čtvrtek 22. srpna 2013

Tvarohové meruňkové knedlíky


Sedím ve svém novém ušáku a listuju kuchařkama. Dostala jsem tašku meruněk; na marmeládu jsem příliš líná, koláč nechci riskovat, neboť bych ho snědla sama na posezení, zbývají tedy meruňkové knedlíky. Přemýšlím, jestli mám všechny ingredience, dost vajíček a energii na to všechno nádobí. Na klíně mi leží letní farmářská kuchařka od Hany Michopulu. Na telefonu mi pípá zpráva z Twitteru - "@HanaMichopulu is now following you". Kuchařka je otevřená na receptu na ty nejjednodušší tvarohové knedlíky na světě. Beru to jako znamení a jdu do nich. Díky, už nikdy žádné šlehání sněhu, tření másla s vejci a tak!

Ingredience na 14 knedlíků (moje porce jsou 3, ale kamarádka říká, že jím nějak málo):
500g měkkého tvarohu (ve staniolu)
200g hrubé mouky (nebo krupice)
14 malých zralých meruněk, vypeckovaných, ale nerozdělených
---
strouhaný tvaroh, máslo a cukr podle chuti

Postup:
Na pracovní ploše smícháme tvaroh s moukou, těsto rozdělíme na 14 stejných kousků a do každého zabalíme celou meruňku.
Vhodíme do vařící vody a když knedlíky vyplavou na hladinu, necháme je vařit ještě 1-2 minuty.
Podáváme s rozpuštěným máslem, cukrem a strouhaným tvarohem, a vůbec není špatné přihodit hrst nasucho opražených mandlových plátků.
Já dělám knedlíky do zásoby; vyskládám je v rozestupech na tác, zmrazím a pak sesypu do sáčků po porcích a mám vystaráno pro případ lenosti.

Jak děláte tvarohové knedlíky vy? Co si na ně sypete. Cukr moučka nebo "chroupavej"?

27 komentářů:

  1. Dřív jsem je dělala jako ty, ale občas mi z toho vyšly "tenisáky". Teď už je dělám podle tohoto receptu:
    50g másla vyšlehat s 50g cukru, přimíchat 1 měkký tvaroh (v celofánu je nejlepší) a 200g - 250g pol. mouky.
    Těsto je bezkonkurenční a vždycky jsou nadýchaný jak peříčko ;-)
    Z téhle dávky je jich tak 13. A vařím podle velikosti, většinou kolem 5 minut (nebo až vyplavou)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dělám úplně stejně z úplně stejného důvodu :) A opravdu jsou skvělé - měkké, nadýchané, velmi chutné, prostě nej ve všech směrech a nikdy už jiné. Tyhle "občas tenisákové" jsem nesla velmi těžce :)
      Jinak zdaleka nejraději je polévám máslem a sypu strouhaným perníkem. To pak mám stejný problém jako Ty s koláčem - nedokážu přestat :-)

      Vymazat
  2. tak to musím zkusit, vypadá to skvěle...jen nakonec posypu strouhankou osmaženou na másle spolu s cukrem, aby to bylo jako od babičky :)

    OdpovědětVymazat
  3. ještě přidám do těsta trochu tuku:-)linet

    OdpovědětVymazat
  4. z kynuteho testa jsou bezkonkurencni - jine ani nezkousim

    OdpovědětVymazat
  5. Dělám stejné, jen do těsta přidám žloutek. Cukr moučkový :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám co se týká posypávání ovocných knedlíků takovou divnou úchylku - miluju, když se jakékoliv sladké knedlíky posypou sušeným mlíkem ! vymyslela to kupodivu moje babička, jenom nevím jak na to přišla, asi to byla nějaká nouźovka.

    OdpovědětVymazat
  7. U nás doma se dělají většinou tyhle http://www.apetitonline.cz/recepty/3551-tvarohove-knedliky-s-merunkami.html jen tam nedáváme prášek do pečiva a citronovou kůru. Jednou se mi stalo, že jsem začala dělat těsto a nevšimla si, že už nemám žádná vejce. Těsto bylo i tak dobré a chuťově jsem to taky nepoznala.

    OdpovědětVymazat
  8. Začínají se mě zmocňovat nedietní chutě, knedlíky vypadají výborně. Jinak moc hezký blog! ;)

    OdpovědětVymazat
  9. tak tohle je teda fofr ... :-d

    OdpovědětVymazat
  10. Tvarohové guľky robievam presne takto isto, recept od maminy. U nás sa zjedia aj bez ovocia a decká ich milujú, sú to ich obľúbené "bombulky". Keby bolo po mojom tak si ich zasypem kopcom maku s cukrom a maslom a občas aj strúhankovou posýpkou s maslom.

    OdpovědětVymazat
  11. Já mám od sousedky podobný recept - na kostku měkkého tvarohu jeden hrnek hrubé mouky a vajíčko. Propracovat těsto a zabalit meruňky/borůvky/maliny a dát vařit. Jinak tyhle jsou lepší než kynuté, ve kterých ovoce ztratí barvu, chuť i šťávu. A po zamrazení jsou taky super. Navrch dáme rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu a moučkový cukr ;-). V neděli je vařím znovu, letos už popáté :-))) moji kluci je milují!

    OdpovědětVymazat
  12. Dělám je péodobně a děti je mají nejraději.

    OdpovědětVymazat
  13. A když jsem moc líná a nechcou se mi dělat knedlíky, natrhám tohle těsto lžičkama a uvařím, meruňky pomačkám a prohřeju a může být :)

    OdpovědětVymazat
  14. Já dávám na jeden tvaroh jedno vejce a krupici od oka :-)
    A když děláme ty s omáčkou, tak se bílek vyšlehá do sněhu. Pak jsou z toho takové nadýchané nočky

    OdpovědětVymazat
  15. Děláme je doma stejně, jsou vynikající :) Na fotce vypadají krásně :)

    OdpovědětVymazat
  16. Very good and delicious look ;) I'm hungry ;)

    I follow you beautiful blog. I hope you will follow me back and I will wait for you in my blog www.gabusiek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  17. Já zase nedám dopustit na svůj recept, který vznikl smíšením rad od několika dobrých kuchařek. K 1 kostce polotučného tvarohu přidám 1 celé vejce, 150g polohrubé mouky, 50g sojové mouky (díky ní je těsto krásně vláčné a při balení se netrhá). Meruňky rozkrojím, vypeckuji a balím jen ty půlky, jsou sice šišaté, ale nevadí. Sypu strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem, strouhanými vlašskými ořechy a polévám máslem. Nahoru přijde lžíce zakysané smetany. Mňam! Když dělám švestkové knedlíky, postupuji stejně, jen polohrubou mouku nahradím celozrnnou a sypu mákem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z uvedeného množství je asi 20 knedlíků, mám ráda těsto na meruňkách co nejtenčí.

      Vymazat
  18. Nepeču a nedělám nic sladkého z meruněk. Dobře, pár kilo obětujeme mámě na marmeládu, ale jinak všechno hned do barelu na pálenku :)))

    OdpovědětVymazat
  19. Vypadají krásně :) A přesně tyhle mám tisíckrát radši než ty kynuté :)

    OdpovědětVymazat
  20. Moučka a když není, tak zkousnu i chroupavej. Občas si je hodně lehce posypu 100% kakaem. :)
    Achjo, dala bych si hned, ale nemáme marhule. :/

    OdpovědětVymazat
  21. U nás se většinou dělaly buď kynuté a nebo ze spařeného těsta... Musím je konečně taky vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  22. Myslím že můj odpor k vytváření ovocných knedlíků je pryč :) Úžasně jednoduchý recept...Jinak nejraději si je polévám rozmíchaným pribinákem.

    OdpovědětVymazat
  23. Pupiny: mne nastesti tenisaky nevysly, delala jsem je uz vickrat a ted zrovna na me doma cekaji svestkove :-)
    Arion: o existenci perniku na strouhani jsem se dozvedela az nedavno a citim se dost osizena ;-)
    Marie: zajimave, to vubec neznam, diky
    linet: ja davam tucny tvaroh, tak uz tuk nepridavam - tedy, krome rozpusteneho masla navrch (abych tady nepredstirala nejakou dietu)
    Lucie: musim nesouhlasit, kynute jsou me nejmene oblibene
    danielinama: mouckovy je nejlepsi :-)
    Karlicka: ja jednou davala susene mleko do jednoho kolace a trochu jsem ochutnala "zasyrova" a to tedy ne-e. Kazdopadne diky za komentar, moc me zajima, co se ji v jinych rodinach :-)
    anonymni: jj, tohle je takovy klasicky recept. Ja ovsem mivam problem s trenim masla, protoze ho nikdy nevyndam dostatecne vcas, aby bylo dost mekke... Proto jsem si oblibila tenhle lenosivy recept :-)
    Barbora: diky :-)
    anonymni: no jasne, kdo by se chtel v lete morit v kuchyni dele, nez je nutne :-)
    Renata: neplnene s ovocem nebo posypkou navrchu bych si dala klidne taky (hlavne kdybych je musela koulet pro velkou rodinu ;-))
    ohmybeautifullife: malem jsem zapomnela, jak rada si na knedliky davam zakysanou smetanu... Diky! :-)
    Amelie: hodne deti :-)
    Sabina: ja jich delam jen par, tak tu lenost prekonam, ale kdybych musela varit pro kupu stravniku, taky to tak provedu :-)
    Dara: ano, ty se snehem jsou nadychanejsi, to se musi nechat... Recepty od oka jsou fajn, kdyz ma clovek zkusenosti - kdyz je nema, dopadne jako ja kolem dvacitky, kdy mi takove instrukce dala matka meho exDraheho a ja porad doufala v konzustenci testa jako na kynute a byly z toho nechutne delove koule, tvrde jako kamen... ;-)
    Mida: diky :-)
    gabusiek: thank you
    NynnCz: diky za tip, z celozrnne mouky jsem nikdy nezkousela
    KarolinaK.: achjo, takova skoda!
    Pina: diky. ja taky :-)
    Sju: chroupavej nikdy, to si radsi nedam nic (jednou jsem ten cukr dokonce drela v hmozdiri) :-D
    Meg: sparene testo je predpokladam odpalovane (?) Takove knedliky vubec neznam...
    Spiritus: jeee, pribinak... Ten nam davali ve skolni jidelne na bavorske vdolky... Mnam :-)

    OdpovědětVymazat
  24. když je chci zamrazit mají být syrové nebo vařené děkuji

    OdpovědětVymazat
  25. mrazí se vařené nebo syrové?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.