úterý 24. prosince 2013

Veselé Vánoce


Přeji vám příjemné prožití Vánoc v kruhu vašich blízkých, spoustu dobrot na svátečním stole a hodně zdraví v novém roce.

neděle 15. prosince 2013

Ořechové pracky


Vánoční cukroví. Pokud jste žena a navrch pracujete v ženském kolektivu, určitě to znáte. V prosinci je třeba se trumfovat s kolegyněmi, která z vás má nejvíc druhů. Určitě takovou "dokonalou hospodyni" znáte taky - peče jich třicet. Nevadí, že není dobré, že většinu dá v půlce ledna do mrazáku, v červenci se to snaží udat a koncem listopadu všechno nenápadně hází do koše. Nikdy, ani kdybyste se zbláznily, nikdy ji nepředeženete. Dotáhnete se na třicet druhů a ta mrcha se vytasí s nějakou nepečenou hrůzou z rozdrobených piškotů. Moje máma se jednu dobu nechala do týhle trapný soutěže vtáhnout - po večerech hňácala těsto a po nocích vykrajovala, pekla a slepovala - než jsme ji přemluvili, že i deset druhů je dost.
Já jsem postupem času došla do stavu, že cukroví nepeču. Strašlivě mě to nebaví, všechno to chutná skoro stejně a na slepičí soutěže mě neužije. 
Loni jsem ale udělala malou výjimku. Já i rodiče jsme se před Vánoci stěhovali a poslední, na co jsme měli v bytech plných krabic náladu, bylo pečení. Koupila jsem trochu cukroví v cukrárně, máma taky a byl klid. Jen mi přišlo trochu líto, že táta nebude mít svoje nejoblíbenější - ořechové pracky. Tak jsem se hecla, roztopila starou šílenou plynovou troubu a upekla poloviční dávku.

Ingredience:
210g hladké mouky
130g másla
130g cukru moučka
130g mletých vlašských ořechů
2 žloutky
1 lžička skořice

Postup:
Vůbec nejjednodušší je, dát všechny ingredience do robotu a zapnout ho. Když těsto drží pohromadě, uděláme z něj bochánek, zabalíme ho do fólie a necháme alespoň hodinu, ale klidně přes noc, v lednici.
To je praktická verze. Romantická je ta, kdy si vzpomenu, jak máma nasypala mouku, cukr, ořechy a skořici na dřevěný vál, v hromádce udělala důlek a do něj klepla žloutky. Navrch dala máslo nakrájené na kousky a pak, od krajů, těsto začala rukama zpracovávat. A nakonec se rozčilovala, protože jsme ho chodili do lednice ujídat.
Tak si vyberte, která verze se vám líbí.
Z vychlazeného těsta odlupujeme malé kousky a pečlivě je natlačíme do formiček. Pečeme v předehřáté troubě (odhaduji 190-200°C) asi tak 6-8 minut. Hotové, ještě vlažné pracky obalujeme ve vanilkovém cukru.

pátek 29. listopadu 2013

Sfogliatelle Ricci - Výzva The Daring Bakers'


Přesně tohle jsou ty výzvy, které od Odvážných pekařů chci! Když jsem si začátkem měsíce listopadovou vývzu prohlédla, byla jsem hrozně moc natěšená na její splnění. Za prvé jsem o Sfogliatelle Ricci nikdy neslyšela a za druhé to vypadalo báječně složitě. A za třetí - což jsem tedy zjistila až 27. večer, kdy jsem pekla - je to velká dobrota.
Listopadovou výzvu pro nás připravila Sandie z blogu Crumbs of Love. Vyzvala nás, abychom vyrobili domácí ricottu, kandovanou pomerančovou kůru a alespoň jednu verzi sfogliatelle. Kompletní sadu receptů najdete tu, něco o historii tohohle italského pečiva z Neapole tady.
Já se rozhodla pro klasiku - Sfogliatelle Ricci, plněné směsí z ricotty a semoliny s kandovanou kůrou z grepu. Domácí ricotta se mi nepovedla, nevím proč a další mléko jsem už vylévat nechtěla, takže recept sem nedávám. Kandovanou kůru jsem měla zmraženou z jiného receptu. Pokud byste se rozhodli vyrábět jak ricottu, ta kůru, recepty jsou v odkazu výše.

Ingredience na 14 - 18 kusů:

420g hladké mouky
6g soli
180ml vlažné vody
100g změklého sádla
100g změklého másla

Postup:
Do mísy prosejeme mouku se solí, přilijeme vodu a smícháme, nejlépe mixérem. Těsto je velmi suché, drolí se. Vyklopíme ho na pracovní plochu a hněteme a hněteme, až drží pohromadě. Můžeme ho nechat chvilku odpočinout pod nahřátou mísou, aby se rozvinul lepek a s těstem se lépe pracovalo.
Já jsem měla půjčený strojek na těstoviny, takže jsem následující práci měla zjednodušenou, ale dá se vystačit i bez něj.
Těsto rozdělíme na poloviny a protahujem ho strojkem nastaveným na nejširší stupeň, až je hladké. Obě poloviny spojím do koule, zabalíme do fólie a dáme vychladit alespoň na 2 hodiny, ale klidne přes noc. Kdo nemá strojek, prostě hněte a hněte, až má těsto hladké.
Připravíme si do misky sádlo důkladně smíchané s máslem.
Vychlazené těsto rozdělíme na čtvrtiny a z každé zvlášť vyválíme co nejtenčí pruh o šířce cca 10 cm, na délku mi to vyšlo asi metr, což na mojí miniaturní pracovní ploše nebylo zrovna ideální. Ale co už.
Na pracovní plochu dáme jeden pruh těsta, pomažeme ho směsí tuků a natahujeme do šířky asi 20cm, aby bylo co nejtenčí, až průsvitné. Nemusíme natřít celý pruh najednou, stačí po kouskách. Pomazanou a nataženou část zarolujeme, pokračujeme namazáním a taháním další části a zase rolujeme, když nám dojde pruh těsta, pokračujeme s dalším, který přidáme do řady za první. Popisuju to možná trochu divně, ale výsledkem má být jedna rulička těsta, zarolovaná z velmi tenkých vrstev pomazaných tukem.
Odkrojíme nevzhledné konce, zabalíme do fólie a necáme vychladit aspoň dvě hodiny.
Zatím si připravíme náplň. Dělala jsem celou dávku, ale půlka mi zbyla, dávám tedy recept tak, aby vyšel akorát.

125ml mléka
57g cukru krupice
57g semoliny
200g ricotty
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
1/8 lžičky skořice
30g kandované grepové kůry
nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu

Mléko s cukrem přivedeme k varu a za stálého míchání pomalu přisypáváme semolinu. Na mírném ohni vaříme, až zhoustne, stále mícháme. Je to asi jako hustá krupicová kaše. Směs rozprostřeme na pečící papír nebo na tác a necháme vychladnout.
Natrháme ji na kousky a spolu s ricottou, žloutkem, vanilkou a skořicí vyšleháme v robotu dohladka. Vmícháme obě kůry a můžeme jít do finále.
Troubu předehřejeme na 200°C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem.
Vychlazené těsto nakrájíme na 1,5cm široké plátky. Každý rozplácneme koncem dlaně (to místo, kde se dlaň mění na předloktí) tak, aby se začal tvarovat kornout. Dotvarujeme ho pomocí prstů - mrkněte na obrázky v původním receptu.
Já to asi špatně pochopila nebo provedla, ale tvar kornoutu mi moc nevyšel, spíš takové škeble.
Kornouty naplníme připravenou směsí (dobře to jde cukrářským sáčkem), uzavřeme je a dáme na plechy.
Pečeme dozlatova, asi 20 - 25 minut. Podáváme posypané moučkovým cukrem, nejlépe vlažné, ale chutnalo mi i zastudena.

Super, super, super! Křupavé vrstvy těsta plněné nepřeslazeným krémem s nahořklou stopou grepové kůry. Mňam! Děkuji Sandie za jednu z nejlepších výzev, jaké jsme měli.


středa 27. listopadu 2013

"Říkejte mi mediální hvězdo" počtvrté


Díky Tomášovi Babincovi, nejpracovitějšímu foodblogerovi, kterého znám (kromě "normální" práce navíc vyrábí výborné paštiky, fotí jídlo, píše pro časopis a stará se o rodinu), se můžu pyšnit dalším mediálním zářezem, tentokrát dokonce dvoustranou v časopise F.O.O.D.
Mimo řečí o mně tam najdete také recept na Ottolenghiho levandulovo-medové bábovičky. Jsem moc ráda, že ani do vánočního čísla jsem nemusela přispět receptem na cukroví, které nejím a nepeču.
 


pondělí 25. listopadu 2013

Dort zebra (podruhé)


Jdu si takhle na Smíchov, na skleničku s přáteli. Přímo před vchodem do podniku mi začne zvonit telefon, já ho vezmu a dvacet minut se vykecávám s kamarádkou. Mrzne mi ruka a vím, že už jsem měla sedět na baru, jdu jako vždycky pozdě. Ukončuji hovor a chystám se vzít za kliku. Telefon zvoní znovu, na displeji jméno bývalého kolegy. Hm, asi někomu přidělili jeho číslo, ale proč mi ted dotyčný sakra volá v osm večer?! Rozhodně se mi nechce pracovat, ale hovor vezmu. Ukazuje se, že to je opravdu ten kolega a že si chce objednat dort pro dceru. Mám obrovskou radost. Že jsem ten telefon vzala. Že mi někdo věří tak, že si objedná narozeninový dort pro dítě. Protože ty jsou přísný. Sedám si na bar a cítím se skvěle.

Ingredience na 23cm dort:
Korpus:
330g změklého másla (+ kousek na vymazání formy)
300g třtinového cukru
3 velká vejce
150g kvalitní hořké čokolády
300g polohrubé mouky
1 vrchovatá lžička jedlé sody
3,5 dcl horké vody
---
Žloutkový krém:
225ml mléka
17g kukuřičného škrobu
65g cukru krupice
1 vanilkový lusk
2 velké žloutky
1 velké vejce
30g másla
---
Ganache:
110ml smetany ke šlehání
60g hořké čokolády (64-72%)
---
Dokončení:
cca 500g marcipánu
potravinářské barvivo
cukrový sirup (cukr + voda, na lepení marcipánu)

Postup:
Korpus:
Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180°C.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Uvaříme si vodu.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Po jednom zašleháme vejce. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Poté střídavě přidáváme mouku promíchanou se sodou a horkou vodu. Výsledné těsto je velmi tekuté, toho se ale vůbec nebojíme.
Těsto vlijeme do formy a pečeme 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 160°C a pečeme 30-45 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí - drobečky, které na ní ulpí, budou trochu vlhké - tak to má být.
Korpus necháme trochu zchladnout, vyndáme z formy a necháme vychladnout úplně. Zabalíme do fólie a necháme v lednici, nejlépe přes noc.
---
Krém:
Ve velké míse promícháme čtvrtinu mléka se škrobem. Zbylé mléko dáme do kastrolu spolu s cukrem a dužinou vyškrabanou z vanilkového lusku. Můžeme přihodit i samotný lusk, později ho vyndáme. Mléko přivedeme k varu a sundáme z plotny.
Do mísy ke mléku se škrobem přidáme žloutky a vejce a pořádně prošleháme. Pomalu, za stáleho mícháme - nejlépe metličkou - přiléváme asi třetinu horkého mléka. Mícháme opravdu poctivě, aby se nám vejce nesrazila.
Zbylé mléko vrátíme na plotnu a za stálého mícháení pomalu přiléváme vaječnou směs. Na středním ohni mícháme směs tak dlouho, až zhoustne. Rozhodně nepřestáváme energicky míchat a máme trpělivost - je to pořád nic nic a pak najednou hotovo. Potřebujeme dosáhnout konzistence jako u pudinku.
Krém sundáme z ohně a zašleháme do něj máslo. Přelijeme ho do mísy, povrch zakryjeme fólií, aby se neudělal škraloup a necháme vychladnout. Přesuneme do lednice, kde kréme přes noc ještě zhoustne a zpevní.
---
Ganache:
Čokoládu nalámeme na kousky a dáme do misky. Smetanu přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Minutku počkáme a rozmícháme dohladka. Povrch zakryjeme fólií, aby neokoral a necháme vychladnout.
---
Sestavení dortu:
Korpus alespoň dvakrát podélně prokrojíme. Já pekla dort ve dvou formách, takže jsem měla dva nižší korpusy (pozor, je třeba zkrátit dobu pečení, aby se korpus nevysušil) a každy jsem prokrojila jen jednou - měla jsem tedy čtyři pláty.
První plát dáme na tác nebo podložku a pomažeme ho polovinou (pokud pracujeme se třemi pláty korpusu) nebo třetinou (pokud se čtyřmi) krému. Přiklopíme druhým plátem, pomažeme dalším dílem krému a pokračujeme, až nám dojde krém i korpus (tím končíme).
Povrch a boky dortu potřeme ganache, uhladíme a necháme vychladit v lednici.
Horkým nožem uhladíme dort a znovu vychladíme.
---
Potahování dortu:
Asi 150g marcipánu obarvíme načerno (lépe dělat den předem, nabarvený marcipán důkladně obalit fólií a nechat odpočinout).
Pomocí provázku si na dortu naměříme, jak velký plát marcipánu budeme potřebovat. Neobarvený marcipán rozválíme na ploše posypané moučkovým cukrem na placku a opatrně přeneseme na vychlazený dort. Uhladíme a odkrojíme přebytky. Ty obarvíme nažluto (nebo jinou oblíbenou barvu) a zabalíme do fólie.
Z černého marcipánu vyválíme placku a kolečkem na krájení pizzy krájíme zebří pruhy. Cukrovým sirupem je lepíme na dort.
Ze žlutého marcipánu vyválíme dlouhý pruh, ořízneme ho a nalepíme po obvodu dortu. Ze zbytku vykrájíme třeba kytky, do kterých zapíchneme narozeninové svíčky.
 
A víte co mě těší nejvíc? Když mi někdo řekně, že sladký nejí, ale že si kousek dal a moc mu chutnalo.

pátek 22. listopadu 2013

Kokosové cupcakes s marcipánem


Za pět minut dvanáct. Nebo spíš za deset minut čtyři. Přesně v tolik jsem vylítla na balkon, abych stihla před odevzdáním vyfotit tohle hejno optimisticky barevných rybek. Minutu po tom došlo světlo a dvě minuty na to volala slečna, která si cupcakes objednala, že je tu pro ně. Jsou pro jejího tátu k narozeninám a protože je prý milovníkem tyčínek Margot, přála si pro něho něco s kokosem, čokoládou a spoustou marcipánu. Doufám, že se mu budou líbit, ale hlavně - že mu budou chutnat. Všechno nejlepší!

Ingredience na 12 dortíků:
113g změklého másla
90g cukru krupice
3 velká vejce
145g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
50g strouhaného kokosu
špetka soli
60 + 40ml kokosového mléka
---
70ml smetany na vaření
140g čokolády (64% kakaa)
---
cca 300g marcipánu
potravinářské barvivo
cukrový sirup (cukr + voda, na lepení ozdob)

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky.
Máslo ušleháme s cukrem do pěny a po jednom zašleháme vejce.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a solí a přimícháme kokos.
Do máslovo-vaječné směsi střídavě přidáváme moučnou směs a první část (60ml) kokosového mléka.
Hladké těsto rovnoměrně rozdělíme do připravené formy.
Pečeme 18-22 minut dozlatova.
Cupcakes propícháme špejlí a každý napustíme trochou kokosového mléka.
Necháme zcela vychladnout, klidně dáme na noc do lednice.
---
Nalámanou čokoládu dáme do misky a zalijeme ji vroucí smetanou. Necháme minutku stát a rozmícháme dohladka. Když krém vychladne tak, že neteče, namažeme ho na povrch cupcakes a uhladíme. Necháme vychladit.
Ztuhlý krém můžeme ještě uhladit horkým nožem, aby při potahování nedělal hrboly.
---
Nazdobíme marcipánem. Skladujeme v suchu a chladu.

neděle 17. listopadu 2013

Svíčková omáčka

 
Možná, že název svíčková omáčka je špatně a nic neznamená. Svíčková je kus hovězího. Já to vím, vy to víte, kuchaři to ví. Když je na menu napsáno svíčková s houskovým knedlíkem, nepředpokládám, že by někdo čekal, že v omáčce bude plavat kus opravdové svíčkové. Správně bych teda asi měla napsat hovězí pečeně na smetaně. Jenže to se mi nelíbí a tak je to prostě svíčková omáčka. A ne, není ze svíček. Překvapivě.
 
Recept mám z omáčkového kurzu v Prakulu, od omáčkového mistra Václava Friče.
 
Ingredience na 4-6 porcí:
cca 1kg květové špičky
100g špeku
75g sádla
75g másla
2 střední mrkve
kus celeru
2 střední petržele
1 jablko
2 cibule
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
100g cukru krupice
100ml octa
2 lžíce plnotučné hořčice
150ml bílého vína
hovězí vývar (množství nevím, měla jsem na sporáku velký hrnec a odebírala z něj)
250ml smetany
sůl, pepř, citron
---
---
brusinky
 
Postup:
Maso prošpikujeme špekem, když nám nějaký zbyde, nakrájíme ho na kostičky a dáme do velkého kastrolu (nejlépe takového, co může do trouby). Maso svážeme provázkem, aby drželo tvar a osolíme a opepříme ho.
Do kastrolu ke špeku přidáme sádlo a máslo, rozpustíme je a orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Osmažíme ji dozlatova, přidáme najemno nasekanou cibuli a restujeme dál. Přihodíme jablko nakrájené na kostky a necháme zkaramelizovat. Přisypeme cukr, dál hořčici a koření - nejlépe svázané do plátýnka.
Vlijeme ocet a necháme ho odpařit.
Do kastrolu vložíme maso a ze všech stran ho opečeme, aby se zatáhlo. Podlijeme vínem a zalijeme vývarem, aby maso bylo téměř ponořené. Zakryjeme pokličkou a vaříme, až je maso měkké. Případně můžeme celý kastrol strčit do trouby, ať je to skutečně pečeně. Já jsem v troubě měla koláč, tak jsem vařila - asi tak hodinu a půl.
Maso vyjmeme z omáčky a dáme ho stranou.
Vyndáme i koření a omáčku rozmixujeme. Vrátíme ji do hrnce, přidáme smetanu a dochutíme.
Václav radí omáčku před mixováním zahustit jíškou a ještě pasírovat, ale já jsem ani jedno z toho neudělala. Konzistence mi vyhovovala a mám docela výkonný mixér, že mi pasírování přišlo zbytečné.
Maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a podáváme s knedlíkem, omáčkou a brusinkami. Hlásím, že to je ta nejlepší svíčková omáčka na světě.

sobota 9. listopadu 2013

Svatební dort pro Pavlu a Petra

 
Hned na začátek je třeba přiznat, že je to tak trochu falešný svatební dort. Opravdová svatba mojí nejlepší kamarádky a jejího dnes už manžela proběhla - tajně - před více než půl rokem v Nicaragui. A pak se pořád odkládalo oficiální oznámení rodině a přátelům.
Nejdřív se čekalo, až z ambasády dorazí papíry - co kdyby to nevyšlo a svatba se musela opakovat - pak nebyl čas ani příležitost, následně už to bylo tak dlouho, že to začínalo být trapné. Mladá paní ve stresu, že se na ní budou všichni zlobit, mladý pán by to nejradši neřešil. A já pořád otravovala, ať už udělají mejdan, že jim chci upéct svatební dort. A tak, zřejmě aby už ode mě měli pokoj, vyhlásili termín a já začala plánovat dort.
Chtěla jsem do něj zakomponovat vlčí máky z nevěstiných svatebních šatů a fotky ze svatby i předchozího společného života novomanželů.
Moc mi to nešlo, strašně jsem se u toho rozčilovala a připadala si nemožně.

Po týdnu každodenního večerního tréninku jsem usoudila, že lepší už to nebude a prohlásila jsem máky za hotové.
Fotky jsem nechala natisknout na jedlý papír

Že jedno patro bude ultra čokoládové, to bylo jasné - nic jiného by nevěsta nebrala. Že druhé patro bude světlé, to bylo jasné taky, neboť ženich se nad čokoládovými dorty ofrňuje. No a protože blíž se nikdo nevyjádřil, rozhodla jsem se pro totální experiment a podzimní chutě. Skořicový piškot, pěna z bílé čokolády s hruškami a jeřabinovým želé.

Spodní patro (průměr 20cm) - Mud Cake s krémem z mléčné čokolády a mučenky

Ingredience:
125g másla
90ml vody
125g hořké čokolády (dala jsem 71%)
150g polohrubé mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
30g holandského kakaa
200g cukru krupice
2 vejce
4 lžičky oleje
65ml podmáslí
---
100ml mučenkového pyré
cukr podle chuti
---
50g změklého másla
275g mléčné čokolády (35-40%)
125g mučenkového pyré

Postup:
Dno i boky rozkládací dortové formy vyložíme pečícím papírem (kolečko na dno a pruh kolem dokola). Troubu si předehřejeme na 160°C.
Na středním ohni rozpustíme máslo ve vodě, odstavíme a vmícháme nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud není směs zcela hladká a necháme zchladnout.
Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sodu a kakao. Přidáme cukr a sůl a v sypké směsi uděláme důlek. Do něj vlijeme čokoládovou směs a pořádně promícháme. Přidáme olej a postupně vmícháváme vejce, pěkně jedno po druhém. Nakonec do směsi důkladně zamícháme podmáslí.
Těsto vlijeme do formy a pečeme asi 1h a 40 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda máme vše dobře upečené. Pokud si chceme zkrátit dobu pečení, rozdělíme těsto do dvou forem, pečeme na 180°C a po cca hodině je hotovo.
Korpus vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce. Poté přesuneme do lednice a necháme přes noc vychladit.
Zatím připravíme čokoládový krém.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Mučenkové pyré přivedeme k varu a natřikrát ho přilijeme k čokoládě. Důkladně promícháme dohladka. Když krém vychladne asi an 60°C, vmícháme na kousky nakrájené máslo. Vlijeme do plastové misky a povrch zakryjeme fólií, aby neokoral. Dáme do lednice, ale před plněním dortu necháme změknout v pokojové teplotě.
Druhý den vyndáme z lednice korpus a podélně ho dvakrát až třikrát prokrojíme. Každý plát pokapeme oslazeným mučenkovým pyré.
Na tác dáme první plát korpusu a pomažeme ho poměrnou částí čokoládového krému, přiklopíme druhým plátem, pomažeme krémem a tak dále, až nám dojdou korpusy. Pomažeme vrch i boky dortu a co nejpečlivěji uhladíme. Dáma zatuhnout do lednice. Poté horkým nožem vyhladíme povrch dortu, aby byl připraven pro potahování marcipánem. Skladujeme v lednici.

Prokrojené korpusy pokapané mučenkovým pyré čekají na slepení krémem
Podzimní dort s bílou čokoládou, hruškami a jeřabinovým želé
(dělala jsem dva 12cm dortíky a každý prokrojila na 3 pláty, ale recept by měl vystačit i na 20cm dort)

Ingredience:
3 vejce v pokojové tepolotě, žloutky a bílky zvlášť
90g cukru krupice
1/2 lžičky skořice
85g hladké mouky
25g rozpuštěného másla
---
250ml smetany ke šlehání
125g bílé čokolády
---
3 bílky
115g cukru krupice
špetka soli
225g změklého másla
1 lžička vanilkového extraktu
(bála jsem se, že pěna z bílé čokolády neudrží tak vysoký dort a tak jsem ho trochu "vyztužila" tímhle krémem, který se jmenuje "swiss meringue buttercream")
---
1 zralá hruška
jeřabinové želé (lze zaměnit za nakládané brusinky, ty které se dávají ke svíčkové)

Postup:
Otevírací dortovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, dno můžeme vyložit pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170°C.
Z bílků s polovinou cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme do pěny. Obě hmoty zlehka promícháme. Přidáme mouku prosátou se skořicí a máslo, opatrně vmícháme. Těsto přemístíme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme asi 30 minut. Korpus necháme chvíli vychladnout ve formě, potom ho vyndáme a necháme vychladnout na mřížce. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice, lépe se s ním bude pracovat.
Do misky dáme nalámanou čokoládu. Smetanu přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Necháme minutku stát a vyšleháme metličkou dohladka, zakryjeme fólií a necháme důkladně vychladit v lednici.
Bílky, cukr a sůl šleháme ve vodní lázni, až se všechen cukr rozpustí a směs je napěnená. Přelijeme do mísy robotu a šleháme nejdřive na nižší otáčky, až ušleháme ne zcela pevný sníh. Zvýšíme otáčky a ušleháme pevný lesklý sníh, který mezitím zcela vychladl. Trvá to asi 10 minut.
Snížíme otáčky a postupně zašleháme máslo a nakonec vanilku.
Vyměníme šlehací metlu za K-metlu a mícháme na nízkou rychlost ještě 2 minuty. Krém dáme do cukrářského sáčku s ustřiženým koncem.
Čokoládovou smetanu ušleháme dotuha.
Každý piškot dvakrát prokrojíme, vznikne nám tedy šest plátů. Na kartonovou podložku (o kousek menšího průměru než je dort) dáme první plát. Po obvodu korpusu uděláme ohrádku z bílkovo-máslového krému. Plát potřeme velmi tenkou vrstvou jeřabinového želé, pomažeme 1/5 čokoládové pěny a poklademe 1/5 hrušky, kterou jsme nakrájeli na velmi tenké plátky a několika kousky jeřabinového želé. Zakryjeme druhým plátem piškotu, lehce přitlačíme a pokračujeme dále - ohrádka z krému, želé, čokoláda, hruška, jeřabiny, piškot a tak dále, skončíme piškotem. Snažíme se, abychom dort sestavili rovně (jak je vidět, mně se to úplně nepovedlo).
Boky a vrch dortu pomažeme tenkou vrstvou bílkovo-máslového krému, pečlivě uhladíme a dáme chladit. Případné nerovnosti uhladíme horkým nožem. Necháme důkladně vychladit v lednici.

Nečekaně dobrá kombinace - hrušky, jeřabiny a bílá čokoláda
Na dokončení dortu potřebujeme:
cca 800 - 1000g marcipánu
červené potravinářské barvivo (používám gelové Wilton)
květy z cukrové hmoty (podle návodu zde, jen jsem použila nějakou hmotu, co se jmenuje smartflex - je cítit po syntetické mandli a dokud na vzduchu nevytvrdne, tak se chová jako modurit nebo tak něco. Na kyblíku je napsáno, že se tím dá potáhnout celý dort, no děkuju pěkně, gumu nejím)
fotky na jedlém papíře
cukrářské lepidlo
špejle nebo brčka

Postup:
Dolní korpus umístíme na podložku nebo servírovací tác a potáhneme marcipánem. Návod jak na to najdeme na youtube. Do středu pro jistotu zapícháme několik špejlí seřízlých na délku přesně podle výšky dortu.
Horní korpus potáhneme marcipánem taky - u toho jsem se málem převrátila vzteky naruby. Dort byl vysoký a mrňavý, marcipán se trhal, já se to snažila zachraňovat. Dopadlo to strašně, všude byly varhánky a musela jsem maskovat pár děr. Po potažení se ukázalo, že dort není vůbec tak rovný, jak jsem si myslela a po sesazení obou pater se vršek trochu nakláněl na bok. 
Vrchní korpus opatrně posadíme na vyztužený střed spodního korpusu.
Kousek marcipánu obarvíme na červeno, rozválíme, uřežeme pruhy a začistíme jimi okraje obou korpusů. Protože vrchní dort vypadal trochu divně - moc úzký a vysoký, rozdělila jsem velkou plochu dalším pruhem.
Pomocí cukrářského lepidla přilepíme fotky a vlčí máky.
Doufáme, že se to celé nezhroutí dřív, než do dortu novomanželé zakrojí.




Svatba byla neformální, večírek ještě neformálnější a tak snad nevadilo, že dort vypadal tak trochu upatlaně.
Neumím moc dobře slovy vyjádřit svoje city. Nejsem dělaná na objímání s přáteli. Když chci někomu poděkovat nebo říct něco milého, udělám mu dort. A doufám, že to pochopí. Takže -  Pavlo - ty víš, co ten dort měl vyjádřit a Petr to snad tuší. Přeji vám v manželství mnoho štěstí, lásky a tolerance.
 

čtvrtek 31. října 2013

Setkání foodblogerů a "říkejte mi mediální hvězdo" potřetí

foto: Jakub Stadler (Instinkt)
Tentokrát jsem v tom opravdu nevinně. Před necelými dvěma týdny jsem se zúčastnila setkání foodblogerů, které pro nás uspořádala škola vaření Chef Parade spolu s Terezou z blogu FoodLover. Nejdřív se mi tam vůbec nechtělo (bojím se cizích lidí), ale pak jsem se rozhodla potvrdit účast a těšila jsem se.
Po příchodu a drinku jsme byli rozděleni na čtyři skupiny a naším úkolem bylo v časovém limitu 100 minut uvařit jedno soutěžní hlavní jídlo z daných ingrediencí. Bylo tam kuře, vývar, brambory, mrkev, řepa, bylinky, máslo, šalotky, špenát, víno, olej, červená čočka, česnek a možná ještě něco, ale spíš ne.
Naštěstí jsem byla v týmu s lidmi, co jsou odvážní, kreativní, šíkovní a hlavně - narozdíl ode mě - umějí vařit. Markéta z blogu Meg v kuchyni, která je stejně milá jako její blog, Petra z blogu Bábovko, která má neuvěřitelné nápady a milá je samo taky a Honza z blogu Sweet Little Something, který - krom toho, že je samozřejmě milý - je i velmi odvážný. A k tomu jedna zmatená cukrářka, co bez receptu neuvaří ani čaj (a je docela milá, když se jí chce) - tedy já.
Naše soutěžní jídlo byla kuřecí roláda plněná špenátem s karamelizovanou šalotkou, noky ze šťouchaných brambor s bylinkami, karamelizovaná medová mrkev a šalvějový chips. Já hlavně míchala cibuli, solila všechno kolem a uklízela stůl, ale zásluhy na úspěchu si připisuju, to jako ne že ne.
A že úspěch se dostavil. Náš tým (lépe řečeno náš šalvějový chips) vyhrál soutěž. Veronika o setkání foodblogerů napsala článek a tak se smějeme na čtenáře aktuálního čísla časopisu Instinkt. Recept na kuřecí roládu je tam s námi. Pozor, naše fotka je OBROVSKÁ. Jak trefně konstatovala Petra: "netušila jsem, že je možné být v časopise v životní velikosti". Takže tak.
 




Co přesně vařily ostatní týmy říct nedokážu, jisté je jen to, že všichni jsme dělali kuře
foto: Jakub Stadler (Instinkt)


Tým číslo 1 a jejich kuře s bramborovým salátem
foto: Jakub Stadler (Instinkt)
 
Tým číslo 2 aneb čtyři lidé a jeden šalvějový chips
foto: Jakub Stadler (Instinkt)
Tým číslo 3 se radí
foto: Jakub Stadler (Instinkt)
Tým číslo 4 nandavá
foto: Jakub Stadler (Instinkt)
 
Porota ochutnává
foto: Jakub Stadler (Instinkt)

Setkání foodblogerů bylo nakonec moc fajn, i když samozřejmě naprosto netuším, kdo z kterého blogu byl. Organizované představování se nekonalo a já prostě neumím přijít ke skupině cizích lidí (vlastně ani k jednomu člověku) a říct "hej, já jsem Lucie z Chez Lucie a blablabla (=nezávazná konverzace). Promiňte, pracuji na zlepšení.
Díky Tereze a Chef Parade za organizaci, Veronice za článek a Markétě, Petře a Honzovi za super odpoledne.
 
Na zdraví!
foto: Jakub Stadler (Instinkt)

pondělí 28. října 2013

Dýňové cupcakes

 
Ten víkend, kdy se mění čas na zimní, je mi vždycky hrozně smutno. I když všechny tři volné dny bylo opravdu krásné počasí a já se snažila užít si ho jak nejvíc jsem mohla, v neděli ve čtyři to na mě padlo. Bum! a já chtěla zalézt pod deku a na všechno se vykašlat. Tak jsem radši upekla dýni a udělala z ní oranžové cupcakes.
 
Recept je z převzatý z Joy of Baking.
 
Ingredience na 12 větších dortíků:
195g mouky (namíchala jsem hladkou a polohrubou)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého hřebíčku (nedala jsem, nemám ho moc ráda)
1/2 lžičky soli
113g změklého másla
200g cukru krupice
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
180ml dýňového pyré (použila jsem hokkaido, neloupala jsem, jen jsem ji zbavila semínek a nakrájela na dílky. Pekla jsem na 190°C, až byla zcela měkká a rozmixovala jsem ji na kaši)
---
175g krémového sýra (dala jsem Philadelphii, mám německou a tak je to větší balení, ale klidně dejte jen 1 naše, tedy 125g)
250g mascarpone
moučkový cukr podle chuti
---
mletá skořice
12 pekanových ořechů
 
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky.
Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sodu a koření. Dáme stranou.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, po jednom zapracujeme vejce a vanilkový extrakt. Střídavě přidáváme moučnou směs a dýňové pyré a umícháme hladké těsto.
Rozdělíme ho do připravené formy a pečeme asi 20 minut. Propečenost vyzkoušíme pomocí špejle.
Krémový sýr a mascarpone (v pokojové teplotě) promícháme s cukrem. Nešleháme mixérem, jinak krém zřídne.
Krémem zdobíme až zcela vychladlé cupcakes, posypeme zlehka skořicí a ozdobíme ořechem.
 
 

neděle 27. října 2013

Pot Pie - Výzva The Daring Bakers'


Nechtělo se mi. Ani trochu se mi nechtělo do říjnové výzvy. Na fotkách to nevypadalo vábně (a to volím mírná slova), sama pro sebe jsem to péct nechtěla a tak nějak jsem se bála, že když někoho pozvu na oběd, pomluví mě všude kolem. Nakonec jsem se na poslední chvíli objednala ke kamarádce, co sedí doma na nemocenské (a nemůže mi utéct od stolu, muhehe), a nahlásila jsem, že přijdu a uvařím jí oběd. Ať chce nebo nechce.
Říjnovou výzvu pro nás připravila Hannah z blogu Rise and Shine. Vyzvala nás, abychom upekli Savory Pot Pie, což je - řekněme - slaný koláč. Vrstva těsta, náplň - nějčastěji z masa, zeleniny a omáčky - a další vrstva těsta jako poklička. Peče se v nádobě, odtud jeho název. Měli jsme za úkol připravit jak těsto, tak náplň - tedy žádné kupované těsto vyválené na pečícím papíře.
Ze dvou receptů, které pro nás Hannah připravila, jsem vybrala Mediterranean Pizza Pot Pie, tedy středomořský koláč z pizza těsta. Protože se mi zdálo, že tři balíčky sušeného droždí na 200g mouky jsou příliš a taky jsem si špatně přečetla recept, postupovala jsem intuitivně a všechno dobře dopadlo. Předkládám tedy recept tak, jak jsem ho dělala já, originál najdete zde.

Ingredience:
21g čerstvého droždí
1 lžička cukru
180ml vlažné vody
1/2 lžičky soli
1 lžíce oleje
210g - 250g hladké mouky (s vyšším obsahem lepku je lepší)
---
45g másla
3 lžíce hladké mouky
240-260ml mléka
3 - 4 stroužky česneku
45g Parmezánu
sůl, pepř
---
300g orestovaného krůtího masa
1 malá cibule
2 rajčata
60g sýra Provolone
60g sýra Feta
velká hrst špenátových listů
4 srdíčka artyčoků (dala jsem nakládaná v oleji)
60g oliv Kalamata
1 - 2 lžičky oregana
sůl, pepř

Postup:
Droždí rozdrobíme do misky, smícháme s cukrem a rozmícháme ve vodě. Zakryjeme fólií a necháme vzejít kvásek.
Do větší mísy prosejeme 210g mouky se solí, přidáme olej a vzešlý kvásek. Promícháme vařečkou a v případě, že se těsto příliš lepí, přidáme další mouku. Těsto vyklopíme na vál, necháme 10 minut odpočinout a poté hněteme rukama, až máme hladký bochánek. Dáme ho do mísy vymazané olejem, zakryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout asi 2 hodiny. V polovině času můžeme těsto přeložit.
Zatím si připravíme náplň. Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli, rajčata zbavená semínek, špenát, artyčoky a olivy nadrobno, sýry nastrouháme. Přidáme oregano, osolíme a opepříme a pořádně promícháme.
Z másla a mouky připravíme jíšku - máslo rozpustíme v kastrolu, přisypeme mouku a mícháme, až jíška trochu zezlátne a začne bublat. Za stálého šlehání (metlička je nejlepší) přilijeme mléko a rozmícháme dohladka. Přidáme prolisovaný česnek a vaříme do zhoustnutí. Sundáme z ohně a vmícháme nastrouhaný parmezán. Osolíme, opepříme a promícháme s připravenou náplní.
Troubu předehřejeme na 220°C. Formu (25cm průměr, já měla hranatou cca 25x13) vymažeme máslem. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné ploše tak, aby vystačilo na formu a ještě dost přesahovalo. Vyložíme jím formu, dáváme pozor, abychom v těstě nenadělali díry (případně je opravíme), a navrstvíme náplň. Přečnívající kraje těsta přehodíme přes náplň tak, aby byla zcela zakrytá a stlačíme kraje k sobě. Povrch těsta osolíme a posypeme oreganem.
Pečeme 30-35 minut, až povrch zezlátne. Necháme chvilku odpočinout a podáváme.


Pot Pie je jedno z těch jídel, které mnohem lépe chutnají, než vypadají. Počítám, že obyčejně se má jednat o jídlo z přebytků od oběda - obraná porce kuřete, zbytek dobrého sýra, pár opuštěných oliv nebo hrst špenátu, co zbyla v šuplíku - a ne nákladnou akci s dlouhým sháněním ingrediencí. Doporučuji se tedy receptu držet jen orientačně a naplnit svůj pot pie podle aktuálního stavu lednice. Pokud tedy obsahuje i něco víc než klasiku kečup-majonéza-hořčice.

Děkuji Haně za výzvu, moc mi chutnalo. A kamarádka? Nejen, že se nepokusila o útěk od stolu, ale ještě si přidala.

pátek 25. října 2013

Levandulové cupcakes s medem a "říkejte mi mediální hvězdo" podruhé

foto: Ondřej Lipár
 
Celá stránka v Elle, to je věc! Nebo ne? Díky Ondrovi Lipárovi se cítím jako opravdová hvězda, ať už si o tom každý myslí, co chce. Na straně 218 najdete můj recept na levandulové cupcakes s medem, pár slov o mně a opět mou usměvavou tvář. Ano, to, co vidíte, je ten nejlepší úsměv, který pro fotografa zvládnu. Promiňte. A abych nezapomněla - na straně 222 je Juliana alias Maškrtnica a její skořicoví šneci. Tak si nás kupte, ať mají v Elle Ondřeje z čeho platit a on z nás může dál dělat mediální hvězdy. Dík.
 


 
Ingredience na 12 cupcakes:
113g změklého másla
140g medu
3 velká vejce
1/2 lžičky levandulového extraktu
195g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
60ml mléka
---
250g mascarpone
125g krémového sýra
1/4 lžičky levandulového extraktu
med a citrónová šťáva podle chuti
potravinářské barvivo (není nutné)

Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky.
Máslo s medem vyšleháme do pěny a postupně vmícháme vejce. Přidáme levandulový extrakt.
Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl.
Sypkou směs a mléko postupně střídavě zapracujeme do máslovo-cukrovo-vaječné směsi a vymícháme dohladka.
Hmotou naplníme připravenou formu a pečeme 20 minut dozlatova.
Zcela vychladlé cupcakes zdobíme krémem, který připravíme prostým promícháním všech ingrediencí (ideálně v pokojové teplotě).



úterý 22. října 2013

Říkejte mi mediální hvězdo


Díky čtenářce mého blogu, slečně Barboře, na mě můžete narazit na stránkách časopisu Chuť a styl, respektive na jedné stránce říjnového vydání. Můžete si přečíst rozhovor, upéct bábovku nebo se podivit nad tím, proč se na fotce neusmívám.


středa 9. října 2013

Harlekýn


Jen jedno slovo. Retro. To mě napadlo, když si kamarád objednal narozeninový dort pro svojí maminku. Měla jsem ho v plánu upéct už dlouho - z dětství si pamatuju, že Harlekýn byl jeden ze tří druhů, co se daly vybrat v cukrárnách. Kromě piškotu s ovocem v želatině a máslovo-ořechové tragédie.

Recept jsem převzala z Elle a upravila víc do čokoládova.

Ingredience na 24cm formu:
350ml smetany ke šlehání
30g cukru krupice
35g holandského kakaa
50g hořké čokolády
---
5 vajec
120g cukru krupice
10g domácího vanilkového cukru
40g holandského kakaa
130g polohrubé mouky
4 lžíce rozpuštěného másla (původní recept počítá s olejem, ale máslo je máslo, žejo)
máslo a hrubá mouka na vysypání formy
---
200ml smetany ke šlehání
---
25g nastrouhané hořké čokolády

Postup:
Den předem si připravíme pařížskou šlehačku. Smetanu s cukrem a kakaem přivedeme k varu, promícháme, až se kakao rozpustí a vsypeme nalámanou čokoládu. Rozmícháme do hladka a necháme přes noc důkladně vychladit.
Troubu předehřejeme na 160°C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Vejce s cukrem (i vanilkovým) šleháme metličkou ve vodní lázni asi 5 minut, aby se směs ohřála a napěnila. Sundáme z ohně a vyšleháme do husté světlé pěny. Doporučuji v robotu - tomu to trvá asi 7 minut na vyšší otáčky.
Do vaječné směsi prosejeme mouku s kakaem, zlehka promícháme a přidáme máslo. Mícháme opravdu opatrně, abychom nepřišli o všechen vzduch našlehaný ve vajíčkách. Hmotu přelijeme do připravené formy, uhladíme povrch a okamžitě dáme do nahřáté trouby. Pečeme asi 40 - 45 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí.
Dort necháme trochu vychladnout ve formě a potom ho vyklopíme na mřížku. Když je úplně studený, podélně ho rozřízneme napůl.
Pařížskou šlehačku ušleháme dotuha a asi 1/3 potřeme povrch jednoho plátu korpusu. Přiklopíme druhým a pomažeme vršek dortu i boky, trochu šlehačky si necháme na zdobení.
Ušleháme i světlou šlehačku a dozdobíme dort.
Nakonec povrch posypeme nastrouhanou čokoládou.


Retro to tedy rozhodně je, ale občas člověk prostě nechce nic jiného než tyhle úplně obyčejné chutě. A co vy, na jaký dort ze svého dětství vzpomínáte?

neděle 6. října 2013

Koláč s ostružinami a tymiánem


Možná máte štěstí a vlastníte zahradu, na které roste něco k jídlu. Třeba ostružiny, teď nedávno. Nebo možná máte aspoň sestru, která se s vámi o ty ostružiny rozdělí a vy si je schováte do mrazáku. Chystáte se z nich udělat ostružinovou variantu malinového pěnového dortu, ale pak se zamilujete do koláče s tymiánem a nemůžete jinak. Uplácat křehké těsto, umíchat voňavý krém a obětovat ostružiny pro vyšší cíle. Život je boj.

Recept jsem převzala od Petry, jen jsem místo malin použila ostružiny a přidala citrónovou kůru. Jo a dělala jsem větší dávku, aby kromě koláče, co půjde z domu, vyšlo i na tartaletky pro mě.

Ingredience na 24-26cm formu nebo 8 tartaletek:
200g hladké mouky
50g cukru krupice
špetka soli
110g studeného másla
4 lžíce ledové vody
---
100g cukru krupice
2 vejce
3 žloutky
2 lžičky kukuřičného škrobu
500ml smetany ke šlehání
4 snítky tymiánu + na ozdobu
nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
150g ostružin

Postup:
Z mouky, cukru, soli a másla pokrájeného na kostičky vytvoříme rychle drobenku. Přidáme vodu a uhněteme hladké těsto. Pracujeme rychle, abychom docílili křehkého a ne gumového těsta. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na 30 minut chladit.
Vroubkovanou koláčovou formu vymažeme pečlivě máslem.
Těsto na lehce pomoučněné ploše vyválíme na dostatečně velký kruh o tloušťce maximálně 0,5 cm a pomocí válečku ho přeneseme do připravené formy. Zatlačíme ho do všech krajů a nožem okrájíme přebývající části. Dno propícháme vidličkou a dáme chladit do lednice, než se nahřeje trouba - na 190°C.
Formu vyndáme z lednice, na těsto položíme kruh z pečícího papíru a nasypeme fazole (zabrání vyboulení těsta). Pečeme 10 minut, poté sundáme papír s fazolemi a dopečeme, až povrch těsta lehce zezlátne - asi 5 minut.
Zatím umícháme krém. Smetanu dáme do kastrolu spolu s tymiánem, necháme přejít varem.
Vejce a žloutky prošleháme se škrobem do pěny, přidáme přecezenou smetanu a citrónovou kůru.
Formu s předpečeným těstem dáme na plech (radí Petra a má pravdu, mnohem lépe se vám s formou po okraj plnou vaječné směsi, bude manipulovat), vlijeme připravenou náplň, přidáme ostružiny a posypeme odrbanými lístky tymiánu. Pečeme 20 minut, dokud náplň neztuhne.
Podáváme nejlépe v pokojové teplotě.

 
Tak si říkám, ještě štěstí, že jsem si do mrazáku ukryla kousek těsta a pár ostružin - asi tak na 2 tartaletky. Tenhle koláč totiž zřejmě způsobuje závislost.

čtvrtek 3. října 2013

Cheesecake s višněmi a rozmarýnem


Nejlepší nápady ke mně přicházejí buď těsně před usnutím nebo ve stresu a časovém presu. Ty první vždycky zapomenu - i když jsem si zkoušela dát k posteli papír a tužku, nikdy jsem nenašla dost síly k zapsání, ty druhé realizuju proto, že mi v danou chvíli prostě nic jiného nezbývá.
Třeba v pondělí v noci. Na úterní ráno je třeba upéct cheesecake, Philadelphii mám, vajíčka mám, všechno mám; jen nápad na příchuť jaksi nepřichází. Musím rychle něco vymyslet, než usnu.
Ha! V mrazáku je trocha višní, ale chtělo by to něco kapku zajímavějšího. Nedokážu přestat myslet na báječný malinový koláč s tymiánem od Petry z blogu Bábovko, který jsem ochutnala v neděli na setkání foodblogerů Na Faře. Co by tak šlo k višním? Že by třeba rozmarýn - jediná bylina, kterou se mi jakž-takž daří pěstovat? Neuvěřitelná dobrota - musela jsem se držet, aby nějaké rozmarýnové višně zbyly do cheesecakeu.

Ingredience na 20cm formu:
200g polohrubé mouky
100g másla
45g cukru krupice
1 vejce
---
600g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
140g cukru krupice
3 vejce
40ml smetany ke šlehání
1 větvička rozmarýnu
---
250g vypeckovaných višní
cukr podle chuti
1 větvička rozmarýnu

Postup:
Smetanu s rozmarýnem přivedeme k varu, sundáme z ohně a necháme louhovat.
Višně svaříme s cukrem a rozmarýnem, až získají jakoby medovou konzistenci. Dáme stranou.
Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C.
Z mouky, másla, cukru a vajíčka zpracujeme drobivé těsto (používám foodprocessor), které upěchujeme na dno formy. Můžeme udělat i nízké okraje. Dáme péct na 10 minut.
Zatím umícháme krém. V robotu na nejnižší rychlost promícháme krémový sýr s cukrem. Po jednom zapracujeme vejce a nakonec scezenou smetanu. Směs vlijeme na předpečený korpus, uhladíme povrch a formou důrazně klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Povrch dortu poklademe višněmi.
Dáme péct - a jako už tradičně tu máme tři možnosti, jak na to. Buď pečeme přímo v pekáči naplněném vodou, což znamená, že jsme přepečlivě obalili formu do alobalu a věříme, že se dovnitř nedostane ani kapka vody. Nebo pečeme v pekáči s mřížkou na maso, do kterého nalijeme jen tolik vody, aby se hladina nedotýkala dortové formy. Případně pečeme normálně, ale na dno trouby dáme nádobu s vodou. Tak nebo tak, pečeme 15 minut na 180°C, poté teplotu snížíme na 120°C a pečeme ještě 45 minut.
Necháme vychladnout v pokojové teplotě a potom přesuneme vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Z formy vyndaváme až zcela vychlazený dort.

pátek 27. září 2013

Pastel de Tres Leches - Výzva The Daring Bakers'

Já vím, já vím! Strašně to tu flákám a měla bych si dát za úkol, že to napravím a aspoň malou část toho, co uvařím a upeču, dám na blog. Abyste si totiž nemysleli něco jiného - vařím, a hlavně peču, víc než kdy dřív, jenže jsem hrozná holka. Výsledek vyfotím na telefon, mrsknu na instagram a jedu dál. Kromě toho jsem vynechala už dvě výzvy a tak se dost stydím a výzvu na září dávám včas. Ovšem, pekla jsem včera, abych byla upřímná...
Zářijovou výzvu pro nás připravila Inma z blogu La Galletika. Vyzvala nás, abychom upekli tradiční jihoamerický koláč Pastel de Tres Leches, tedy koláč se třemi druhy mléka.
Sice už jsem o něm slyšela, ale ochutnat se mi ho zatím nepodařilo a trochu jsem se bála, aby nedopadl stejně neslavně jako Savarin. Katastrofa se naštěstí nekonala a i když jsem pracovala ve spěchu, měl dort úspěch. Ve skutečnosti je dost jednoduchý - prostě piškot napuštěný mlékem, trocha ovoce a šlehačka.

Ingredience na 23-25cm formu:
5 vajec; žloutky a bílky zvlášť (budou-li v pokojové teplotě, lépe se našlehají)
125g cukru krupice
2 lžičky vanilkového extraktu (já jsem část cukru nahradila domácím vanilkovým)
140g hladké mouky
---
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
1 plechovka kondenzovaného mléka
240 ml smetany ke šlehání
kus skořice
2 lžíce rumu (vynechala jsem)
---
500ml smetany ke šlehání (dala jsem jen 250ml a stačilo to)
125g cukru krupce (překvapivě jsem nezapomněla snížit i množství cukru)
čerstvé nebo kompotované ovoce na naplnění a ozdobení dortu (dala jsem švestky dovnitř a ostružiny navrch)

Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Z bílků s cukrem vyšleháme tuhý sníh.
Žloutky šleháme elektrickým šlehačem na střední rychlost asi 5 minut, až zesvětlají a nabudou. Přidáme vanilku a našlehané žloutky nalijeme do sněhu.
Opatrně, nejlépe gumovou stěrkou, promícháme.
Navrch prosejeme mouku a opět opatrně - abychom neskončili se sraženou plackou místo nadýchaného korpusu - promícháme.
Těsto vlijeme do formy, uhladíme vršek a pečeme 20-25 minut. Propečenost zkusíme špejlí.
Necháme trošku vychladnout a vyklopíme na mřížku.
Když je koláč zcela studený, podélně ho rozřízneme napůl.
Zatím si připravíme mléčný "sirup".
V širším kastrolu přivedeme k varu všechny tři druhy mléka se skořicí a na mírném plameni vaříme 5 minut. Občas zamícháme. Necháme vychladnout. Můžeme přidat rum (nebo něco jiného).
Každý plát piškotu dáme na kus pečícího papíru na talíř nebo tác a postupně na něj naléváme svařený mléčný "sirup". Dáme na noc do lednice (což jsem neudělala a ničemu to nevadilo, naopak druhý den začalo z dortu mléko vytékat).
Vychlazenou smetanu s cukrem vyšleháme do tuha.
Na servírovací tác dáme jeden díl piškotu, povrch pomažeme menší částí šlehačky a na ni poklademe ovoce. Přiklopíme druhým plátem a navrch dáme zbylou šlehačku. Ozdobíme ovocem.

Dort je dost sladký, ale i přes to mi moc chutnal. Nebyl suchý, ale ani rozmáčený a i když jsem do něj nedala ani gram kokosu, chutnal kokosově (vopravdu!). Dovedu si ho představit i v jednodušší variantě - bez šlehačky jen s troškou ovoce. Pokud se do něj pustíte, doporučuji ho moc dlouho neskladovat, aby se vám zespoda nerozmáčel, jak se to stalo s posledním kouskem, který jsem si schovala na ráno. Děkuji Inmě za výzvu, ráda jsem ochutnala něco nového.

úterý 10. září 2013

Čokoládový koláč s karamelem


Na malé smutky nešťastných holek přechodně pomáhá čokoláda. To ví každej. Ono "přechodně" se dá s úspěchem protáhnout přidáním karamelu. To vám říkám já. Vyzkoušeno.

Na koláčovou formu o průměru 24 - 26cm.

Pâte Sablée
1 žloutek
70g cukru (moučka nebo krupice)
250g hladké mouky
špetka soli
125g studeného másla
50ml ledové vody

Troubu předehřejeme na 180°C.
Žloutek prošleháme s cukrem a lžící vody.
Mouku se solí prosejeme na vál, přidáme na malé kostky pokrájené máslo a pomocí prstů vytvoříme drobenku.
Přilijeme prošlehaný žloutek a zbytek vody a rychle zpracujeme, až těsto začne jakž takž držet pohromadě.
Dlaní těsto jakoby roztíráme směrem od sebe po pracovní ploše, až vznikne hladké těsto.
Nejlepší bude, když se podíváte na tohle video.
Na lehce pomoučněné ploše ho rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu vymazanou máslem. Kdo má formu s odnímatelným dnem, vyhrává.
Celý povrch těsta propícháme vidličkou, navrch položíme kolo z pečícího papíru a posypeme fazolemi - ty slouží k zatížení těsta, aby se nenafukovalo, říká se tomu pečení "naslepo". Pečeme 10 minut, poté vysypeme fazole a dáme pryč papír a dopečeme ještě 5 minut. Necháme vychladnout.

Karamel
100g cukru krupice
100ml horké smetany
(upřímně, vůbec bych se nebála udělat dvojitou dávku - víc karamelu, víc štěstí)

V kastrolu se silným dnem utavíme cukr na světlejší karamel a vlijeme horkou smetanu. Pozor, hodně to prská, tak si vezměte chňapku. Mícháme dohladka a pak necháme aspoň trochu vychladnout.

Čokoládový krém
2 velká vejce
100ml plnotučného mléka
75g cukru moučka (vynechala jsem, ale kdo má rád sladší dezerty, dá ho tam)
200ml smetany
200g hořké čokolády

Vajíčka prošleháme s mlékem (a případně cukrem) a dáme stranou.
Smetanu přivedeme k varu, sundáme z ohně a přisypeme nalámanou čokoládu. Promícháme dohladka. Necháme trochu zchladnout a smícháme s vaječno-mléčnou směsí.

Na předpečený korpus natřeme vrstvu karamelu a na něj opatrně nalijeme čokoládový krém. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut, dokud se povrch koláče nezpevní, střed se může ještě trochu třást. Necháme vychladnout a podáváme v pokojové teplotě.

Pokud se vám koláč zdá tak trošku povědomý, máte pravdu. Byl součástí červnové výzvy Odvážných pekařů a já hned věděla, že ho chci upéct. Jenže, uprostřed léta, kdy je všude kupa šťavnatého ovoce, se mi zdál trochu nepatřičný. Teď mám pocit, že pomalu, ale jistě přichází období hutných čokoládových dezertů, utěšujícího karamelu a pořádných ořechových náplní. I když, ještě budou jablka a hrušky, žejo.

čtvrtek 22. srpna 2013

Tvarohové meruňkové knedlíky


Sedím ve svém novém ušáku a listuju kuchařkama. Dostala jsem tašku meruněk; na marmeládu jsem příliš líná, koláč nechci riskovat, neboť bych ho snědla sama na posezení, zbývají tedy meruňkové knedlíky. Přemýšlím, jestli mám všechny ingredience, dost vajíček a energii na to všechno nádobí. Na klíně mi leží letní farmářská kuchařka od Hany Michopulu. Na telefonu mi pípá zpráva z Twitteru - "@HanaMichopulu is now following you". Kuchařka je otevřená na receptu na ty nejjednodušší tvarohové knedlíky na světě. Beru to jako znamení a jdu do nich. Díky, už nikdy žádné šlehání sněhu, tření másla s vejci a tak!

Ingredience na 14 knedlíků (moje porce jsou 3, ale kamarádka říká, že jím nějak málo):
500g měkkého tvarohu (ve staniolu)
200g hrubé mouky (nebo krupice)
14 malých zralých meruněk, vypeckovaných, ale nerozdělených
---
strouhaný tvaroh, máslo a cukr podle chuti

Postup:
Na pracovní ploše smícháme tvaroh s moukou, těsto rozdělíme na 14 stejných kousků a do každého zabalíme celou meruňku.
Vhodíme do vařící vody a když knedlíky vyplavou na hladinu, necháme je vařit ještě 1-2 minuty.
Podáváme s rozpuštěným máslem, cukrem a strouhaným tvarohem, a vůbec není špatné přihodit hrst nasucho opražených mandlových plátků.
Já dělám knedlíky do zásoby; vyskládám je v rozestupech na tác, zmrazím a pak sesypu do sáčků po porcích a mám vystaráno pro případ lenosti.

Jak děláte tvarohové knedlíky vy? Co si na ně sypete. Cukr moučka nebo "chroupavej"?

čtvrtek 15. srpna 2013

Meruňkový koláč s mandlemi a amarettem


Moje babička říkala meruňkám merunky. Vyslovovala to tak, že každému bylo okamžitě jasné, jaké ovoce je to nej. Její linecký koláč s merunkami a sněhovou čepicí je nepřekonatelný, bohužel recept na něj nám nezůstal. Zloději, zloději, ve dne v noci choději a dobře poznaji, co je v bytě nejcennější. A tak se tentokrát musím spokojit s tím nejobyčejnějším receptem na drobenkový koláč, vylepšeným o plátky mandlí (těsně před expirací, chápete, ne?) a kapku mandlového likéru.

Ingredience na 20cm formu:
250g hrubé mouky
100g studeného másla
100g cukru krupice
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
---
meruňky, vypeckované a rozpůlené
hrst mandlových lupínků
velký panák amaretta

Postup:
Troubu předehřejeme na  190°C. Dortovou nebo koláčovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.
V míse prsty promneme mouku práškem do pečiva, cukrem a máslem, až vznikne drobenka. Vmícháme vejce a opět rozdrobíme.
Něco přes polovinu drobenky lehce vtlačíme do připravené formy, na těsto naskládáme meruňky (kdo má čas, naloží je předem do amaretta) a pokapeme je amarettem. Na meruňky nadrobíme zbytek drobenky, povrch posypeme mandlovými plátky a dáme péct na 25-30 minut dozlatova.

Apeluju na vás, uložte recepty svých babiček na bezpečná místa dřív, než bude pozdě!

úterý 6. srpna 2013

Malinový dort


Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli mám radši jahody nebo maliny. Na jahody se celý rok strašně těším a kromě asi tak dvou týdnů v červenci, kdy dozrají ty nejšťavnatější, nejčervenější a nejjahodovější - tedy kunratické - je nejím. Maliny mi chutnají celé léto i část podzimu, jejich chuti nijak zvlášť neublíží ani mražení a tak pro mě nejsou tak vzácné. Zato jsou moc dobré - sladko-kyselé, osvěžující, možná o trošku zajímavější než jahody. Jak říkám, nemůžu se rozhodnout. Každopádně, v připadě pěnového dortu mám jasno. Jahodový jsem dělala před pár lety, malinový měl premiéru letos. A vítězí u mě na plné čáře, hlavně asi pro tu kyselou stopu, která mi u jahodových dezertů chybí.

Ingredience na 23cm formu:
200g polohrubé mouky
40g cukru krupice
100g studeného másla
1 vejce
---
750g malin
100 - 150g cukru krupice
2 lžíce želatiny v prášku
450ml smetany ke šlehání
250ml zakysané smetany

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Dno otevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem.
Mouku, cukr, máslo a vejce rychle zpracujeme a drobivé těsto upěchujeme na dno připravené formy. Propícháme ho vidličkou, aby se nenafukovalo a dáme péct na 15 - 20 minut, dozlatova. Necháme vychladnout.
500g malin rozmixujeme s 2/3 cukru, přepasírujeme přes jemný cedník, dáme do kastrolu a posypeme želatinou. Necháme asi 10 minut stát, až želatina nabobtná a poté zahříváme na mírném ohni, až se rozpustí. Nevaříme.
Směs necháme trochu vychladnout a vmícháme zakysanou smetanu a šlehačku ušlehanou se zbylým cukrem dotuha.
Na vychladlý korpus vyskládáme zbytek malin (pár si můžeme nechat na ozdobu) a opatrně je zalijeme krémem. Uhladíme povrch a necháme v lednici ztuhnout přes noc.
Před vyndáním z formy objedeme dort po obvodu horkým nožem a přesuneme na servírovací tác. Porcujeme také nejlépe horkým nožem.


Ach, moc bych si přála, aby léto nikdy neskončilo!