úterý 10. září 2013
Čokoládový koláč s karamelem
Na malé smutky nešťastných holek přechodně pomáhá čokoláda. To ví každej. Ono "přechodně" se dá s úspěchem protáhnout přidáním karamelu. To vám říkám já. Vyzkoušeno.
Na koláčovou formu o průměru 24 - 26cm.
Pâte Sablée
1 žloutek
70g cukru (moučka nebo krupice)
250g hladké mouky
špetka soli
125g studeného másla
50ml ledové vody
Troubu předehřejeme na 180°C.
Žloutek prošleháme s cukrem a lžící vody.
Mouku se solí prosejeme na vál, přidáme na malé kostky pokrájené máslo a pomocí prstů vytvoříme drobenku.
Přilijeme prošlehaný žloutek a zbytek vody a rychle zpracujeme, až těsto začne jakž takž držet pohromadě.
Dlaní těsto jakoby roztíráme směrem od sebe po pracovní ploše, až vznikne hladké těsto.
Nejlepší bude, když se podíváte na tohle video.
Na lehce pomoučněné ploše ho rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu vymazanou máslem. Kdo má formu s odnímatelným dnem, vyhrává.
Celý povrch těsta propícháme vidličkou, navrch položíme kolo z pečícího papíru a posypeme fazolemi - ty slouží k zatížení těsta, aby se nenafukovalo, říká se tomu pečení "naslepo". Pečeme 10 minut, poté vysypeme fazole a dáme pryč papír a dopečeme ještě 5 minut. Necháme vychladnout.
Karamel
100g cukru krupice
100ml horké smetany
(upřímně, vůbec bych se nebála udělat dvojitou dávku - víc karamelu, víc štěstí)
V kastrolu se silným dnem utavíme cukr na světlejší karamel a vlijeme horkou smetanu. Pozor, hodně to prská, tak si vezměte chňapku. Mícháme dohladka a pak necháme aspoň trochu vychladnout.
Čokoládový krém
2 velká vejce
100ml plnotučného mléka
75g cukru moučka (vynechala jsem, ale kdo má rád sladší dezerty, dá ho tam)
200ml smetany
200g hořké čokolády
Vajíčka prošleháme s mlékem (a případně cukrem) a dáme stranou.
Smetanu přivedeme k varu, sundáme z ohně a přisypeme nalámanou čokoládu. Promícháme dohladka. Necháme trochu zchladnout a smícháme s vaječno-mléčnou směsí.
Na předpečený korpus natřeme vrstvu karamelu a na něj opatrně nalijeme čokoládový krém. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut, dokud se povrch koláče nezpevní, střed se může ještě trochu třást. Necháme vychladnout a podáváme v pokojové teplotě.
Pokud se vám koláč zdá tak trošku povědomý, máte pravdu. Byl součástí červnové výzvy Odvážných pekařů a já hned věděla, že ho chci upéct. Jenže, uprostřed léta, kdy je všude kupa šťavnatého ovoce, se mi zdál trochu nepatřičný. Teď mám pocit, že pomalu, ale jistě přichází období hutných čokoládových dezertů, utěšujícího karamelu a pořádných ořechových náplní. I když, ještě budou jablka a hrušky, žejo.
Štítky:
čokoláda,
koláč,
sladké,
The Daring Bakers
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Už jsem ho pekla několikrát, měl obrovský úspěch :) Dvojitá dávka karamelu úspěšně odzkoušena, jen se jí občas daří trochu vybublat nahoru po krajích, takže to může trochu kazit estetický dojem. Ale zase to ten chuťový tolikrát znásobí... Navrhuju dělat tenhle koláč jako součást psychoterapie, bylo by hned líp na světě :)
OdpovědětVymazatMňami :))) Naprostá nádhera :))
OdpovědětVymazatPřesně, čokoláda, jablka a hlavně momentálně švestky!
OdpovědětVymazatMňam.Na velký smutek by mohl zabrat větší kousek,že ?Krásný den .
OdpovědětVymazatTy jsi prostě nejlepší! Lenka
OdpovědětVymazatTak to je přesně to, co bych si dala a asi si ho nechám vyrobit od mamky místo narozeninového dortu :) Jinak znám podobnou verzi, ale se slaným karamelem. Nezkoušel si?
OdpovědětVymazatAno,tenhle koláč je jeden z těch, na které člověk nezapomene. Taky se těším, jak si ho v zimě zopáknu :)
OdpovědětVymazatJojo, kombinace karamelu a hořké čokolády je prostě super! Myslím, že tohle je odpovídající dezert do současného (a budoucího) počasí. A mě to neva, už se těším na ty spousty čokoládových dobrot, co v chladných měsících upeču (momentálně si pochutnvávám na bezlepkové verzi cuektové buchty s mandlemi a čokoládou).
OdpovědětVymazatVypadá báječně, asi ho spáchám pro návštěvu v neděli! Je dobrý i druhý den, nebo je lepší čerstvý? Díky a díky za mnohé inspirace ;-)
OdpovědětVymazatTak první pokus nedopadl nejlíp - těsto bylo hrozně drobivé, nedalo se ani pořádně vyválet (ani po opakovaném přidání vody) a vyvrcholilo to tím, že jsem vysypávala fazole a vysypala jsem i těsto... :D tak příště to snad vyjde
OdpovědětVymazatMeg: vic karamelu, vic stesti :-)
OdpovědětVymazatMonica: diky
Terezka: nojo, je to tu :/ Mozna jeste hrusky mi trochu zlepsi naladu...
kocicka: na velky smutek nevim, ja lecim jen male smutky :-) Nastesti
Lenka: diky :-)
Klara: se slanym karamelem bude urcite super, mela jsem to vlastne v planu, ale zapomnela nasypat sul :-D
Esme: ja se chystam jeste na jednu verzi, co delala loni Kacka Zvykacka a povazuji ji za lepsi nez je tenhle. Ovsem, spatne to nebylo, to je jasny :-)
Madla: ja si snad budu muset objednat kontejner cokolady, abych tu zimu nejak preklepala :-D
Milena: diky. Nepozorovala jsem zadny rozdil v chuti 1. a 2. den, jen musim rict, ze je samozrejme lepsi v pokojove teplote a ne vychlazeny.
Veronifi cated: jejda... kdyz se dari, tak se dari, zejo... ;-)
Lucie, vy jste báječná! Nechcete z těch Vašich hlášek( a receptů, samozřejmě:) napsat knihu? Jsem nenapravitelně konzervativní a k pohodě v křesle s obrovskym hrnkem kafe v ruce patří prostě spíš kniha než PC...ale i tak díky!!
OdpovědětVymazatA ještě se podepisuju k tomu předchozímu komentáři, Marie Korseltová:)
OdpovědětVymazatVypada to vynikajicne! Diky videonavodu se testo povedlo. A protoze jsem mela z vikendu nasbirane boruvky, kombinovala jsem s receptem ze srpna 2009 "3 letni kolace". Testo v kombinaci s pudinkovo-tvarohovou naplni a boruvkami bylo mooc dobre. Takova vzpominka na leto... V praci si to vsichni pochvalovali. Diky za vyborne recepty. Marcela
OdpovědětVymazatRecept je super! Více karamelu = více úspěchu, krásně jsem to zmákla i bez rozkládací formy, díky. Miluš
OdpovědětVymazatMarie: az budu velka, tak ji napisu :-) Diky za mily komentar
OdpovědětVymazatMarcela: mam radost, ze se povedlo. Diky :-)
Milus: to je jasne, karamel je nejlepsi :-) Jo a na tenhle recept neni rozkladaci forma nutna, delala jsem v kolacove vroubkovane.
Vynikajuci kolac.. zbiehali sa mi nan sliny odkedy som si dala v Le Caroussel cokoladovu tartaletku, a vravela si ze nieco podobne si musim urobit doma, toto je vsak minimalne o level lepsie. Ked si spomeniem na nezdary s roznymi maslovymi cestami lepiacimi sa k spodku pekaca, tak pate sablee dopadlo perfektne, stacilo dat naspodok peciaci papier ale asi ani nebolo treba.. nemala som ani formu s odnimatelnym dnom a nevadilo to. Tento kolac som urcite nerobila naposledy.. je to lahoda.. Monika
OdpovědětVymazatMám prosím dotaz! Měla jsem těsto takové docela tvrdé - jako linecké. To tak má být?
OdpovědětVymazatMonika: diky za kometar, jsem rada, ze chutnal :)
OdpovědětVymazatMalinkaL: ano, testo je takoveho typu.
Tiez som mala cesto podobne lineckemu, z odrezkov som malej upiekla susienky. Myslim ze to tak ma byt, mne to tak chutilo, narozdiel od niektorych tazkych masloych korpusov, toto ide dobre s tou vydatnou cokoladou. Dnes som musela upiect znova, akurat do karamelu (dvojnasobnej davky) som zamiesala 75 gramov nasucho oprazenych nasekanych vlasskych orechov, a urobila som cokoladoveho kremu o 50 percent viac, mam vyssiu formu tak to tam minule esteticky chybalo. To bude ale kaloricka bomba :D
OdpovědětVymazatanonymni: ach, s orechy to zni taaaaak dobre
OdpovědětVymazatPriznam se, ze me se asi nepovedl...Maslo z karamelu se jakoby vpilo do korpusu, takze je cely vlhce karamelovy a vrsek byl takovy zdrclým jako sladká vajecna omeleta. Bud mi nechutna, nebo je to prvni recept co se mi nepovedl :-/. A to se povazuji za zkusenou pekarku (makronky, cheesecake i crocambuche jsem zvladla bez problemu). Terka
OdpovědětVymazatPekla jsem ho už podruhé. Tak přiznávám, trošku švindluji, protože tady (= Belgie) prodávají pate sablée hotové už vyválené do kruhu. Jsem lemra líná, no. :-)) Karamel lehce solím. Minulá verze měla u kolegů v práci úspěch. Dneska jsem ho udělala dávku karamelu o polovinu větší a přidala opražené sekané lískové
OdpovědětVymazatoříšky. Předpokládám, že zase zmizí rychlostí blesku.
Terka: to je mi lito, ale podle popisu se to asi nepovedlo...
OdpovědětVymazatanonymni: tady taky prodavaji rozvalene testo na pecicim papire, bohuzel, je v tom misto masla margarin :/ Slany karamel je super, priste na to nezapomenu :-)
A smetana má být modrá nebo žlutá?
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatluckily: smetana ke slehani
OdpovědětVymazatTěsto se mi povedlo (díky za video, bez něj bych to asi neuměla), ale zvorala jsem asi karamel - zůstal hrozně řídký, asi jsem dala moc smetany. A když jsem na to pak lila čokoládu, tak se to promíchalo a i teď po upečení je to nějaké tekuté :-( S karamelem nemám žádné zkušenosti. Snad to příště dopadne líp. Ale dík za tento blog, je super. Lenka
OdpovědětVymazatMozna, ze to ztuhne v chladu... Hlavu vzhuru, priste se jiste povede lepe :-)
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatchtěla bych tento koláč upéct v dortové formě a dát více čokoládové náplně (karamelu samozrejmě dvojtou dávku :) mám těsto zvednout po okrajích, aby byla ta čokoládová náplň celá v těstě nebo stačí když to udrží forma (budu dávat do dortové). Děkuji