neděle 27. července 2014

Tvarohová zebra s levandulí - Výzva The Daring Bakers'


Červencovou výzvu pro nás připravila Ruth z blogu The Crafts of Mommyhood. Vyzvala nás, abychom byli kreativní a připravili dort nebo koláč s překvapením. Jaké to bude překvapení nechala na nás. 
Po prostudování receptů, které pro nás Ruth vybrala, jsem byla natěšená na splnění výzvy. Udělám dort, ze kterého po rozkrojení vypadnou čokoládové bonbony? Nebo raději chlebíček, ve kterém se skrývá srdce? Jenže, jak už je u mě zvykem, čím víc se mi výzva líbí, tím později se do ní pustím. Na začátku měsíce hekťák, abych v práci všechno stihla před dovolenou, pak odjezd a návrat s brutálním nachlazením. S horečkou a v třicetistupňových vedrech (která normálně miluju) jsem rozhodně nezvládala cokoliv péct, zmohla jsem se jen na ležení a cpaní se melounem. Dnes je mi po téměř dvou týdnech trochu lépe a tak jsem se rozhodla zabít dvě mouchy jednou ranou - splnila jsem výzvu a zároveň mám napečeno na zítra do kavárny. Juch!
Na nic složitého jsem nakonec nenašla sílu, takže jsem jen modifikovala recept, který mám už dávno vyhlídnutý u Anny.

Ingredience na formu o průměru 23-25 cm
225 g polohrubé mouky
100 g másla
50 g cukru krupice
špetka soli
1 vejce
---
1 kg měkkého tvarohu ve vaničce
2 vejce
100-150 g cukru krupice (podle vaší chuti)
150 ml mléka
1,5 balíčku vanilkového pudingu
1 lžička levandulového extraktu
1 lžíce sušených levandulových květů
fialové potravinářské barvivo

Postup:
Z mouky, másla, cukru, soli a vajíčka rychle vypracujeme těsto - nejlépe to jde ve foodprocessoru - a vyložíme jím dno i boky dortové formy.
V míse smícháme tvaroh s vajíčky a cukrem a přidáme puding rozmíchaný v mléce. Nakonec vmícháme levandulový extrakt a květy.
Polovinu krému odlijeme do jiné mísy a obarvíme na fialovo.
Troubu předehřejeme na 190°C.
Do středu připravené formy dáme vrchovatou lžíci světlého krému. Na něj vrchovatou lžíci fialového krému. Takto střídáme obě barvy, až vypotřebujeme všechen krém. Formou zlehka klepneme o stůl, abychom získali hladký povrch koláče.
Pečeme asi hodinu, až kraje koláče zhnědnou a střed se zpevní.
Necháme chvilku vychladnout a pak vyndáme z formy. Před porcováním necháme zcela vychladnout nebo klidně vychladit v lednici.


Vím, že jsem výzvě mohla (a chtěla) dát víc, ale i tak jsem spokojená. Můžu si odškrtnout další recept, na který jsem se chystala už roky a nepřeslazený tvarohový koláč s levandulí je výborný. Dort s překvapením si můžu nechat na dlouhé zimní večery. Díky Ruth za zábavnou výzvu. A vy mrkněte na výtvory ostatních Odvážných pekařů, tenhle měsíc je na co koukat!

36 komentářů:

  1. Gotta love a zebra cheesecake :) The touch of lavender sounds so good, and the colors are just beautiful!

    OdpovědětVymazat
  2. Such a good idea!! A zebra cheesecake! Love the white and purple too!!

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to krásně a veřím, že chutná božsky, úplně jsem na něj dostala chuť! Zajímalo by mě, jestli by se mi ta struktura povedla tak krásně jako Tobě :)
    Debie

    www.thingsbydebie.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Jojo, tvarohová zebra je vážně perfektní, už jsem ji dlouho nepekla, tak snad až opadnou vedra, tak se do ní znovu pustím :-) Máš ji krásnou, takovému dortíku bych hned zazpívala ... ty si má ... levandulová... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá krásně a určitě podle toho bude i chutnat! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky :-) Reakce byly malicko rozpolcene - nekomu prisel malo sladky a nekomu moc levandulovy.

      Vymazat
  6. Beautiful color and perfect zebra pattern!

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá krásně, určitě někdy vyzkouším, zrovna teď když máme plnou lednici borůvek se to úplně nabízí, obarvit to jimi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jasne, klido to muze byt boruvkove a ne levandulove!

      Vymazat
  8. Great colours! I never would have expected the zebra pattern to work so well with cheesecake.

    OdpovědětVymazat
  9. tohle je fakt bozske! kdybych vedela, kde koupit levandulovy extrakt, tak to hned jdu pect :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja mam domaci - nalozis kvety do alkoholu a cekas (mesic aspon myslim)

      Vymazat
    2. A jaký je prosím poměr květů:alkoholu? Ráda bych vyzkoušela. Díky.

      Vymazat
    3. netusim, dostala jsem darem

      Vymazat
  10. Super výzva. Dorty s překvapením mě hrozně baví, pár jsem jich už také dělala. Fialová zebra vypadá krásně.

    OdpovědětVymazat
  11. Super ! Vypadá nádherně !! ..a levandule milujeme ve všech podobách.......

    OdpovědětVymazat
  12. Paráda, vypadá to parádně, určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  13. 190st horkovzdusna mi prislo moc - spaleny vrsek:-). Testa jsem mel jen tak tak na korpus, doporucil bych na toto mnozstvi mensi formu...jinak pokud nekdo najde rychlejsi metodu vkladani lzici po lzici, at da vedet:-). Diky za recept, vyborne!!

    PS: nedaval jsem extrakt, ale vice susene levandule hodne najemno nasekane..

    OdpovědětVymazat
  14. Na horkovzduch se standardne pece o 20°C mene, nez normalne, testa bylo az dost a krem tam muzes nalit najednou - prijdes tedy o ten zebra vzor, ale rychlejsi to bude.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak jsem vyzkoušela Váš recept. Dort se povedl, akorát nebyl moc cítit po levanduli. Myslíte, že je to tím, že jsem použila domácí levandulový extrakt, který zřejmě není tolik výrazný?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, je to mozne, levandule se musi louhovat pomerne dlouho.

      Vymazat
  16. Zebra vypadá nádherně, vyzkouším ji na rodinnou oslavu, ale s kakaem nebo s ovocem, nemám ráda levanduli :o) Děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  17. A k tomu skvělou kávu od https://eshop.lazenskakava.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...