pátek 24. ledna 2014

Galette de Rois / Královský koláč


Zřejmě jsou někteří lidé v mém okolí děsně odvážní, když si u mě objednávají něco, co jsem nejen nikdy nedělala, ale ani jsem to dosud neznala. Já se teda navenek tvářím, jakože "není problém", ale uvnitř mě to trošku děsí. Ale ne tolik, abych se nepustila do tradičního francouzského tříkrálového koláče, ve kterém se - kromě mandlové náplně - skrývá překvapení. Kdo ho najde, nasadí si papírovou korunu a celý den kraluje.

Recept jsem převzala od Davida Lebovitze

Ingredience na 8-10 porcí:
100g změklého másla
100g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
100g cukru krupice
špetka soli
kůra z půlky pomeranče
2 vejce
2 lžičky rumu
---
450g listového těsta (apeluji na vás, nebuďte lenochodi a udělejte si vlastní)
---
celá mandle nebo kousek sušeného ovoce jako překvapení
---
1 žloutek + lžička mléka na potření
---
papírová koruna pro krále (přiznávám výrobu z papírové tašky na víno)

Postup:
Máslo ušleháme v robotu a přisypeme mandle smíchané s cukrem, solí a kůrou. Pořádně zamícháme a po jednom zapracujeme vejce a také rum. Náplň přikryjeme fólií a necháme vychladit.
Listové těsto rozdělíme na poloviny, jednu vrátíme do lednice.
Na pomoučněné ploše rozválíme polovinu těsta a vykrojíme z ní kruh o průměru 23cm. Dobře poslouží dno z dortové formy, ale stačí obyčejný talíř. Kruh těsta dáme na pečící papír a do lednice  asi na půl hodiny. To samé uděláme z druhou polovinou těsta.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Na plech dáme jeden kruh těsta i s pečícím papírem. Mandlovou náplň rozetřeme na těsto, po krajích necháme asi 3 cm volné. Někam do náplně schováme překvapení - já dala sušenou švestku.
Volné kraje těsta navlhčíme vodou a navrch dáme druhý kruh z těsta. Důkladně připlácneme, aby nám náplň později nevytekla.
Tupou stranou nože uděláme po obvodu koláče něco jako "vlnky" (kuk k Davidovi na fotku, jak na to) a ostrým nožem ozdobíme povrch koláče.
Žloutek promícháme s mlékem a potřeme celý koláč, boky vynecháme, aby se listové těsto mohlo zvednout a lístkovat.
Do koláče uděláme navrchu pár děr, aby měla kudy odcházet pára.
Pečeme asi 30 minut, dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce.
Podáváme teplé nebo v pokojové teplotě, papírovou korunu máme nachystanou.

15 komentářů:

  1. Taky jsme do teď neznala,ale vypadá to moc pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  2. francouzské dezerty mají vážně něco do sebe! :) vypadá to docela jednoduše (za předpokladu, že jsem lenoch a mamlas a na vlastní listové těsto si netroufám :D), někdy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Francouzske dezerty jsou nej :-) Hlavne diky maslu, takze sup do domaciho listoveho (nebo v nejhorsim pro maslove listove do Marks & Spencer).

      Vymazat
  3. zrovna dnes jsem dělala :) teď šmejdím na těchto stránkách a co nevidím ... :D
    celkem se povedl jenom kdybych nebyla ,,blbá,, a nezapoměla kdy jsem ho do trouby strčila :D
    Änna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Tak to se mi stava celkem casto, nastesti u listoveho testa se pozna celkem dobre, ze uz je hotove...

      Vymazat
  4. Vypadá to krásně. Kde se dá prosím sehnat mandlová mouka? Nikdy jsem s ní nic nedělala. Ať ti to peče! Kája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mandlovou mouku seženete v Lidlu

      Vymazat
    2. ano, bud Lidl nebo i Interspar, pripadne nameles oloupane mandle. Diky :-)

      Vymazat
  5. wow no tohle bych chtěla umět zvládnout

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to báááječně a díky fotografiím vím, jak "vlnkovat" okraje. Jdu to!

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá krásně!! :-) Seženu mandlovou mouku podle vašich rad a dám se do toho :-) díky za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rado se stalo, doufam, ze to vyslo a pochutnala jste si.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...