středa 15. května 2013

Rebarborové muffiny s drobenkou


Rebarbora, to je pro mě totální symbol bezstarostnýho dětství. Když jsem byla malá, jedli jsme rebarborový koláč s drobenkou celou sezónu (a já bych ho bývala mohla jíst celý rok). Znamenal, že prázdniny se blíží a že po zimě plné jablkových koláčů (nic proti nim, ale podzim a zima jsou příliš dlouhé a ovocně jednotvárné) a nenáviděné hrůzy jménem "piškot", už bude jenom líp. Jahody, třešně, borůvky, maliny, meruňky, broskve, rybíz, angrešt - nikdy nestihnu upéct, uvařit a zavařit všechno, co bych chtěla. Ale rebarboru, tu si nenechám ujít nikdy.

Recept jsem převzala z joy of baking

Ingredience na 18 menších muffinů:
240ml mléka
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
390g hladké mouky
150-200g cukru krupice
1 lžíce prášku do pečiva
špetka soli
113g vychlazeného másla
2 střední stonky rebarbory
30g rozpuštěného másla

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu nebo formy na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
V misce prošleháme vejce s mlékem a vanilkou.
Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí, přidáme cukr a máslo a pomocí prstů vytvoříme sypkou směs. Vznikne něco jako jemná drobenka. Odebereme si hrnek směsi a dáme stranou. Do zbytku vmícháme oloupanou a na cca centimetrové kousky nakrájenou rebarboru. Přilijeme vaječnou směs a zlehka promícháme, spíš jen tak halabala, než to moc rozmíchávat. Muffiny by pak byly tvrdé.
Těsto rozdělíme do připravených forem.
Do hrnku odsypané směsi přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou promícháme, až vznikne klasická drobenka.
Na každý muffin dáme asi dvě lžičky drobenky a dáme péct na 25-30 minut, propečení vyzkoušíme špejlí.

18 komentářů:

  1. Skvělý nápad! Tak mě napadá, dalo by se v podstatě do těch muffinů udělat i klasické třené těsto s rebarborou a drobenkou navrch? prostě místo koláče na plech ho rozdělit do muffinků?

    OdpovědětVymazat
  2. woaaa rebarbora je nejlepší a co potom drobenka, supr nápad, vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  3. My ještě rebarboru nemáme:-/ škoda:-) ale vypadá to krásně!:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já včera pekla koláč z lineckého těsta s rebarborou a jahodami nahoře s mřížkou a druhý, ten vezu dnes kamarádce k narozeninám, rovněž linecký, ale uvnitř philadelphia, tvaroh, na tom rebarbora a nahoře opět mřížka.
    chtěla jsem právě něco jiného než klasický s drobenkou, který je ale vynikající, jak jinak, když je tam rebarbora, že...:)

    OdpovědětVymazat
  5. rebarbora navždy!!! já bych se jí "užrala" :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Boží! Rebarborové muffiny jsou úžasná věc! Drobenkové jsem dělala loni http://www.muffinarium.cz/zamilovana-do-rebarbory/.

    Letos jsem se pustila do veganských s mandlovou esenci (pecka!) a do rebarborových koláčků a ty už vůbec nemají chybu http://www.muffinarium.cz/rebarborove-kolacky/!

    OdpovědětVymazat
  7. mnam rebarboru miluju, vyzkousim dik za tip
    mimochodem zvu te ke mne na blog na giveaway o kozenou kabelku z Italie
    http://sienastyle.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkně! Rebarbora s drobenkou je podle mě úplně nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
  9. ...prave som ich vybrala z rury...a nemohla som vydrzat a uz jeden testujem....vyyyboorneee :-) .. diky za recept!

    OdpovědětVymazat
  10. moc dobré je udělat drobenku půl na půl z hnědého třtinového cukru a bílého a přidat mletou skořici....někdo přidá i mletý zázvor,ale to už nemusím....

    OdpovědětVymazat
  11. Markvitka: ano, urcite by to slo. Jen zvysit teplotu v troube a zkratit dobu peceni, at se zbytecne nevysusi
    Maja: drobenka je mnam :-)
    Andrejka: ale urcite uz brzy vyroste
    Terezka: aaaach, linecky s rebarborou, to bych si dala
    katka: to ja taky :-)
    Klof: tak sup, sup do kuchyne ;-)
    muffinarium: ty kolacky vypadaji krasne
    sienna: dekuju
    Barbara: presne tak - vubec nejlepsi je asi crumble
    anonymni: :-) to je rychlost, jsem rada, ze chutnaji
    anonymni: se skorici obcas delam a z hnedeho cukru musi byt bozi... Zazvor si dovedu predstavit, ale asi ne k te rebarbore...

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, včera jsem v obchodě narazila na rebarboru a zkusila tenhle recept....byly výborné....

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadají nádherně! :) Drobenku miluji na čemkoliv a v jakémkoli množství!

    http://tinymealtime.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Nemám ráda rebarboru. Byly výborné!

    OdpovědětVymazat
  15. Barbora: to jsem rada
    Pina. dekuju :-) Na drobence jsem trosku zavisla...
    Sju: :-D

    OdpovědětVymazat
  16. Božoidní! akorát nechtěly z papírků... Lenka

    OdpovědětVymazat
  17. Lenka: diky :-) Ty moje moc taky ne... :/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...