoličtí mniši, aby zužitkovali žloutky, které jim přebývali po škrobení hábitů bílky. Pokusila jsem se je napodobit podle receptu od Anny, ale není to úplně ono. Zdá se, že budu muset znovu do Portugalska.
Ingredience na 12 košíčků:
500g listového těsta
---
200ml smetany
100ml mléka
5 žloutků
3 lžíce cukru
2 lžíce hladké mouky
kousek skořice vcelku
kůra z jednoho citrónu
Postup:
Těsto rozválíme na placku 48x15cm a z delší strany zarolujeme. Nakrájíme na stejných kousků a z každého vytvarujeme košíček - palec vtlačíme doprotřed a kraje taháme prsty, až máme mističku, která tak akorát pasuje do formy na muffiny.
Všechny ostatní ingredience prošleháme v kastrolu a za stálého míchání necháme na mírném ohni zhoustnout jako puding. Kdo se bojí, aby se směs nezdrcla, použije vodní lázeň. Z krému vyndáme skořici a necháme ho aspoň trochu vychladnout. Rovnoměrně ho rozdělíme do připravených košíčků a pečeme na 220°C 10-15 minut. Nakonec zvýšíme teplotu na 250°C, připadně zapneme i gril, a necháme povrch krému trochu připálit.
Servírujeme v pokojové teplotě posypané moučkovým cukrem.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Ten úvod mě úplně navnadil na dovolenou, to musela být pohádka! :))
OdpovědětVymazatA košíčky vypadají zajímavě a je to i dost lehké, to bych mohla zkusit :)
raz som robila niečo podobné, ale s karamelovým pudingom vo vnútri...bolo to celkom fajn, takže toto asi vyskúšam :)
OdpovědětVymazatSouhlasím, při tom úvodu jsem si úplně představovala, jak si užívám někde na dovolené... a ty čerstvé ryby... paráda :)
OdpovědětVymazatMiluju různé krémy a náplně a ty košíčky vypadají, že rozhodně stojí za vyzkoušení :)
Vypadá to hezky:-)
OdpovědětVymazatÁch, Portugalsko, Lisabon, Belém... Též jsem vloni navštívila tuto skvělou zemi a pasteis de nata jsem nemohla neochutnat. Možná, až si je v létě na chalupě upeču a sednu na terasu s šálkem silné kávy, budu to mít skoro jako cestu do Lisabonu! ;-)
OdpovědětVymazatDíky za recept.
V Portugalsku jsem nikdy nebyla...můj tajný sen.
OdpovědětVymazatPortugalsko je pohádka. Byla jsem tam loni skorem měsíc a procestovaly jsme, co se dalo. Přesto to bylo málo. :)
OdpovědětVymazatLisabon je jedno z nejkrásnějších měst vůbec. Dobrůtky z Belému jsem nakonec domů i dovezla, ale ani to nebylo nějak ono. Čím to asi teda bude? ;)
A co teprv ty sýry! Skoro nic jiného než pečené kaštany a queijo jsme nejedly a stejně jsme neměly nikdy dost. Achhh... jo! Já chci zpátky.
A úplně nejvíc my chutnaly takové sladké koláče plněné šunkou nebo sýrem. Nepamatuje si někdo, jak se to jmenuje?
OdpovědětVymazatVětšinou to vypadalo nějak takto:
https://picasaweb.google.com/117657810415774131636/Portugalsko2012#5860490414821202658
Zkoušel jsem variantu podle J. Olivera (z cyklu 30 minut v kuchyni):
OdpovědětVymazat- těsto před stočením posypat mletou skořicí
- do krému vanilkový extrakt
- jako povrchová úprava místo "připálení" pomerančový karamel
Byly vynikající.
Markvitka: jojo, bylo to bezvadny :-)
OdpovědětVymazatMery: mmmmm, karamel :-)
Blondy: to rozhodne, jsou moc dobre
Andrejka: dekuju :-)
Olinka: nestacim koukat, kolik lidi bylo na dovolene v Portugalsku. Pritom jsem o nem nikdy neuvazovala jako o nejake extra oblibene destinaci a ani jsme snad nikoho z CR nepotkali.
Amelie: ja o nem nikdy nesnila, ale kdyz jsem tam byla, tak vim, ze chybu jsem rozhodne neudelala :-)
Sju: ano, syry tam maji taky moc dobre. Sladke kolace se sunkou neznam a odkaz vede na cele album, tak ani nevim, jak vypadaji
anonymni: zni to bajecne, ale ja chtela opravdove pasteis, jako na dovolene :-)
Jé, promiň, asi to neumím linkovat. :/
VymazatStejně to tam není moc vidět. :( Zkusím se poptat někoho, kdo tam někoho zná nebo tam bydlí má kontakty a když na to přijdu (a nezapomenu), tak nasdílím.
Lucko,vyborne pasteis dostanes v portugalske kavarne na Praze 3 Cafe Oliveira. Majitelem je muj kamarad Fabio takze vim primo od zdroje, ze jim tam pasteis pece starsi pani Portugalka co bydli z Pze. Je tam i vyborna cafe Delta a dalsi portugalske dobrutky.
OdpovědětVymazatBasia: diky moc za tip, skocim si tam :-)
OdpovědětVymazatTady je recept přímo z Portugalska: http://leitesculinaria.com/7759/recipes-portuguese-custard-tarts-pasteis-de-nata.html/print. Je to podomácku dělané listové těsto s vaječným pudinkem navrch. Je to dost pracné, ale dá se tím inspirovat, pokud jde o chuť. Listové těsto se dá samozřejmě koupit, čímž se to usnadní.
OdpovědětVymazat