neděle 27. července 2014

Tvarohová zebra s levandulí - Výzva The Daring Bakers'


Červencovou výzvu pro nás připravila Ruth z blogu The Crafts of Mommyhood. Vyzvala nás, abychom byli kreativní a připravili dort nebo koláč s překvapením. Jaké to bude překvapení nechala na nás. 
Po prostudování receptů, které pro nás Ruth vybrala, jsem byla natěšená na splnění výzvy. Udělám dort, ze kterého po rozkrojení vypadnou čokoládové bonbony? Nebo raději chlebíček, ve kterém se skrývá srdce? Jenže, jak už je u mě zvykem, čím víc se mi výzva líbí, tím později se do ní pustím. Na začátku měsíce hekťák, abych v práci všechno stihla před dovolenou, pak odjezd a návrat s brutálním nachlazením. S horečkou a v třicetistupňových vedrech (která normálně miluju) jsem rozhodně nezvládala cokoliv péct, zmohla jsem se jen na ležení a cpaní se melounem. Dnes je mi po téměř dvou týdnech trochu lépe a tak jsem se rozhodla zabít dvě mouchy jednou ranou - splnila jsem výzvu a zároveň mám napečeno na zítra do kavárny. Juch!
Na nic složitého jsem nakonec nenašla sílu, takže jsem jen modifikovala recept, který mám už dávno vyhlídnutý u Anny.

Ingredience na formu o průměru 23-25 cm
225 g polohrubé mouky
100 g másla
50 g cukru krupice
špetka soli
1 vejce
---
1 kg měkkého tvarohu ve vaničce
2 vejce
100-150 g cukru krupice (podle vaší chuti)
150 ml mléka
1,5 balíčku vanilkového pudingu
1 lžička levandulového extraktu
1 lžíce sušených levandulových květů
fialové potravinářské barvivo

Postup:
Z mouky, másla, cukru, soli a vajíčka rychle vypracujeme těsto - nejlépe to jde ve foodprocessoru - a vyložíme jím dno i boky dortové formy.
V míse smícháme tvaroh s vajíčky a cukrem a přidáme puding rozmíchaný v mléce. Nakonec vmícháme levandulový extrakt a květy.
Polovinu krému odlijeme do jiné mísy a obarvíme na fialovo.
Troubu předehřejeme na 190°C.
Do středu připravené formy dáme vrchovatou lžíci světlého krému. Na něj vrchovatou lžíci fialového krému. Takto střídáme obě barvy, až vypotřebujeme všechen krém. Formou zlehka klepneme o stůl, abychom získali hladký povrch koláče.
Pečeme asi hodinu, až kraje koláče zhnědnou a střed se zpevní.
Necháme chvilku vychladnout a pak vyndáme z formy. Před porcováním necháme zcela vychladnout nebo klidně vychladit v lednici.


Vím, že jsem výzvě mohla (a chtěla) dát víc, ale i tak jsem spokojená. Můžu si odškrtnout další recept, na který jsem se chystala už roky a nepřeslazený tvarohový koláč s levandulí je výborný. Dort s překvapením si můžu nechat na dlouhé zimní večery. Díky Ruth za zábavnou výzvu. A vy mrkněte na výtvory ostatních Odvážných pekařů, tenhle měsíc je na co koukat!

úterý 8. července 2014

5. narozeniny (s Antoniem Bachourem)


Nikdy bych nevěřila, že se můj blog někdy dožije pěti let. A je to tady! Musela jsem se podívat na loňský narozeninový post, abych se ujistila, že to nejsou čtyři, ale opravdu pět. Páni.
Jsem trochu dojatá, přeci jen, není to úplně málo. Když se tak zamyslím, tak máloco v životě jsem dělala (dobrovolně a ráda) víc něž pět let. Jestli vůbec něco.
Vím, že s postupujícími roky zápisky na blogu řídnou, přeci jen asi nejsem šílená grafomanka, ale spíš jen bláznivá pekařka. Kdo mě sleduje na Instagramu, ten ví, že peču o sto šest, ale prostě to nestíhám fotit a sepisovat.
Tím spíš jsem vděčná, že počet vás - fanoušků - stále roste, že si najdete čas na milé komentáře nebo že m posíláte fotky toho, co jste podle mě upekli. Jako nejlínější osoba, kterou znám, totiž nutně potřebuji nějakou motivaci, abych se zvedla a NĚCO dělala. Tou motivací jste právě vy a já vám za to z celého srdce moc a moc děkuji.
No a když má blog ty narozeniny, upekla jsem si něco, co je v mém seznamu "k upečení", až neslušně dlouho. Zároveň jsem si taky vyzkoušela první recept od Antonia Bachoura před tím, než se vrhnu na nějaký děsivě složitý dort.

Key Lime Tarts s malinami podle Antonia Bachoura
na 24 porcí

Ingredience:
360g změklého másla
280g moučkového cukru
3 vejce
100g mletých mandlí
špetka soli
180g hladké mouky
540g dortové mouky (jednoduše připravíme tak, že navážíme 540g hladké mouky, odebereme z ní 8 lžic a nahradíme je osmi lžícemi kukuřičného nebo bramborového škrobu, poté 4x přesejeme přes jemné sítko)
---
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (každá 397g)
6 žloutků
250ml šťávy z Key limet (přiznávám použití obyčejných a stydím se)
---
maliny
máta na ozdobu
Antonio maliny potírá jakousi neutrální lesklou polevou od Valrhony, která se prodává v pětikilových kbelících, tak jsem si ji dovolila vynechat (pššššt!)

Postup:
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po jednom zapracujeme vejce. Přidáme mandle, sůl a hladkou mouku a promícháme. Nakonec přisypeme dortovou mouku a mícháme dohladka. Těsto rozválíme na tloušťku 3mm a necháme vychladit.
Připravíme si 24 malých (odhaduji 8cm) ráfků na pečení a vyložíme je těstem. Dna propícháme vidličkou, aby se těsto při pečení moc nenafukovalo. Dáme chladit na minimálně 30 minut.
Mně se těsto díky vysokému obsahu másla a vedru zdálo na válení nevhodné, takže jsem ho vytvarovala do koule, trochu splácla, zabalila do fólie a nechala vychladit. Pak jsem z něj odlupovala kuličky, které jsem namačkala do forem na muffiny (ano, vlastním asi 10 forem na dorty a 5 na koláče, ale fakt nemám 24 ráfků na pečení a nechystám se si je pořídit. Nebo jo?). Formy na muffiny jsou trochu menší a tak mi vyšlo 24 ks + 4 tartaletky o průměru cca 12cm.
Troubu předehřejeme na 180°C (160°C horkovzduch) a pečeme asi 20 minut, dozlatova.
Zatím si připravíme krém.
V míse prošleháme kondenzované mléko se žloutky. Přidáme šťávu z limet (mně stačilo 6 ks, ale záleží na šťavnatosti) a důkladně promícháme. Krém trochu zhoustne. Rozdělíme ho do předpečených košíčků a pečeme na 170°C (150°C na horkovzduch) asi 12 - 15 minut, až náplň zpevní, ale střed se ještě trochu třese.
Necháme vychladnout a poté alespoň hodinu vychladit v lednici. Ozdobíme čerstvými malinami a mátovými lístky.

pátek 4. července 2014

Panna cotta z bezových květů s bezinkovo-vinným a citrónovým želé

foto: Café Lounge
Taky máte pocit, že jaro a léto letí jako blázen a vůbec všechny ty plody přírody nestíháte? Mrk a bez je v čoudu. Mrk podruhé a kunratické jahody jsou skoro pryč. Mrk potřetí a kdo-to-má-sakra-stíhat-všechno-najednou? Třešně, meruňky, borůvky, rybíz, angrešt, maliny, broskve, do toho navíc zelenina a já si místo toho, abych s tím NĚCO dělala, pojedu příští týden na dovolenou.
Když už jsme v tom bezu - a předpokládám, že sirup máte navařený - dám sem recept na jednu náramnou lahůdku, kterou jsem připravila pro Café Lounge. Díky tomu, že se při přípravě nepoužívají květy, ale pouze sirup, nejsme limitováni tou krátkou chvilkou, kdy bez kvete.

Ingredience na 4 porce:
bezinkovo-vinné želé
1dcl bílého vína
50ml sirupu z bezových květů
případně cukr podle chuti
1,5 plátku želatiny
---
panna cotta
500ml smetany (30% stačí)
100ml sirupu z bezových květů
případně cukr podle chuti
4 plátky želatiny
---
citrónové želé
150ml vody
1 velký citron
cukr podle chuti
2,5 plátku želatiny

Postup:
Začneme s bezinkovo-vinným želé.
Do studené vody namočíme na deset minut plátky želatiny. Zatím necháme přejít varem víno se sirupem a pokud doslazujeme, tak i s cukrem. Sundáme z ohně a vmícháme vyždímané plátky želatiny. Rozdělíme do čtyř skleniček o objemu cca 180ml a dáme chladit do lednice.
Do studené vody namočíme na deset minut plátky želatiny. V kastrolu smícháme smetanu se sirupem a cukrem a přivedeme k varu. Občas zamícháme. Sundáme z ohně a vmícháme vyždímanou želatinu. Necháme stát, až směs vychladne asi na 50°C. Promícháme ji a opatrně rozdělíme do skleniček se zatuhlým bezinkovo-vinným želé - nejlépe nalévat přes lžící, aby se želé neporušilo. Dáme opět ztuhnout do lednice.
Připravíme citrónové želé.
Do studené vody namočíme na deset minut plátky želatiny. Do kastrolu dáme vodu, vymačkáme citrónovou šťávu a osladíme. Přivedeme k varu a vmícháme vyždímané plátky želatiny. Nalijeme na tácek s okrajem nebo do širší nádoby, aby hladina dosahovala do cca 2cm výšky. Dáme zatuhnout do lednice. Poté nakrájíme na kostičky a navršíme na zatuhlou panna cottu.
Podáváme co nejdříve, panna cotta časem gumovatí.
Na tenhle recept, který jsem vynalezla, jsem opravdu pyšná. Je to neuvěřitelně dobré a do horkých letních dnů jako dělané. Panna cotta je jeden z mých nejoblíbenějších dezertů - miluju vymýšlení nových kombinací chutí. Jaká je ta vaše nej?

středa 2. července 2014

Mini-cheesecakes z bezových květů




Letos jsem sběr bezových květů značně podcenila. Poprvé jsem vyrazila moc brzy, kdy kvetly jen vršky keřů, kam jsem nedosáhla.
Podruhé jsem se těšila, jak si nasbírám velkou kupu během výletu do Všenor na slavnostní otevření byof baruCidrerie. Jenže slunce, příjemná společnost a hlavně strašně dobrý cidre způsobili, že nachystané nůžky zůstaly v kabelce a já byla ráda, že jsem došla domů po svých a nezapíchla se jimi.
Třetí sběr byl úspěšný a kromě nádherně vykvetlých voňavých květů jsem v parku objevila ještě dvě dortové formy. Zatím se je zdráhám použít, ale nějak jsem je tam nemohla nechat. Ze všech květů jsem uvařila sirup, ale asi ho bylo málo – zbývá poslední láhev.
No a těsně před tím, než bez odkvetl úplně, jsem stihla ještě čtvrtý sběr. Bylo to tedy spíš paběrkování, na každém třetím keři jeden květ, ale zase jsem si aspoň udělala pěknou hodinovou procházku. Nasbírané květy jsem naložila do smetany a tu pak přidala do mini-cheesecakes.
Protože na horách prý ještě bez kvete, rychle pro něj a šup s ním do smetany. Pro nehoraly – recept schovat na příští rok. Je to totiž pecka!

Ingredience na 12 mini-cheesecakes:
115g polohrubé mouky
57g studeného másla
30g cukru krupice
1/2 vajíčka
---
450g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
65g cukru krupice
80ml sirupu z bezových květů
2 vejce (plus půlka z ingrediencí na korpus)
50ml smetany ke šlehání
3-4 velké plně rozkvetlé květy černého bezu
---
cca 75g krémového sýra + sirup z bezových květů podle chuti

Postup:
Den až dva předem naložíme květy do smetany. Ostříháme pokud možno jen květy, stonky zahodíme.
Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si formu na muffiny, můžeme vyložit papírovými košíčky. Já mám silikonovou a nevykládám.
Z mouky, másla, cukru a vajíčka zpracujeme drobivé těsto (používám foodprocessor), které upěchujeme do připravené formy. Dáme péct na 7-10 minut, až kraje zezlátnou.
Zatím umícháme krém.
V robotu na nejnižší rychlost promícháme krémový sýr s cukrem a sirupem. Po jednom zapracujeme vejce a nakonec scezenou smetanu. Květy pořádné vyždímáme, mělo by zůstat aspoň 30 ml smetany.
Troubu stáhneme na 150°C. Formu s předpečeným základem dáme do hlubšího plechu a rovnoměrně do ní rozdělíme krém. Klepneme plechem o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Do plechu nalijeme vařící vodu, aby alespoň 2/3 výšky formy byly ponořené. Pečeme 22 minut.
Necháme zcela vychladnout (opatrně vylijeme vodu z plechu) a poté přes noc vychladit v lednici. Teprve zcela vychlazené dortíky opatrně vyjmeme z formy a zdobíme krémem z krémového sýra, který jsme osladili sirupem.