Moje babička říkala meruňkám merunky. Vyslovovala to tak, že každému bylo okamžitě jasné, jaké ovoce je to nej. Její linecký koláč s merunkami a sněhovou čepicí je nepřekonatelný, bohužel recept na něj nám nezůstal. Zloději, zloději, ve dne v noci choději a dobře poznaji, co je v bytě nejcennější. A tak se tentokrát musím spokojit s tím nejobyčejnějším receptem na drobenkový koláč, vylepšeným o plátky mandlí (těsně před expirací, chápete, ne?) a kapku mandlového likéru.
Ingredience na 20cm formu:
250g hrubé mouky
100g studeného másla
100g cukru krupice
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
---
meruňky, vypeckované a rozpůlené
hrst mandlových lupínků
velký panák amaretta
Postup:
Troubu předehřejeme na 190°C. Dortovou nebo koláčovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.
V míse prsty promneme mouku práškem do pečiva, cukrem a máslem, až vznikne drobenka. Vmícháme vejce a opět rozdrobíme.
Něco přes polovinu drobenky lehce vtlačíme do připravené formy, na těsto naskládáme meruňky (kdo má čas, naloží je předem do amaretta) a pokapeme je amarettem. Na meruňky nadrobíme zbytek drobenky, povrch posypeme mandlovými plátky a dáme péct na 25-30 minut dozlatova.
Apeluju na vás, uložte recepty svých babiček na bezpečná místa dřív, než bude pozdě!
Hmm, merunky s amarettem, zasnoubené s křehkým těstem a mandlovými lupímky. To je prostě láska na celý život.
OdpovědětVymazatMilá Lucko, veru, múdra veta s odkladaním najcennejších rodinných pokladov. Tiež mám receptár s babičkyným písmom, a aj keď v rodine po ňom bol dopyt z viacerých strán, podarilo sa mi ho vydobiť a po babičke si odniesť jej zošit s receptami a bodkované hrnčeky. Človek dokáže až v istom veku oceniť, čo je naozaj cenné, ale asi to tak má byť. S vekom je všetko krajšie a múdrejšie.
OdpovědětVymazatKrása :) Jasná volba na zítřejší pečení :)
OdpovědětVymazatna včerejší grilování u kamarádů jsem pekla svoji verzi s hrubou moukou a krupicí a ještě jsem to řízla ovesnými vločkami. Jelikož to bylo narychlo a nebyl čas na nákup, vzala jsem doma 3 nektarinky, naložila do Sangrie a místo skořice použila zbytek koření z pečení Gevulde Speculaas...A doporučuji k vyzkoušení všem...
OdpovědětVymazatMadla: ty jsi poeta :-D
OdpovědětVymazatkatka: spis si clovek nedokaze priznat, ze tu blizci nebudou naveky :-(
Mida: diky, snad chutnal :-)
Terezka: vcera jsem mela kolac ve kterem byly ovesne vlocky a prijemne prekvapeni, asi vyzkousim i doma
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatLetos jsem meruňky jen jedla a nic nepekla. Ale asi ještě využiju super výhodné nabídky 69,90 Kč za kilo a zkusím tenhle lákavý koláč. Jenže já jak něco upeču, musím to pak i ochutnávat a ochutnávat a..No co, do plavek zase až za rok. Díky za inspiraci a obdivuji krásné stránky :-)
OdpovědětVymazatHanka: tenhle kolac jde i s jakymkoliv jinym ovocem, podle sezony. Neni treba kupovat predrazene a polozrale dovozove... Treba se svestkami, rumem a makem ;-)
OdpovědětVymazatJe sezóna meruňek, takže ho pečeme pořád dokola.
OdpovědětVymazatTeď jdu zkusit malou změnu: mouka celozrnná a třtinový cukr. Připadá mi, že by se k celozrnné mouce mohl více hodit. Skvělý koláč!
super, to zni lakave :)
VymazatDrahá Lucie, myslíš, že by fungoval recept i s zavařenýma merunkama? Likviduju zimní zásoby. Děkuju. Petra
OdpovědětVymazat