středa 24. září 2014
Ensaimada - Výzva The Daring Bakers'
Srpnovou (ano, vím, že už skoro konec září, nějak to letí) Výzvu pro nás připravila Swathi z blogu Zesty South Indian Kitchen. Vyzvala nás, abychom se pokusili upéct buď kürtőskalács (u nás známý jako trdelník) nebo ensaimadu.
Na trdelník jsem neměla morálku ani chuť; dávám si ho totiž jen jednou za rok - den před Štědrým dnem - na Staromáku, spolu s hnusným svařákem a nejmilejšími přáteli, a tak jsem se vrhla na ensaimadu. Jedná se o kynutý moučník původem z Mallorky; v receptu se má použít sádlo, což jsem zjistila pozdě (teď, jak to píšu), takže jsem použila máslo jako Swathi ve svém receptu. Ensaimada se tradičně plnívala dýňovou zavařeninou, ale dnes je běžně k dostání i se žloutkovým krémem, čokoládou nebo meruňkami. Já jsem dovnitř nacpala mascarpone s jahodovou a višňovou marmeládou (protože mi přebývalo v lednici) a trochu ze za to stydím. Každopádně ensaimada byla výborná a vláčná a já děkuji Swathi za výzvu.
Ingredience na 4 velké kusy (dělala jsem 8 "malých"):
300 g mouky (namíchala jsem napůl hladkou a polohrubou)
7 g sušeného droždí (nebo 14g čerstvého)
120 ml vlažné vody
1 velké vejce
velká špetka soli
60 g cukru krupice
30 ml olivového oleje
---
100 g změklého másla
---
250g mascarpone
malá sklenička marmelády
---
cukr moučka na poprášení
Postup:
V míse robotu promícháme mouku s droždím (pokud byste použili čerstvé droždí, pak si z něj, lžičky cukru a vody udělejte kvásek a nechte ho 15 minut v teple vzejít).
Přidáme ostatní ingredience a necháme hníst asi 5 minut.
Měkké a poddajné těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme fólií nebo utěrkou a necháme 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopímě na olejem potřenou pracovní plochu, splácneme ho a rozdělíme na 4 stejné díly (nebo 8, pokud chcete rozumné porce).
Vezmeme jeden díl a vyválíme ho na obdélník asi 30 x 10 cm pomažeme ho čtvtinou másla. Těsto následně pomocí prstů opatrně vytahujeme do délky i šířky (jde to dobře, nebojte), aby bylo co nejtenčí a cca 40 x 18 cm.
Povrch vzniklého obdélníku rovnoměrně pomažeme směsí mascarpone s marmeládou a z delší strany zarolujeme. Vzniklého hada zatočíme do tvaru šneka (vítejte v zoo) a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Šneka ani trochu neutahujeme, naopak mu mezi jednotlivými "závity" necháme mezery, aby mohl ještě nakynout.
Plech přikryjeme utěrkou a necháme znovu kynout, tentokrát hodinu.
Troubu si předehřejeme na 180°C a ensaimady pečeme asi 20 minut dozlatova. Upečené je přesuneme na mřížku vychladnout a posypeme je moučkovým cukrem.
Štítky:
kynuté,
sladké,
Španělsko,
The Daring Bakers
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Určitě by to šlo i s povidly nebo nutelou, co myslíš? To je právě to co mám otevřené v ledničce a potřebuji se toho "zbavit".
OdpovědětVymazatUrcite, proste cokoliv co jde do kynuteho testa :)
VymazatMyslis, ze by sla udelat treba i tvarohova, nebo povidlova napln? Snad by z toho pak nebyla vylozene ceska buchta xD
OdpovědětVymazatUdelat by urcite sla a bude to proste takova kynuta buchta :)
Vymazatdiky :)
OdpovědětVymazatjust blogwalking.. Nice post and have a nice day :)
OdpovědětVymazathi,, i like to visit this site,, have a nice day :)
OdpovědětVymazathttps://saglamproxy.com
OdpovědětVymazatmetin2 proxy
proxy satın al
knight online proxy
mobil proxy satın al
R13U