čtvrtek 1. srpna 2013

Gazpacho


LISTER: Tak, co je s tou polívkou gazpacho? Prosim tě, o co tenkrát šlo?

RIMMER: Teď, když jsem odsouzen, tak ti to řeknu. Polévka gazpacho. Nejhezčí večer mého života. Pozvali mě ke kapitánovu stolu. A to jsem byl v podniku pouhých čtrnáct let. Šest důstojníků a já! Říkali mi „Arnolde“. Jako první chod byla polévka gazpacho. Nevěděl jsem, že se polévka gazpacho podává studená. Dal jsem si zavolat kuchaře a řekl jsem mu, aby ji odnesl a přinesl teplou. Udělal to! Výraz v jejich tvářích mě pronásleduje dodnes!! (Brečí) A já myslel, že se smějou kuchaři, ale celou tu dobu se smáli mně, zatímco jsem jedl svou vařící polévku gazpacho! A pak už jsem nikdy nejedl u kapitánova stolu. To byl konec mé kariéry.

LISTER: Ale, no tak. To se přece může stát každýmu.

RIMMER: Kdyby nám o tom řekli při základním výcviku! Místo, abychom šplhali nahoru a dolů po laně a kopali zákopy. (Křičí) Kdyby nám aspoň jednou řekli: „Polévka gazpacho se podává studená,“ mohl jsem být dneska admirál!!! (Potichu) A místo toho jsem úplná nula, je to tak.
 
Kromě toho, že se španělská polévka gazpacho podává ledově vychlazená, tak se taky vůbec nevaří, ale jen rozmixuje. Idelální jídlo pro nadcházející horký víkend. Pěkně si dejte vychlazené gazpacho do termosky a hurá k vodě. A ne, že někoho uslyším, jak si stěžuje na vedro! Pokud nejste asfaltér, sklář, kuchař, pekař, řidič z povolání bez klimatizace nebo nemocný, co nemůže vstát z postele, nenadávejte a užívejte si léto.
 
Recept jsem převzala z The Guardian a u třetí verze jsem usoudila, že mám vyladěno na své chutě.
 
Ingredience na 4 - 6 porcí
100 g staršího bílého pečiva (dávám francouzskou bagetu), namočeného na půl hodiny do vody
1 kg velmi zralých rajčat, nakrájených na kousky
1 malá zelená paprika, zbavená semínek a bílých žeber, nakrájená na kousky
1 velká červená paprika, zbavená semínek a bílých žeber, nakrájená na kousky
1 větší salátová okurka, oloupaná a nakrájená na kousky
3 stoužky česneku, oloupané a rozpláclé
140 - 150 ml olivového oleje
2 lžíce sherry octa (dala jsem vinný ocet, ale příště to napravím)
sůl
k podávání: např. vajíčko na tvrdo, černé olivy, nakrájená rajčata a okurky, máta, hladkolistá petržel, jarní cibulka, španělská šunka
 
Postup:
Do mixéru dáme všechnu zeleninu, vyždímaný chléb, olej, ocet a sůl. Rozmixujeme úplně dohladka. Přepasírujeme přes jemný cedník (nebo necháme hrubší strukturu, ale v tom případě bych se asi rozhodla pro loupání rajčat a paprik) a případně dochutíme. Pořádně vychladíme - můžeme podávat i s kostkami ledu - a ozdobíme podle chuti.
 
 

13 komentářů:

  1. Zelenou paprikou myslíte zelenou masitou nebo zelenou zeleninovou? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam! A tyhle hlášky se mi přesně vybaví pokaždé, když o ní slyším, díky, moc mě to pobavilo a recept určo vyzkouším! Létu zdar!

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučuji podávat s vejcem uvařeným natvrdo a černými olivami, tak je nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  4. Jana: dala jsem masitou, ale urcite by to slo i s tou svetlou zeleninovou. Muzete zkusit experimentovat a uvidite, co vam zachutna vice :-)
    Roque: tak at chutna :-)
    Nikola: tak jsem ji mela poprve v Portugalsku :-) Osobne ale preferuju variantu bez vajicka, jen s par kousky zeleniny navrch nebo s krutony z chleba...

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý tip! Právě jsem dojedla zmrzlinu a jdu si udělat studenou polívku :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to skutečně chutně :)))))

    OdpovědětVymazat
  7. A žes ji nedělala 23. listopadu, na den polévky gazpacho :-) Všechny studené polévky miluju, ale bohužel zbytek rodiny má rád klasiku, ale co, aspoň zbyde víc vitamínů pro mě :-)
    Tak přeju krásné léto a jsem ráda, že aspoň někdo nenadává na horko :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Na tenhle post jsem čekal, na gazpacho mám chuť už týdny a konečně mě něco přinutilo jej udělat. Dnes na večeři, s opečenou bagetou s bazalkovým máslem. Luxus, díky!

    OdpovědětVymazat
  9. Červený trpaslík je moje životní láska. Gazpacho teprve vylaďuju, ale jednou bude ženiální :D

    OdpovědětVymazat
  10. Vychlazená polévka je opravdu nezvyk, ale vypadá dobře.

    OdpovědětVymazat
  11. Letos jsem ještě nedělala, ale až budem grilovat tak na něj přijde řada.. stejně jako na tzaziki a mátový sorbet :) Jinak já vařila podle receptu z nějakého starého Almodovarova filmu :D

    OdpovědětVymazat
  12. ohmybeautifullife: ja si davala zmrzlinu az po polevce, ale vymena nemuze skodit ;-)
    Mida: dekuji
    Madla: myslis z umelohmotne zeleniny? To neni spravne datum pro den polevky gazpacho... Jinak tvou rodinu bych vazne chtela domu, temer u kazdeho prispevku mi pises, ze tohle mas rada a oni to nejedi :-D
    @def0: tak to jsem rada, ze recept prisel vhod :-)
    Kaya: ja pak zkousela jeste z pecenych paprik a bylo mnohem lepsi nez tohle ;-)
    sl. Jahodova: ja myslim, ze ani ne; existuje velka spousta studenych polevek - krom gazpacha treba tarator nebo vichysoisse a urcite i dalsi
    Kraska: na grilovacku jsem ho delala taky :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj, byli jsme s manželem na dovolené ve Španělsku. Ochutnali speciality a tu polévku Gazpacho jsme si dali také. Moc mám chutnala. Chtěla bych si ji zkusit uvařit. Na netu jsem si našla recept. Jen jsem sháněla španělské potraviny, které jsou ve zmíněném receptu. Ty jsem objevila na těchto webových stránkách. Doufám, že bude rodině chutnat. Pohodový den

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.