čtvrtek 9. ledna 2014

Red Velvet Whoopie Pies - Výzva The Daring Bakers'


Prosincovou Výzvu hostila Bourbonnatrix z blogu Bourbonnatrix Bakes. Zvolila snadné téma, protože, jak správně předpokládala, prosinec má každý pekař a cukrář pekelně nabitý. Bourbonnatrix nás vyzvala, abychom upekli Whoopie Pies.
Whoopie pies jsou tradiční americké sladkosti z oblasti Nové Anglie. Pravděpodobně se dělaly ze zbytků dortového těsta. Legenda říká, že pensylvánské amišské ženy tyhle koláče balily svým mužům do krabiček s obědem a oni, když krabičku otevřeli, nadšeně volali "whoopie!". Úplně je vidím. Nejklasičtější příchuť je čokoládová s náplní z marshmallows, ale oblíbené jsou i dýňové nebo perníkové.
Kdo vidí sklenici poloprázdnou, mohl být naštvaný, že to není žádná výzva, kdo poloplnou, byl rád, že zkusí něco, co ještě nedělal. Nebo aspoň novou příchuť. Já se spíš ptám, co v té sklenici je a tak jsem si z daných receptů nevybrala. U klasiky - čokoládových s náplní z marshmallow - mi vadila náplň, u ostatních použití margarínu. Pro recept jsem tedy šla ke Stephanii z Joy of Baking a vybrala jedno z mých nejoblíbenějších těst - Red Velvet.

Ingredience na cca 10 obrovských Whoopie Pies, nebo podle originál receptu 17 normálních:
295g hladké mouky
30g holandského kakaa
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
170g změklého másla
200g cukru krupice
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
180ml podmáslí
1 lžíce červeného potravinářského barviva (lze vynechat)
---
113g změklého másla
227g krémového sýra
345g moučkového cukru
1 lžíčka vanilkového extraktu (dala jsem místo toho citrónovou šťávu)

Postup:
Dva plechy vyložíme pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na 190°C.
Do mísy prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl.
V robotu ušleháme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce a vanilku.
Potravinářské barvivo rozmícháme v podmáslí.
Do ušlehaného másla s cukrem střídavě přidáváme moučnou směs a podmáslí, začneme i skončíme moukou. Vymícháme hladké těsto.
Pomocí kopečkovátka na zmrzlinu dávkujeme hrudky těsta na připravené plechy. Bude jich 20 - 34, podle velikosti. Necháváme mezi nimi 5cm rozestupy.
Prsty namočenými do vody uhladíme nerovnosti na povrchu každé hrudky těsta - cílem jsou více méně stejné a hladké bochánky, které se v troubě roztečou na placku.
Pečeme v předehřáté troubě 10 - 15 minut; podle velikosti. Propečenosti zjistíme jako u dortového korpusu - píchneme do nich špejlí.
Než placky vychladnou, ušleháme si náplň.
Máslo šleháme na vysoké otáčky, až zesvětlá. Na pomalou rychlost vmícháme i krémový sýr a poté po částech přidáváme cukr. Stále mícháme na nízké otáčky. Nakonec vmícháme vanilku nebo citronovou šťávu.
Na polovinu upečených placek dáme pořádnou vrstvu krému a přiklopíme druhou půlkou.
Vychlazené Whoopie Pies tajně podstrkujeme do krabiček s obědem.

Poznámka: tentokrát jsem neubírala oproti originál receptu žádný cukr a krém je opravdu brutálně přeslazený. V kombinaci s korpusem se to ale srovná, nebojte se. Nebo prostě uberte.

Díky Bourbonnatrix za Výzvu. I když byla fakt snadná, moc jsem si pochutnala a s překvapením zjistila, že Whoopie Pies jsou mnohem větší, než jsem si myslela. A taky, že chutnají jako dort, ne jako sušenky s krémem, jak jsem si představovala.

18 komentářů:

  1. No a teď ještě kdyby to někdo upekl mě, abych je mohla vyzkoušet:-) Tož asi budu muset sama, až čas dovolí:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neni to narocne... :-) Ani casove, ani na nejake dovednosti, tak sup na to...

      Vymazat
  2. Whoopie pies jsem pekla asi před dvěma lety podle stejného receptu jako ty. Mmm, asi jsi mě inspirovala, abych si je zopakovala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně chutnaly ty čokoládové, ovšem krém byl vlastní :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Az dnes jsem si vsimla, ze jsi je delala... Vubec nestiham sledovat co se deje u koho na blogu :/ Ostuda ostudata...

      Vymazat
  4. Hmm, že by? Loni jsem podle Tebe Red Velvet pekla pro milého k narozeninám, tak že bych si dala opáčko jen s jinou vizáží? Vidím to na oslavu konce zkouškového :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jak já bych chtěla být amišským mužem :-) Vypadají nádherně ty tvé pidi dortíky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chichi, to bys vypadala :-D Moc dekuju... Jen nejsou pidi, spis dost mega...

      Vymazat
  6. Glad you enjoyed it! They look great!

    OdpovědětVymazat
  7. Jej. Ty vypadají skvěle! No asi napeču a zkusím je šoupnou příteli do práce. Snad se vyvedou tak hezky ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Výborný a na přípravu jednoduchý recept, moc za něj děkuji!=)
    Neměla jsem kopečkovátko, takže některé Whoopies byly větší, ale to pánské částí degustátorů vůbec nevadilo.=))
    Zdobítka s náplní se chopil i přítel, takže jsme amatérsky zdobili a skvěle jsme se u toho bavili.=)
    Obyčejně se držím receptu, ale zde jsem ubrala v krému cukr, a to ocenila maminka.=))

    Moc děkuji za Váš blog, stal se ze mě věrný návštěvník a výsledky jsou vždycky úžasné!=)

    Petula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc Petulo, jsem rada, ze se Vam tu libi a recept se vydaril :)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...