pátek 24. ledna 2014
Galette de Rois / Královský koláč
Zřejmě jsou někteří lidé v mém okolí děsně odvážní, když si u mě objednávají něco, co jsem nejen nikdy nedělala, ale ani jsem to dosud neznala. Já se teda navenek tvářím, jakože "není problém", ale uvnitř mě to trošku děsí. Ale ne tolik, abych se nepustila do tradičního francouzského tříkrálového koláče, ve kterém se - kromě mandlové náplně - skrývá překvapení. Kdo ho najde, nasadí si papírovou korunu a celý den kraluje.
Recept jsem převzala od Davida Lebovitze
Ingredience na 8-10 porcí:
100g změklého másla
100g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
100g cukru krupice
špetka soli
kůra z půlky pomeranče
2 vejce
2 lžičky rumu
---
450g listového těsta (apeluji na vás, nebuďte lenochodi a udělejte si vlastní)
---
celá mandle nebo kousek sušeného ovoce jako překvapení
---
1 žloutek + lžička mléka na potření
---
papírová koruna pro krále (přiznávám výrobu z papírové tašky na víno)
Postup:
Máslo ušleháme v robotu a přisypeme mandle smíchané s cukrem, solí a kůrou. Pořádně zamícháme a po jednom zapracujeme vejce a také rum. Náplň přikryjeme fólií a necháme vychladit.
Listové těsto rozdělíme na poloviny, jednu vrátíme do lednice.
Na pomoučněné ploše rozválíme polovinu těsta a vykrojíme z ní kruh o průměru 23cm. Dobře poslouží dno z dortové formy, ale stačí obyčejný talíř. Kruh těsta dáme na pečící papír a do lednice asi na půl hodiny. To samé uděláme z druhou polovinou těsta.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Na plech dáme jeden kruh těsta i s pečícím papírem. Mandlovou náplň rozetřeme na těsto, po krajích necháme asi 3 cm volné. Někam do náplně schováme překvapení - já dala sušenou švestku.
Volné kraje těsta navlhčíme vodou a navrch dáme druhý kruh z těsta. Důkladně připlácneme, aby nám náplň později nevytekla.
Tupou stranou nože uděláme po obvodu koláče něco jako "vlnky" (kuk k Davidovi na fotku, jak na to) a ostrým nožem ozdobíme povrch koláče.
Žloutek promícháme s mlékem a potřeme celý koláč, boky vynecháme, aby se listové těsto mohlo zvednout a lístkovat.
Do koláče uděláme navrchu pár děr, aby měla kudy odcházet pára.
Pečeme asi 30 minut, dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce.
Podáváme teplé nebo v pokojové teplotě, papírovou korunu máme nachystanou.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Taky jsme do teď neznala,ale vypadá to moc pěkně :)
OdpovědětVymazatdiky :-) Navic je to i moc dobre.
Vymazatfrancouzské dezerty mají vážně něco do sebe! :) vypadá to docela jednoduše (za předpokladu, že jsem lenoch a mamlas a na vlastní listové těsto si netroufám :D), někdy vyzkouším :)
OdpovědětVymazatFrancouzske dezerty jsou nej :-) Hlavne diky maslu, takze sup do domaciho listoveho (nebo v nejhorsim pro maslove listove do Marks & Spencer).
Vymazatzrovna dnes jsem dělala :) teď šmejdím na těchto stránkách a co nevidím ... :D
OdpovědětVymazatcelkem se povedl jenom kdybych nebyla ,,blbá,, a nezapoměla kdy jsem ho do trouby strčila :D
Änna
:-D Tak to se mi stava celkem casto, nastesti u listoveho testa se pozna celkem dobre, ze uz je hotove...
VymazatVypadá to krásně. Kde se dá prosím sehnat mandlová mouka? Nikdy jsem s ní nic nedělala. Ať ti to peče! Kája
OdpovědětVymazatmandlovou mouku seženete v Lidlu
Vymazatano, bud Lidl nebo i Interspar, pripadne nameles oloupane mandle. Diky :-)
Vymazatwow no tohle bych chtěla umět zvládnout
OdpovědětVymazatNeni to vubec slozite, tak sup do toho :)
VymazatVypadá to báááječně a díky fotografiím vím, jak "vlnkovat" okraje. Jdu to!
OdpovědětVymazatdekuji :-) Doufam, ze ti bude chutnat.
VymazatTo vypadá krásně!! :-) Seženu mandlovou mouku podle vašich rad a dám se do toho :-) díky za inspiraci :-)
OdpovědětVymazatrado se stalo, doufam, ze to vyslo a pochutnala jste si.
Vymazat