Nemohlo by to ovoce prosimvás dozrávat nějak pomalu a postupně? Chci si ho všechno užít, ale už zase je rychlejší než já. Z rebarbory jsem stihla jeden koláč, z jahod jsem neudělala ani džem, ani panna cottu, ani nic - všechny jsem je snědla jenom tak (pokud nepočítám rozmačkané jahody se zakysanou smetanou nalíté na knedlíky) a teď najednou dozrává úplně všechno. Třešně, borůvky, maliny, rybíz, angrešt, meruňky - a já nevím, co dřív.
Tak třeba koláč z tvarohu s třešněmi, protože tvaroh se mi nikdy neomrzí. Původní recept počítá s borůvkami, ale já měla třešně a ty jdou ke tvarohu taky moc dobře.
Recept je z kuchařky Recepty z farmářského trhu - II. díl od Hany Michopulu.
Ingredience na 20 cm formu:
250g vypeckovaných třešní
200g tvarohu
200g žervé, lučiny nebo Philadelphie
160g cukru moučka
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
60g dětské krupičky
30g polohrubé mouky
60ml kefíru nebo mléka
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
V míse utřeme tvaroh a žervé s cukrem. Vmícháme vejce a vanilku. Přisypeme krupičku a mouku a zamícháme kefír nebo mléko.
Těsto vlijeme do připravené formy, navrch naskládáme třešně a pečeme 45 minut.
Upřímně musím říct, že koláč sice není špatný, ale není takový, jak bych si přála. Zvyklá na krémové cheesecakes, přála bych si něco méně hutného.
Před chvíli jsem dojedla ten s borůvkama :)) je to vynikající záležitost ;-))
OdpovědětVymazatTen se povedl :-)
OdpovědětVymazatVyzerá výborne! :) akurát riešim dilemu, čo upiecť, priateľ chce tradičnú bublaninu, ja by som radšej niečo tvarohové.. tak skúsim niečo pokombinovať :)
OdpovědětVymazatNaprosto s tím ovocem souhlasím! A v zimě budeme bečet, že nic neroste a nic nemáme :( :D
OdpovědětVymazatKoláč vypadá skvěle! Přemýšlím, že vyzkouším s těmi borůvkami :)
vypadá nádherně, k nakousnutí :)
OdpovědětVymazatVypadá jak na výstavku do cukrárny :) Já zatím zvládla třešně, rebarboru a jahody, dávám si za cíl dát ještě minimálně borůvky a meruňky, tak schválně :D
OdpovědětVymazatnádhera! Já zvládnu tak akorát obyčejnou buchtu a ještě hrnkovou! Ale aspoň jsem přidala meruňky. Nicméně s tebou se srovnávat nemůžu :D.
OdpovědětVymazathttp://gastronautkavbrne.blogspot.cz/2013/07/makova-buchta-s-merunkami.html
Určitě byl skvělý :)
OdpovědětVymazatNápodobně :-) Nestíhám a lifruju (skoro)všechnu úrodu do mrazáku ve stavu připraveno k použití. Postupně vytahuju a vařím džemy, mrazím zmrzky a sorbety... Jen na koláče a do pusy stíhám dávat rovnou utržené ;-)
OdpovědětVymazatKoláč vypadá nádherně!! Právě tady mám třešně ze zahrady... jen kde vzít tvaroh ???
Tereza: ja letos jeste boruvky nemela, asi si budu muset koupit cestou z prace :-)
OdpovědětVymazatSabina: diky :-)
Margaretka: diky :-) Takove dilema neresim, bublaninu nerada ;)
Blondy: nebudem brecet, budeme pect cokoladove a orechove a kavove ;-)
Suzanne: dekuji :-)
Esme: dekuji, taky vlastne sel na vystavku :-) Ja uz merunky odsrktla, brzy sem dam recept na kolac
Gastronautka: ale, to se podda... ;-) Kazdy kolac muze byt hrnkovy, kdyz se pouzije spravny recept ;-)
Kaya: docela usel a prekvapive nebyl tak sladky, jak jsem se bala, ze bude
anyzovka: ja mam asi prilis maly mrazak, vecne plny vyvaru :-D