Moje krásná cukrářská kniha Pastries od Pierra Hermé je umazaná na další stránce. V kuchyni totiž nemám žádné místo na odložení čehokoliv - mimo kuchyňskou linku. Knihu s receptem vždycky odložím v obýváku a pak se na množství každé ingredience chodím třikrát podívat, protože nejsem s to si nic zapamatovat. Při desátém návratu se naštvu a kuchařku dám na linku. A pak ji pokapu rozpuštěným máslem, upatlám rozšlehaným vajíčkem a pokryji vrstvou mouky. Je mi to moc líto, k normálním knihám se chovám slušně, ale s kuchařkami mi to prostě nejde.
Na Den matek jsem zničila stránku s receptem na ty nejlepší věnečky na světě. Odpalované těsto, créme anglaise s růží, liči, mascarpone, maliny. Ty dvě umaštěné stránky za to rozhodně stojí!
Ingredience na 12 porcí:
Odpalované těsto
100g vody
100g mléka
4g cukru krupice
4g soli
90g másla
110g hladké mouky
200g vajec (4ks)
---
50g perlového cukru
50g nasekaných mandlí
Créme Anglaise à la Rose
2 plátky želatiny
225g smetany ke šlehání
50g žloutků (2,5ks)
65g cukru krupice
1 lžička růžového extraktu (Pierre dává 1/2 lžičky extraktu a 2 lžičky růžového sirupu, který jsem neměla. Extrakt přidávejte opatrně, ochutnávejte, ať nemáte Paris-Brest Mýdlo)
Krém z mascarpone s růží
250g mascarpone
Créme Anglaise à la Rose
K dokončení
malá konzerva liči
moučkový cukr
375g čerstvých malin
Postup:
Den předem slijeme liči a nakrájíme je na čtvrtky. Necháme je okapat v cedníku.
Odpalované těsto
V kastrolu přivedeme k varu vodu, mléko, cukr, sůl a máslo. Najednou vsypeme všechnu mouku a rázně mícháme vařečkou, kastrol stále na ohni. Mícháme, dokud se na dně a stěnách kastrolu neutvoří souvislý bílý povlak. Necháme trochu vychladnout a potom postupně vmícháme vejce.
Troubu si předehřejeme na 200°C.
Těsto (je dost tekuté) přemístíme do cukrářského sáčku s vroubkovanou špičkou (nebo klidně rovnou, těsto bylo tekuté tak, že se vroubky stejně roztekly) a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkáme 12 kruhů průměru cca 7 cm. Každý kruh posypeme směsí perlového cukru a mandlí.
Plech dáme do předehřáté trouby a ihned ji vypneme. Po 10 minutách troubu znovu zapneme na 170°C a pečeme ještě 20 minut. Na posledních 10 minut troubu pootevřeme (strčíme do dvířek vařečku).
Věnečky necháme vychladnout na mřížce.
Créme Anglaise à la Rose
Želatinu namočíme asi na 10 minut do ledové vody.
V kastrolu přivedeme k varu smetanu. V míse promícháme žloutky s cukrem a pomalu, za stálého šlehání metličkou, přiléváme horkou smetanu. Mícháme důkladně, abychom si nezdrcli žloutky. Směs vrátíme do kastrolu a za stálého míchání zahříváme, až zhoustne. Kdo má teploměr, je to na 85°C. Sundáme z ohně a vmícháme vyždímanou želatinu. Nakonec ochutíme růžovým extraktem a prošleháme tyčovým mixérem. Povrch zakryjeme fólií, aby se neutvořil škraloup a necháme vychladnout.
Krém z mascarpone s růží
Mascarpone rozmícháme dohladka a vmícháme do něj Créme Anglaise à la Rose. Krémem naplníme cukrářský sáček s vroubkovanou špičkou.
Sestavení
Věnečky podélně rozřízneme. Spodní část namažeme tenkou vrstvou krému, posázíme malinami a kousky liči. Mezery vyplníme krémem. Zakryjeme vrchní částí a pocukrujeme moučkovým cukrem. Pierre zdobí růžovými lístky s falešnou (tuším glukózovou) kapkou rosy a malinou.
Musím říct, že s odpalovaným těstem pořád nejsem tak úplně kamarádka a představovala bych si výsledek ještě o kousek lepší, ale i tak mě recept oslnil. Kombinace maliny, liči a růže - tedy Ispahan - je neuvěřitelná a já si na chvíli připadala zase jako v Paříži, v ulici Bonaparte, v chic butiku u Pierra.
mňam, vypadá to skvěle:) a jakmile jsem začala číst, musela jsem se usmívat, že nejsem jediná, kdo má problém mít kuchařku na lince (nebo i jen na stole vedle linky) a nezamazat ji:D
OdpovědětVymazatA tak to má být, další generace musí přece najít ušmudlané a osahané kuchařky, aby viděla ,kolik jsme toho s láskou navařily! A bude dál patlat, mám kuchařky po babičce, pak je měla mamka a ted já.Některé jsou z roku 1934, ty už nemají i pár listů.Ale najddou se tam skvosty... Věneček voní a láká!
OdpovědětVymazatNo jo, ale proste mi to prijde vzdycky trochu lito - nektere kucharky jsou tak krasne a ja je zamazu...
VymazatVypadají úchvatně, k sežrání! Asi vyzkouším :)
OdpovědětVymazatDiky, doufam, ze si pochutnate :-)
VymazatVypada to paradne. Problem s kucharkama jsem vyresila tak, ze pokud je to nejaka memu srdci hodne draha, recept si ofotim a na lince pak smudlam uz jenom okopirovanej papir. MKP
OdpovědětVymazatto neni spatny napad, kdyz mate kopirku ;-)
VymazatTeda! Ačkoliv jsem před chvilkou dojedla zmrzlinu, dala bych si říct, jelikož to vypadá božsky! ;) Kéž by šlo přes ten počítač alespoň kousíček ochutnat... :( :D
OdpovědětVymazatwww.thingsbydebie.blogspot.com
a ja bych si zase dala zmrzlinu.. malinovy sorbet treba :D
VymazatHmmm, ach bože, proč nejde odpalované těsto udělat bezlepkově? Zač mě trestáš! Odpalované mě hrozně baví a oba ty krémy, k tomu liči a maliny, asi bych měla problém nesníst všechno naráz :-)
OdpovědětVymazatNakopla jsi mě a asi udělám na neděli profiterolky, jen přemýšlím, jaký krém, bo u nás se k růžovému extraktu fakt nedostanu.
Dostala jsem od kamaradky neco podobneho v citronove variante a bylo to famozni. http://tege.blog.cz/1405/chou-infiniment-citron
VymazatJsem taková nějaká bezradná - kde se dá sehnat růžový extrakt? Je to něco jako ty různý trestě a tak? Prodává se to ve stejnym balení? Domácí růžovej sirup si asi dělat nebudu, myslim že by mě děda nepochválil, kdybych mu orvala všechny růže na zahradě
OdpovědětVymazatJa mam extrakt z Marks&Spencer, ruzovou vodu prodavaji napr. indicke obchody.
VymazatA kupovala jste ho tam ted nekdy? Ja cca 2 mesice zpet obehla nekolik pobocek a nemeli ho. Lucka
VymazatPokud jste, Lucko, z Prahy, tak zajděte do Myslíkovy ulice do Farahu, tam mají na 100%
VymazatJá jsem v arabském obchodě kupovala růžovou vodu, ale přijde mi moc "slabá", že nikdy nebyla v chuti znát a použít půl lahvičky mi zase přijde trochu moc (krém/těsto se už moc naředí). Tak si říkám, že extrakt by byl lepší, ten tam tedy mají taky?
VymazatLucka
Extrakt mam uz strasne dlouho (a ano, kupovala jsem ho v MS), v soucasne dobe nevim, zda ho maji.
Vymazatruzovy extrakt jsem v M&S nikdy nevidela, ale take, ze jsem ho tam nehledala. kupuju v USA v Sur la table, maji tam uplne vsechno a snad se da od nich i objednat doruceni..
Vymazattak bohuzel, v M&S ho uz nemaji, nezbyva tedy nez si ho bud vyrobit nebo dovezt ze zahranici.
VymazatMilá Lucie, riskuju, že se ztrapním, ale nešť, ten recept za to stojí: co je to perlový cukr???
OdpovědětVymazatDíky a létu zdar, Marie Korseltová
http://lmgtfy.com/?q=perlovy+cukr
VymazatMůžu se zeptat, kde se dá koupit? já ho nikde nemůžu sehnat....děkuji
VymazatDovezla jsem si ho z Drazdan, tady jsem po nem nekoukala.
VymazatVěnečky vypadají skvěle. Růžový extrakt jsem ještě nezkoušela, ale už delší dobu ho mám na seznamu. Až na něj někde narazím, určitě mu dám šanci. Jinak včera jsem zrovna pekla, časopis s receptem jsem měla na zdánlivě bezpečném rohu stolu a stejně byla když jsem skončila uprostřed stránky louže vody....a tak je to pokaždé. Proto když je možnost praktikuji trik s kopírkou. Můžu si tak přímo k receptu škrábat poznámky, když něco za pochodu měním a upravuji.
OdpovědětVymazatZdravím z Plzně. LeniK z Tasty Therapy
diky, ja si recepty nekdy taky tisknu, ale jen kdyz je mam z internetu. Z knih je nejak nekopiruju a pak to takhle vypada ;)
VymazatTo je roztomilé, jak píšeš,že další stránka z milé kuchařky je umazaná. Tak to má být. Zdědila jsem starou kuchařku po babičce, taky má všude kapičky a flíčky a trochu vanilkového cukru na stráckách :o))
OdpovědětVymazatstarou kucharku po babicce jsem bohuzel nezdedila, zamazu si tedy nove kucharky a treba je jednou poslu dal :)
VymazatTak jsem to dneska zkusila upéci, akorát v našem zapadlém městečku je problém sehnat mascarpone natož růžový extrakt, takže jsem využila recept jenom na těsto a krém udělala z mascarpone a jahod ze zahrádky - bylo to vynikající, člověk si přišel hned jako v Paříži. Děkuji za recept.
OdpovědětVymazatPetro, jsem rada, ze chutnalo, jahody a mascarpone nemohou nemit uspech :)
VymazatToto odpalované těsto rozhodně nedoporučuji.Zkoušela jsem podle něj péci několikrát,věnečky v troubě úplně nádherně vyběhnou do výšky,opravdu skvěle,ovšem vždy,ale skutečně vždy ke konci pečení nebo po vyndání z trouby spadnou,takže z nich jsou pouze neforemné placky!!!Doslova placky.Ano,samozřejmě jako někdo,koho cukrařina živí,vím,že nesmím při pečení otevírat troubu.Věnečky peču často a zkouším pokaždé podle jiného receptu,ještě nikdy se mi nestalo u žádných,že by spadly,u těchto se mi naopak nikdy nestalo,že bych nevyhodila všechny věnce,které jsem se pokoušela podle tohoto receptu napéct.A to jsem různě zkoušela experimentovat s teplotou.Škoda času,energie i surovin.
OdpovědětVymazatMyslím si,že Lucie podle tohoto receptu nikdy nepekla, protože těsto se upéct nedá! Recept bych přejmenovala na "rozteklé placky z odpalovaného těsta."Podotýkám že jsem cukrářka,péct umím.
OdpovědětVymazatProboha to je coo?To se nedá vůbec upéct!Musela jsem hodit psům,co to je proboha za těsto?
OdpovědětVymazatJako pardon,ale pěkně fejkovej recept.Kdyby někdo nevěděl na co to je recept,tak na placky z odpalovaného těsta.
OdpovědětVymazatSnad vás trochu uklidní to, že jsem na tom se svojí mikro kuchyní úplně stejně. A vůbec už mi to nevyhovuje. Chtěla bych mít ve své kuchyni takový ten rozmach a prostor na svou kuchařskou seberealizaci. Myslím, že s dispozici našeho bytu není možnost s tím něco udělat. Přijde mi, že bych si musela jedině sehnat takový větší byt, jinak prostě není šance s tím pohnout.
OdpovědětVymazat