středa 15. května 2013
Rebarborové muffiny s drobenkou
Rebarbora, to je pro mě totální symbol bezstarostnýho dětství. Když jsem byla malá, jedli jsme rebarborový koláč s drobenkou celou sezónu (a já bych ho bývala mohla jíst celý rok). Znamenal, že prázdniny se blíží a že po zimě plné jablkových koláčů (nic proti nim, ale podzim a zima jsou příliš dlouhé a ovocně jednotvárné) a nenáviděné hrůzy jménem "piškot", už bude jenom líp. Jahody, třešně, borůvky, maliny, meruňky, broskve, rybíz, angrešt - nikdy nestihnu upéct, uvařit a zavařit všechno, co bych chtěla. Ale rebarboru, tu si nenechám ujít nikdy.
Recept jsem převzala z joy of baking
Ingredience na 18 menších muffinů:
240ml mléka
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
390g hladké mouky
150-200g cukru krupice
1 lžíce prášku do pečiva
špetka soli
113g vychlazeného másla
2 střední stonky rebarbory
30g rozpuštěného másla
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu nebo formy na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
V misce prošleháme vejce s mlékem a vanilkou.
Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí, přidáme cukr a máslo a pomocí prstů vytvoříme sypkou směs. Vznikne něco jako jemná drobenka. Odebereme si hrnek směsi a dáme stranou. Do zbytku vmícháme oloupanou a na cca centimetrové kousky nakrájenou rebarboru. Přilijeme vaječnou směs a zlehka promícháme, spíš jen tak halabala, než to moc rozmíchávat. Muffiny by pak byly tvrdé.
Těsto rozdělíme do připravených forem.
Do hrnku odsypané směsi přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou promícháme, až vznikne klasická drobenka.
Na každý muffin dáme asi dvě lžičky drobenky a dáme péct na 25-30 minut, propečení vyzkoušíme špejlí.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Skvělý nápad! Tak mě napadá, dalo by se v podstatě do těch muffinů udělat i klasické třené těsto s rebarborou a drobenkou navrch? prostě místo koláče na plech ho rozdělit do muffinků?
OdpovědětVymazatwoaaa rebarbora je nejlepší a co potom drobenka, supr nápad, vyzkouším:)
OdpovědětVymazatMy ještě rebarboru nemáme:-/ škoda:-) ale vypadá to krásně!:-)
OdpovědětVymazatJá včera pekla koláč z lineckého těsta s rebarborou a jahodami nahoře s mřížkou a druhý, ten vezu dnes kamarádce k narozeninám, rovněž linecký, ale uvnitř philadelphia, tvaroh, na tom rebarbora a nahoře opět mřížka.
OdpovědětVymazatchtěla jsem právě něco jiného než klasický s drobenkou, který je ale vynikající, jak jinak, když je tam rebarbora, že...:)
rebarbora navždy!!! já bych se jí "užrala" :-)
OdpovědětVymazatmám z toho hlad
OdpovědětVymazatBoží! Rebarborové muffiny jsou úžasná věc! Drobenkové jsem dělala loni http://www.muffinarium.cz/zamilovana-do-rebarbory/.
OdpovědětVymazatLetos jsem se pustila do veganských s mandlovou esenci (pecka!) a do rebarborových koláčků a ty už vůbec nemají chybu http://www.muffinarium.cz/rebarborove-kolacky/!
mnam rebarboru miluju, vyzkousim dik za tip
OdpovědětVymazatmimochodem zvu te ke mne na blog na giveaway o kozenou kabelku z Italie
http://sienastyle.blogspot.it
Pěkně! Rebarbora s drobenkou je podle mě úplně nejlepší :)
OdpovědětVymazat...prave som ich vybrala z rury...a nemohla som vydrzat a uz jeden testujem....vyyyboorneee :-) .. diky za recept!
OdpovědětVymazatmoc dobré je udělat drobenku půl na půl z hnědého třtinového cukru a bílého a přidat mletou skořici....někdo přidá i mletý zázvor,ale to už nemusím....
OdpovědětVymazatMarkvitka: ano, urcite by to slo. Jen zvysit teplotu v troube a zkratit dobu peceni, at se zbytecne nevysusi
OdpovědětVymazatMaja: drobenka je mnam :-)
Andrejka: ale urcite uz brzy vyroste
Terezka: aaaach, linecky s rebarborou, to bych si dala
katka: to ja taky :-)
Klof: tak sup, sup do kuchyne ;-)
muffinarium: ty kolacky vypadaji krasne
sienna: dekuju
Barbara: presne tak - vubec nejlepsi je asi crumble
anonymni: :-) to je rychlost, jsem rada, ze chutnaji
anonymni: se skorici obcas delam a z hnedeho cukru musi byt bozi... Zazvor si dovedu predstavit, ale asi ne k te rebarbore...
Ahoj, včera jsem v obchodě narazila na rebarboru a zkusila tenhle recept....byly výborné....
OdpovědětVymazatVypadají nádherně! :) Drobenku miluji na čemkoliv a v jakémkoli množství!
OdpovědětVymazathttp://tinymealtime.blogspot.cz/
Nemám ráda rebarboru. Byly výborné!
OdpovědětVymazatBarbora: to jsem rada
OdpovědětVymazatPina. dekuju :-) Na drobence jsem trosku zavisla...
Sju: :-D
Božoidní! akorát nechtěly z papírků... Lenka
OdpovědětVymazatLenka: diky :-) Ty moje moc taky ne... :/
OdpovědětVymazat