Vůbec nechápu, jak je možné, že jsem ještě nedělala kávový cheesecake. Mám tu tolik druhů, ale jedna z mých nejoblíbenějších příchutí chybí. Skandál. Tak rychle, ještě než začne sezóna rebarbory a pak smršť všeho možného letního ovoce - káva a dort v jednom.
Ingredience na 12 dortíků:
115g polohrubé mouky
30g cukru krupice
60g másla
1 malé vajíčko
---
400g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
80 - 100g cukru krupice
2 vejce
50ml smetany ke šlehání
7g mleté kávy
---
2 plátky želatiny
15g mleté kávy
cukr podle chuti
Postup:
Nejdřív si upečeme základ. Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si silikonovou formu na muffiny.
V míse promícháme mouku a cukr, přidáme na kostičky nakrájené máslo a pomocí prstů vytvoříme drobenku. Vmícháme vajíčko a opět rozdrobíme. Případně všechny ingredience dáme do foodprocesoru. Směs rovnoměrně rozdělíme do připravené formy a prsty upěchujeme na dno. Dáme péct na 10 minut. Troubu stáhneme na 150°C.
Smetanu přivedeme k varu, vsypeme kávu, necháme 2 minuty louhovat a přecedíme.
Ve velké míse promícháme krémový sýr s cukrem, pokud máme robot, tak na nejpomalejší rychlost. Po jednom přidáme vajíčka a nakonec kávovou smetanu.
Formu s předpečenými základy dáme do vyššího pekáče, který poté naplníme vařící vodou. Krém rozdělíme do formy tak, aby v každém důlku zbyly aspoň 3mm místa a dáme péct na 20 minut.
Mezitím si do studené vody namočíme želatinu podle návodu na obalu.
Kávu zalijeme 250ml vody a necháme 2 minuty louhovat. Přecedíme přes papírový filtr a osladíme. Do horké kávy dáme vyždímanou želatinu a promícháme.
Ihned po vytažení cheesecakes z trouby na ně opatrně, nejlépe po lžících, nalijeme kávu s želatinou. Dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc.
Kraje dortíků objedeme ostrým nožem a opatrně vyloupneme z formy.
Jeden dortík se mi při vyndavání z formy trochu převrátil na bok a pomačkal se, tak jsem ho musela sníst. Aby netrpěl, rozumíte. Dobrota!
Vypadá to úžasně, hned bych si jeden vzala. :D
OdpovědětVymazatdiky :-)
VymazatBáječné!:)
OdpovědětVymazatdekuji :)
VymazatMňam, to vypadá skvěle:-)))
OdpovědětVymazatdekuju :)
Vymazatkáva a cheesecake nejlešpí combo a teď v jednom =))
OdpovědětVymazatpresne :-)
VymazatNo tak tento recept ukládám a o víkendu se na něj vrhám, jsem kávoholik a cheescakeholik, takže volba je jasná :o)
OdpovědětVymazatdoufam, ze budes spokojena :-) Pripadne se tesim na fotku vysledku na chezlucie@email.cz
VymazatTohle dát mamce k narozeninám... :)
OdpovědětVymazata proc ne? ;-)
VymazatVypadá nádherně! :)
OdpovědětVymazatdiky :)
Vymazattak tento určitě zkusím, už ted mám na něj chuť.....vypadá úžasně!
OdpovědětVymazatdekuju, doufam, ze ti bude chutnat :-)
VymazatHmm, já miluju kombianci kávového cheesecaku s marcipánem (jakože dvě vrstvy), úplně jsem na něj zase dostala chuť! A krásná fotka!
OdpovědětVymazattyjo, to si nedokazu predstavit, ale asi bych si to dala :-) Dekuju
VymazatMnam!!! Ta kombinace je naprosto luxusni!!!! Hned zitra zkusim :) Akorat se te chci zeptat Luci, kdyz bych ho chtela udelat jako dort do formy o prumeru 26 cm, kolik mam dat syru Philadelphia a smetany? Zbytek si snad spocitam :) Mockrat ti dekuji a mas opravdu supeeeer blog :) Lenka
OdpovědětVymazatNa 26 cm dort je treba 900g Philadelphie. At se povede :-)
VymazatMohu se zeptat, proč lít želatinu hned po vytažení z trouby? Je to proto, že se cheesecake chladnutím "scvrkne" a želatina by potom zatekla i po stranách? Rády bych dosáhla ukázkového cheesecaku a když leji želatinu až po vychladnutí, buď ji nedám až ke kraji nebo mi steče do stran. Vaše dortíky jsou jak z časopisu o vaření. Díky za radu, blog sleduji už celkem dlouho, zpočátku mě zaujal název a teď již hledám inspiraci k pečení:-) Lucie
OdpovědětVymazatano, je to tak, jak pisete. Drzim palce, at se povede :)
VymazatChtěla jsem se zeptat, musí ta forma být silikonová, nebo by to šlo i v normální?
OdpovědětVymazatVypadají úžasně, musím vzykoušet!
Díky, Andrea
Z te normalni to nevyndate, leda byste vylozila dulky papirovymi kosicky. Drzim palce, at se povedou :)
VymazatVypadá to opravdu úžasně, o víkendu vyzkouším. :-) Mohu se zeptat, když použiji rozpustnou kávu, mám ji přidat víc?
OdpovědětVymazatDíky, Zdenka
Primlouvam se za to, abys nepouzivala rozpustnou kavu... Ale pokud musis, dej ji hned na zacatku michat spolu s cukrem a Philou a ochutnej a pripadne pridej.
VymazatVýborný recept. Přidávala jsem poctivou kávu od coffeespotu a má to úplně jiné grády. Budu to dělat častěji. Děkuji
OdpovědětVymazat