Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli mám radši jahody nebo maliny. Na jahody se celý rok strašně těším a kromě asi tak dvou týdnů v červenci, kdy dozrají ty nejšťavnatější, nejčervenější a nejjahodovější - tedy kunratické - je nejím. Maliny mi chutnají celé léto i část podzimu, jejich chuti nijak zvlášť neublíží ani mražení a tak pro mě nejsou tak vzácné. Zato jsou moc dobré - sladko-kyselé, osvěžující, možná o trošku zajímavější než jahody. Jak říkám, nemůžu se rozhodnout. Každopádně, v připadě pěnového dortu mám jasno. Jahodový jsem dělala před pár lety, malinový měl premiéru letos. A vítězí u mě na plné čáře, hlavně asi pro tu kyselou stopu, která mi u jahodových dezertů chybí.
Ingredience na 23cm formu:
200g polohrubé mouky
40g cukru krupice
100g studeného másla
1 vejce
---
750g malin
100 - 150g cukru krupice
2 lžíce želatiny v prášku
450ml smetany ke šlehání
250ml zakysané smetany
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Mouku, cukr, máslo a vejce rychle zpracujeme a drobivé těsto upěchujeme na dno připravené formy. Propícháme ho vidličkou, aby se nenafukovalo a dáme péct na 15 - 20 minut, dozlatova. Necháme vychladnout.
500g malin rozmixujeme s 2/3 cukru, přepasírujeme přes jemný cedník, dáme do kastrolu a posypeme želatinou. Necháme asi 10 minut stát, až želatina nabobtná a poté zahříváme na mírném ohni, až se rozpustí. Nevaříme.
Směs necháme trochu vychladnout a vmícháme zakysanou smetanu a šlehačku ušlehanou se zbylým cukrem dotuha.
Na vychladlý korpus vyskládáme zbytek malin (pár si můžeme nechat na ozdobu) a opatrně je zalijeme krémem. Uhladíme povrch a necháme v lednici ztuhnout přes noc.
Před vyndáním z formy objedeme dort po obvodu horkým nožem a přesuneme na servírovací tác. Porcujeme také nejlépe horkým nožem.
Ach, moc bych si přála, aby léto nikdy neskončilo!
Waaaaw!! Ten vypadá skvěle!
OdpovědětVymazatTaky bych si přála, ať léto nikdy neskončí... Po tom čerstvém ovoci a zeleině mi ude hrozně smutno :(
Vypadá báječně, úžasně, dokonale. Stejně tak i jistě chutná. Já mám ráda všechno lesní ovoce. Tuhle malinovou dobrotu si ještě letos musím udělat :)
OdpovědětVymazatSlo by pouzit i mrazene maliny? Asi ne, co? :-)
OdpovědětVymazatmňam, to vypadá děsně lehce. a borůvky bych si tam taky dovedla představit...
OdpovědětVymazatJé, já tak chci domácí slaďounké maliny! No, třeba se moje máma slituje a krabičku posledních malin mi věnuje :-) Já zase miluju takové ty ostružino-maliny (jsou malé jako maliny, černé a nádherně sladké). Já mám pocit, že vůbec nestíhám uveřejňovat letní recepty, ve kterých figuruje jakákoli sezónní zelenina nebo ovoce. Vždycky, když napíšu článek, tak už je skoro po sezóně...
OdpovědětVymazatDort vypadá moc hezky, já osobně mám raději jahody :)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatjá mám určitě radši maliny
OdpovědětVymazatTak to vypadá hodně moc luxusně :O Jako z nevím kolika hvězdičkové restaurace :O Nádhera :)))
OdpovědětVymazatLucko, tak jsem nakonec dílo dokonala, dnes ráno ochutnala a MŇAM!!! Jen nemá tu pevnou konzistenci, jakou by asi měl mít (letos se mi to nějak nedaří u dortů obecně), jaký druh želatiny používáš? Já tam vrazila cukrárenské želé od dr.Oetkera a nebobtnalo a evidentně ani netuhlo:)
OdpovědětVymazatJana
To vypadá nádherně! :)
OdpovědětVymazatLucy Enne
Vypadá to fakt moc dobře, asi tak tisíckrát líp než můj malinovej dort :D
OdpovědětVymazatBlondy: dekuju :-) Tak zatim nesmutnit a uzivat si dary prirody, dokud jsou :)
OdpovědětVymazatLucie: diky, urcite doporucuji
Brunimila: urcite ano! Pokud jsou zmrazene nejak kloudne, jakoze to neni jedna velka malinova hrouda, tak je nechat rozmrznout v lednici rozprostrene volne na nejakem tacu a ty co vypadaji nejpekneji, tak pouzit vcelku dovnitr dortu, ostatni se stejne pomixuje na pyre. Pokud je to zmrazena hrouda, tak bud maliny vcelku vynechat nebo koupit vanicku cerstvych...
Terezka: urcite, boruvkovy bude taky super :-)
Madla: ja to taky moc nestiham, stesti, ze maliny maji sezonu docela dlouhou...
Sabina: diky :-)
What's for dessert: thank you :)
Melange Soul: diky, merunky me taky napadly, ale nezkousela jsem
Baras5: :-)
Mida: moc dekuju :-)
Jana: ja mam zelatinu z Lidlu, je v takovem vetsim sacku a pri me spotrebe... ;-) Jinak jsem se byla schvalne podivat do obchodu na to cukrarenske zele od Oetkera a bylo na nem napsano, ze je z agaru a ze se ma povarit. Ja z toho nikdy nic nedelala, tak nevim, ale tenhle sacek jsem nikdy nepouzila. Vyzkousenou zelatinu mam prave jen tu z Lidlu a pak od Oetkera, ale to se jmenuje jen zelatina jemne mleta (http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7pug86.cz.html)
Lucy Enne: dekuju
Mismen: diky... Jak je to mozne?
Já dnes ochutnala ostružinový dort, který kamarádka připravovala podle tohoto receptu, byl výborný a skvěle držel tvar. Osobně se ale přikláním k jahodové variantě, u malin mi vadí ta zrníčka, nechala bych je v celku jen na ozdobu, tam vypadají bezvadně :)
OdpovědětVymazatU mlsalky: oooo, to musel byt totalni dobrota, doufam, ze se mi povede koupit nejake pekne ostruziny a hned ho zkusim... Zrnicka v dortu nejsou, nebot se maliny do peny pasiruji :-)
OdpovědětVymazatLucko, je výborný. Dělala jsem včera z mražených malin, krásně to ztuhlo do pěny..... přesně tak akorát. Dávali jsme si to s kopečkem ušlehané smetany a bylo to fakt super. Té pěny je opravdu dost, příště ještě zkusím udělat dva korpusy a pěnu rozdělit na dva díly. Nahoru ještě přidám vrstvičku čerstvé smetany.... Moc mi to s tím chutnalo, zjemnilo to tu ostrost malin. U mě osobně ty maliny vedou.
OdpovědětVymazatanonymni: jsem rada, ze chutnal :-)
OdpovědětVymazatDobry vecer,
OdpovědětVymazatten dort jsem vyzkousela (z mrazenych malin) a musim rict, ze pasirovani je smrt (asi mam prilis jemny cednik), ale vysledek uzasny! Pevne tak akorat a vylozene lahodne! Diky moc!
ano, pasirovani je smrt :D
VymazatJsem rada, ze chutnal.
Zdravím, moc děkuji za recept na dort. Moje sestra má moc ráda maliny a bude slavit narozeniny. Tak jako každý rok potřebuji něco originálního, takže si na internetu hledám různé recepty. Krom toho Vašeho jsem našla ještě tento: http://www.bydleni-interier.cz/andelsky-dort-s-jemnou-prichuti-kavy-a-s-cerstvymi-malinami/. Co na něj říkáte? Vypadá také dobře :). Nevím, který vybrat.
OdpovědětVymazatVypada pekne, ale nikdy jsem ho nejedla, tak nevim. Pokud sestra miluje maliny, udelala bych ten malinovejsi, navic jde klidne i z mrazenych malin.
VymazatMalinovy Dort, or Raspberry Cake, is a delightful culinary delight. How Guard Business The combination of fluffy cake layers and luscious raspberry filling creates a harmonious burst. Your baking skills in crafting this delectable treat are truly praiseworthy.
OdpovědětVymazat