Ten víkend, kdy se mění čas na zimní, je mi vždycky hrozně smutno. I když všechny tři volné dny bylo opravdu krásné počasí a já se snažila užít si ho jak nejvíc jsem mohla, v neděli ve čtyři to na mě padlo. Bum! a já chtěla zalézt pod deku a na všechno se vykašlat. Tak jsem radši upekla dýni a udělala z ní oranžové cupcakes.
Recept je z převzatý z Joy of Baking.
Ingredience na 12 větších dortíků:
195g mouky (namíchala jsem hladkou a polohrubou)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého hřebíčku (nedala jsem, nemám ho moc ráda)
1/2 lžičky soli
113g změklého másla
200g cukru krupice
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
180ml dýňového pyré (použila jsem hokkaido, neloupala jsem, jen jsem ji zbavila semínek a nakrájela na dílky. Pekla jsem na 190°C, až byla zcela měkká a rozmixovala jsem ji na kaši)
---
175g krémového sýra (dala jsem Philadelphii, mám německou a tak je to větší balení, ale klidně dejte jen 1 naše, tedy 125g)
250g mascarpone
moučkový cukr podle chuti
---
mletá skořice
12 pekanových ořechů
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky.
Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sodu a koření. Dáme stranou.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, po jednom zapracujeme vejce a vanilkový extrakt. Střídavě přidáváme moučnou směs a dýňové pyré a umícháme hladké těsto.
Rozdělíme ho do připravené formy a pečeme asi 20 minut. Propečenost vyzkoušíme pomocí špejle.
Krémový sýr a mascarpone (v pokojové teplotě) promícháme s cukrem. Nešleháme mixérem, jinak krém zřídne.
Krémem zdobíme až zcela vychladlé cupcakes, posypeme zlehka skořicí a ozdobíme ořechem.
Hmmmmm, dala bych si:-) A to dýni normálně nejím:-)
OdpovědětVymazatLucka, ani nevieš akú radosť si mi urobila. Po receptoch na tekvicové muffiny som už pokukovala, ale bola som hnilá si ich z angličtiny preložiť. Mám domácu hokaido, tak už viem čo z nej bude (okrem polievky). Mňam. Renata
OdpovědětVymazatRozhodla jsem se - příští rok si zasadím dýně!!!!! Letos jsme měli poprvé vynechávku a já strašně trpím :D
OdpovědětVymazatTak letos nám dýně nevyrostly a tyhle krásně zářivé cup cakes vypadají tak úžasně! A se změnou času souhlasím, mám to úplně stejně (jenom já si asi upeču něco jablečného :-))
OdpovědětVymazatKonečně nějaké dýňové cupcakes, které mají opravdu zářivou barvu! Vypadají úžasně. Můžu se zeptat jakým foťákem fotíš? Díky.
OdpovědětVymazatTed jsem dojedla :-). Jsou skvělé. Misto Phila jsem použila Lučinu a myslím, že jim to nijak neuškodilo :-). Díky za super recept :-)
OdpovědětVymazatHanka: to ja jim dyni rada :-) A v techto cupcakes je i docela citit, tak pozor na ne ;-)
OdpovědětVymazatRenata: tak to me tesi :-)
Magdalena: ja jsem zahradnicky antitalent (navic bez zahrady), takze dyne kupuju... Mit vlastni by se mi ale moc libilo :)
Madla: diky za pochvalu ;-) posli kousek neceho jablecneho, vymenim za dynovy cupcake ;-)
Barbora: dekuji moc :-) Fotim Olympusem E510
Kiddingme: rado se stalo, jsem rada, ze chutnaly :)
Luxusní záležitost:-)
OdpovědětVymazatRadka: diky :-)
OdpovědětVymazatDobrý den. Chtěla bych se zeptat, kde v Praze nakupujete suroviny (hlavně ovoce a zeleninu), jestli to není tajemství šéfkuchařky :) teď jsem do Prahy nastoupila na školu a Vaše stránky sleduji každý den a zkouším co se dá. Moc děkuji za recepty. Jednou snad budu aspoň trochu tak šikovná :) Vlaďka
OdpovědětVymazatDobry den Vladimior,
Vymazatsuroviny nakupuji prevazne na farmarskem trhu na Naplavce nebo na namesti Jiriho z Podebrad, pak v prodejne Sklizeno Nusle a v Makru. Nekdy samozrejme i v obycejnem supermarketu nebo zapomenutou vec ve vecerce. Dobre ovoce a zelenina se da koupit v Holesovicke trznici, hala 22. At se vam dari :-)
Lucie, díky za skvělý recep! Udělal jsem radši dvojitou dávku dýňových i karamelových, abych naytil hladové krky svých kolegů a jen se po nich zaprášilo :-) Tady je výsledek:
OdpovědětVymazathttps://www.instagram.com/p/BPqBfTUhww5/
Petr
Děkuji za recept! Místo cupcakes jsem upekla chlebíček - podélně jsem ho rozkrojila, půlku krému dala mezi obě poloviny, druhou navrch. Veliká dobrota :)!
OdpovědětVymazatByly výborné!
OdpovědětVymazat