úterý 18. března 2014

Guinness & Whiskey Cupcakes


Vždycky je důvod slavit a když nemáme žádný svátek u nás, půjčíme si nějaký třeba v Irsku. Včera byl Den svatého Patrika a tak to na oslavu chtělo něco irského a zeleného. Co třeba pivo Guinness, irská whiskey a navrch ještě trocha irského likéru? Zní vám to jako dost opilecký nápad? Dejte si k němu ještě irskou kávu; když už, tak už.

Recept je převzatý ze Smitten Kitchen

Ingredience na 12 cupcakes:
125ml piva typu stout, např. Guinness
118g másla
40g holandského kakaa
110g hladké mouky
100g polohrubé mouky
250 - 275g cukru krupice
3/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
1 velké vejce
100g zakysané smetany
---
110g hořké čokolády, max. 60% kakaa
80ml smetany ke šlehání
15g změklého másla
1 lžička (až jedna lžíce) irské whiskey
---
60g změklého másla
150g cukru moučka
2-3 lžíce irish cream likéru (např. Baileys, Carolans)
---
zelené cukrové zdobení (nebo v nouzi pistáciové ořechy)

Postup:
Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky, troubu předehřejeme na 180°C.
Pivo a máslo dáme do kastrolu, přivedeme k varu, sundáme z ohně a vmícháme kakao. Necháme lehce vychladnout.
V míse promícháme mouky, cukr, sodu a sůl.
V jiné míse prošleháme vejce se zakysanou smetanou. Do této směsi přidáme pivo-máslo-kakaovou směs a promícháme.
Pomocí gumové stěrky důkladně vmícháme moučnou směs.
Těsto rozdělíme do připravené formy a pečeme 20 - 25 minut.
Necháme zcela vychladnout na mřížce.
Zatím připravíme čokoládovou náplň.
Do misky dáme nalámanou čokoládu. Smetanu přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Necháme minutu stát a vymícháme dohladka. Přidáme máslo a rozmícháme. Přidáme whiskey a necháme v pokojové teplotě, až ganache vychladne.
Středy všech cupcakes trochu vydlabeme. Dobře to jde menším nožem, případně speciálním vykrajovátkem na díry do cupcakes (fakt si to někdo koupí?). Drobky, které nám zbudou. můžeme sníst. Vzniklou dutinu každého cupcake naplníme čokoládovou ganache.
Nakonec připravíme krém.
Máslo šleháme na vysoké otáčky, až zbělá. Postupně přisypáváme cukr a stále šleháme na vysoké otáčky, získáme tak nadýchaný krém. Nakonec zašleháme likér. Pokud by byl krém moc řídký, přidáme další cukr.
Cupcakes ozdobíme pomocí cukrářského sáčku s oblíbenou špičkou. Posypeme zeleným cukrovým zdobením nebo pistáciemi.

4 komentáře:

  1. Hlásím se, děrovátko na cupcakes a muffiny jsem si koupila... a zatím nepoužila. :-D Protože nesmím jíst sladké a tudíž drobečky sníst a nevím, co s nimi... Až najdu, komu to zkrmit, recept zkusím. A přidám recenzi děrovátka. :-) Molie

    OdpovědětVymazat
  2. Musí to být zrovna pivo typu stout? Respektive, dalo by se to něčím nahradit - něčím víc dostupným?
    Ali :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, musi. Upecte si neco jineho, kdyz nemate potrebne ingredience ;-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...