Jen jedno slovo. Retro. To mě napadlo, když si kamarád objednal narozeninový dort pro svojí maminku. Měla jsem ho v plánu upéct už dlouho - z dětství si pamatuju, že Harlekýn byl jeden ze tří druhů, co se daly vybrat v cukrárnách. Kromě piškotu s ovocem v želatině a máslovo-ořechové tragédie.
Recept jsem převzala z Elle a upravila víc do čokoládova.
Ingredience na 24cm formu:
350ml smetany ke šlehání
30g cukru krupice
35g holandského kakaa
50g hořké čokolády
---
5 vajec
120g cukru krupice
10g domácího vanilkového cukru
40g holandského kakaa
130g polohrubé mouky
4 lžíce rozpuštěného másla (původní recept počítá s olejem, ale máslo je máslo, žejo)
máslo a hrubá mouka na vysypání formy
---
200ml smetany ke šlehání
---
25g nastrouhané hořké čokolády
Postup:
Den předem si připravíme pařížskou šlehačku. Smetanu s cukrem a kakaem přivedeme k varu, promícháme, až se kakao rozpustí a vsypeme nalámanou čokoládu. Rozmícháme do hladka a necháme přes noc důkladně vychladit.
Troubu předehřejeme na 160°C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Vejce s cukrem (i vanilkovým) šleháme metličkou ve vodní lázni asi 5 minut, aby se směs ohřála a napěnila. Sundáme z ohně a vyšleháme do husté světlé pěny. Doporučuji v robotu - tomu to trvá asi 7 minut na vyšší otáčky.
Do vaječné směsi prosejeme mouku s kakaem, zlehka promícháme a přidáme máslo. Mícháme opravdu opatrně, abychom nepřišli o všechen vzduch našlehaný ve vajíčkách. Hmotu přelijeme do připravené formy, uhladíme povrch a okamžitě dáme do nahřáté trouby. Pečeme asi 40 - 45 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí.
Dort necháme trochu vychladnout ve formě a potom ho vyklopíme na mřížku. Když je úplně studený, podélně ho rozřízneme napůl.
Pařížskou šlehačku ušleháme dotuha a asi 1/3 potřeme povrch jednoho plátu korpusu. Přiklopíme druhým a pomažeme vršek dortu i boky, trochu šlehačky si necháme na zdobení.
Ušleháme i světlou šlehačku a dozdobíme dort.
Nakonec povrch posypeme nastrouhanou čokoládou.
Retro to tedy rozhodně je, ale občas člověk prostě nechce nic jiného než tyhle úplně obyčejné chutě. A co vy, na jaký dort ze svého dětství vzpomínáte?
U mě vždycky v cukrárně vedl punčák a doma ho prostě nedokážu ani kdybych se na hlavu postavila :-( A princezna, kterou jsem už párkrát dělala a vždy měla úspěch skoro jak ta z cukrárny :-)
OdpovědětVymazatE.
Punčák mám taky ráda:-) Líbí se mi výzdoba dortu, nic složitého, a přece tak efektního. No a nápis nemá chybu:-)
OdpovědětVymazatParádní retro, hned bych si dala! Já si jako malá vždycky poručila dort s "liščíma hovínkama" (mamka z toho mého pojmenování byla nešťastná), což spočívalo v tom, že dort byl zdobený brutálně zeleným a růžovým krémem po obvodu ve tvaru písmen "U" a ty konce "U" byly přiblížený k sobě :-P A v pubertě jsem místo dortu vyžadovala placky dělaný z těsta na taženej závin. Jo, byla jsem divná a jsem furt... Ale hezky jsem si zavzpomínala na mamku, dík Lucie :-)
OdpovědětVymazatKromě Harlekýnu jsem měla ráda ještě Floridu. To byl šlehačkovej s broskví, po bocích měl lískové drcené oříšky.A dobrej punčák. No jéje! Na Harlekýn mívám občas chuť ještě dneska.
VymazatLucie, my děláme harlekýna na každou oslavu narozenin už od mého prvního roku (a je mi 23, mám ještě dvě starší sestry, teď i neteř, syna a švagra-takže kolik to dělá dortů za ty roky??:-D )
OdpovědětVymazatU nás rozhodně ne žádné retro, naopak se po něm můžeme utlouct, maminčina specialita .. jen dělá ultra ořechový korpus :)
Ale díky za supr ukázku :)
Jéééé harlekýn,taky ho mám spojenej z dětstvím,vžycky ho mamka objednávala na štědrý den a po rozbalení dárečků jsme ho snědli.Vypadá nádherně....Iveta
OdpovědětVymazatnomnomnom ! ten udělám o víkendu bráchovi k svátky !!
OdpovědětVymazatTen vypadá parádně! Retro jak se patří :)
OdpovědětVymazatJej, Harlekýna jednou za čas taky můžu :)Ale z dětství si pamatuju hlavně macešky - malé kulaté dortíky obalené v kokosu a nahoře měly čokoládovou placičku s obrázkem "macešky". Ty jsem milovala a babička mi je kupovala vždycky, když jsem přijela na prázdniny... Od té doby jsem je zahlédla jenom jednou.
OdpovědětVymazatMacesky maji snad v kazde obycejne cukrarne, ne? Ja si je teda kupuji casto na ruznych mistech.. (obycejnou myslim klasickou ceskou, kde prodavaji venecky atd..)
Vymazatjá teda Harlekýna nikdy moc nemusela, ale ten tvůj vypadá super a skoro bych ho i ochutnala :) .. celkově ani nevím, co jsem jako malá měla nejradši, asi punčové řezy :)
OdpovědětVymazatMně se taky stýská po Maceškách. :) Tak moc, že už zvažuju zkusit je doma (http://www.apetitonline.cz/recepty/7747-milciny-macesky.html).
OdpovědětVymazatJéé, Harlekýna jsem milovala! My teda do cukrárny moc nechodili a když tak, vždycky na koňakovou špičku, ale Harlekýna bych si dala hned! Tak mi asi nezbyde, než si ho upéct sama :-)
OdpovědětVymazatJá, jak nemám ráda máslové krémy a máslo obecně, odmala, tak jsem v cukrárně jela v indiáncích, lineckých kolečkách, žloutkových řezek a kremrolích. Mámě jsem ujídala vrchní díl větrníku a nechápala jsem její zálibu v mokrých koulích, ve kterých byly ty zbylé drobky spojené rumem nebo čím to spojovali. Ona je milovala vždycky.
OdpovědětVymazatJá miluju punčák, ale ještě jsem doma takový dobrý neudělala... Harlekýn jsme myslím ani nějak nekupovali, to by stálo za vyzkoušení, hmmm :)
OdpovědětVymazatPodívala jsem se, co tady je nového a .... Hihihi mám ho v lednici, přítelova maminka má narozeniny. micka
OdpovědětVymazatJá jsem v dětství ujížděla na banáncích - takových podlouhlých větrnících plněných banánovým krémem a polité čokoládou. Dnes bych to už asi nedala, ale jako dítě jsem to naprosto zbožňovala.
OdpovědětVymazatKdyž já tyhlety dorty moc nemusím... Mám nejraději ovocné a veeelmi veeelmi čokoládové bez krému :)
OdpovědětVymazat.
Nicméně tento tvůj vypadá tak pěkně, že bych si ho i dala :)
Taky jsem to takhle měla - buď dorty ovocné nebo hodně čoko. Ale zkusila jsem udělat Harlekýnka před pár dny pro svou kamarádku, které se narodil chlapeček a dort měl takový úspěch, že už asi ani jiný péct nebudu. ;-)
VymazatTakže, Luci, moc díky. :-*
Vivi
Pupiny: ja mela na mysli ty dorty, ktere se objednavaly vcelku jako narozeninove... Jinak puncak mi k srdci nikdy neprirostl. Princeznu si z cukrarny vubec nepamatuju, ale z tech dortiku co se kupovali po jednom kousku mam nejoblibenjsi vetrnik, jako mala jsem mela rada i rakvicku nebo laskonku.
OdpovědětVymazatHanka: diky :-)
Milena: ja dekuju - dort s liscima hovinkama jsem dosud neznala :-D
Katerina: panejo, Floridu jsem nesnasela, uplne jsem na ni zapomnela! Akorat mam spis pocit, ze u nas tam davali ananas:-)
Michaela: harlekynska rodina ;-)
iveta: to zavidim.. My odjakziva na vanoce mame misto dezertu jen cukrovi :/
vaci: ten se ma :-)
Veronika: dekuju :-)
Shraven: macesky jsem vubec neznala, v cukrarne jsem je nikdy nevidela. Poprve vlastne az v jednom z vanocnich vydani Apetitu, kde je meli jako cukrovi
Terez: diky, koukam, ze puncak je oblibenej :-)
Rezina: jo, presne tyhle jsem videla poprve v zivote, pred tim jsem je vubec neznala
Madla: no my taky moc nechodili, ale narozeninovej dort mama ani babicka nepekly... Spicku jsem si davala casto jeste na zakladce, v cukrarne za rohem skoly :-) A pred par lety jsem si ji z nostalgie objednala v Marianskych Laznich a musela jsem ji vyhodit. Ztuzeny tuk, tukova poleva - slusne receno, rostlo to v puse, ze jsem to nedokazala ani spolknout.
Terezka: aaaa, zloutkovy rez.. mnam
Meg: puncak doma stejnej jako v cukrarne neudelas, neb to delaji ze zbytku vseho moznyho ;-)
micka: :-)
Ema: bananky znam, ale s naplni z parizske slehacky :-)
Magdalena: velmi cokoladove mam taky nejradeji :-)
..ach Harlekýn. Miluji ho. Je to můj vlastně nejoblíbenější dort. Ovšem...v cukrárně tam začali dávat " umělou" šlehačku a je to v řiti. Začnu ho péct sama. Jinak punčák jsem zbožňovala také a pak Doboše dortíky. A s nostalgií vzpomínám na jednoduché poháry s vanilkovou zmrzlinou, karamelem, pravou šlehačkou a posypané lískáči...
OdpovědětVymazatZa mě punčák, jeden čas jsem jím byla úplně posedlá.. A i sem ho jednou vyškemrala na narozeniny.. Harlekýna jsem nesnášela, obecně do teď nemám ráda pařížskou šlehačku a máslové krémy.. I když v dětství mi stačil kus marcipánu a pak mi bylo jedno, co je uvnitř :)
OdpovědětVymazatUnknown: tak vyrobky v cukrarnach jsou kapitola sama pro sebe... Vzdycky kdyz nakupuji v cukrarskych potrebach, nestacim se divit, jake "smesky" se prodavaji. Umele slehacky, umele korpusy, umele kremy... Je to fakt peklo. Karamelovy pohar maji stale v nabidce v cukrarnach Ovocny Svetozor. Zmrzlina je sice obycejna, ale maji zivocisnou slehacku.
OdpovědětVymazatanonymni: ja maslove kremy nerada, parizskou slehacku mam radeji spis tu lehkou, nez tezkou. Puncak jsem rada nikdy nemela, ale fakt koukam, jak je oblibenej :)
OdpovědětVymazatbohužel se mi korpus vůbec nepovedl a je z něj tvrdá asi 1 cm vysoká placka. Za mě tedy palec dolů :(
OdpovědětVymazatano, zaslouzite si palec dolu, souhlasim.
VymazatAno, tak to bude rozhodne problem receptu od Lucie.... :-D
VymazatJá musím souhlasit, tohle je bohužel skutečně problém v receptu, dělám podruhé a pokaždé spadne na tvrdou placku. A to mám v pečení mnoho zkušeností. Ale tak strašného výsledku jsem se nikdy nedobrala.
VymazatNám se to tedy také nepovedlo. I při sebeopatrnějším zamíchávání 40g kakaa sníh prostě spadl a zbyla jen .. 1 cm vysoká placka.
OdpovědětVymazatChci upéct dort synovi k 18-tinám. Ale po pravdě se toho korpusu bojím, aby to nedopadlo viz. výše. Nejsem zdatná cukrářka. Proč se vejce dávají do vodní lázně? Jaký to má význam? Děkuji za odpověď. Radka
OdpovědětVymazat