Já: (nadšeně): hned jak jsem ten koláč v kuchařce uviděla, hned jsem věděla, že je přesně pro tátu!
Máma: (nevěřícně): vždyť je růžovej!
Já: (s výrazem "detailistko!"): ale je v něm lokum!
Je to tady - došlo na slibovaného bratrance od citrónového koláče podle Pierra Hermé. Táta měl svátek, české jahody ještě trochu jsou, konečně se do něj můžu pustit. Protože - i když to nevypadá - nejde zrovna o recept, který zvládnete levou zadní večer po práci.
Na receptech Pierra Hermé nejvíc oceňuji hrani si s různými konzistencemi v jednom soustu. Tentokrát je to křehké těsto s trochou mandlí, hladký limetový krém s bazalkou, šťavnaté jahody, křupavá sněhová pusinka a zvláštní "želéčkovitá" konzistence lokumu. Co vám budu povídat - musíte to vyzkoušet!
Ingredience na 26 cm formu:
Bazalkový džus
20 lístků bazalky
60 g vody
10 g cukru krupice
Limetkovo-bazalkový krém
1,5 plátku želatiny
160 g cukru krupice
kůra ze 2 limetek
3 vejce
105 g limetové šťávy
40 g bazalkového džusu
Sladké těsto
150 g změklého másla
95 g moučkového cukru
30 g jemně mletých mandlí
špetka soli
1/4 vanilkového lusku
1 vejce
250 g hladké mouky
Královská poleva
40 g bílku
180 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy
červené nebo růžové potravinářské barvivo
K dokončení
750 g čerstvých jahod
12 ks lokumu s růžovou vodou
Postup:
Bazalkový džus
Listy bazalky vhodíme do vroucí vody, ihned je zase vyjmeme a dáme do ledové vody. V kastrolu zahřejeme vodu s cukrem na 60°C a přidáme přecezenou bazalku. Rozmixujeme v blenderu a přecedíme.
Limetkovo-bazalkový krém
Želatinu namočíme do studené vody.
Ve míse vodní lázně smícháme cukr s limetovou kůrou i šťávou, vejci a bazalkovým džusem. Za stálého míchání zahřejeme směs na 90°C, až zhoustne. Přecedíme přes jemný cedník a vmícháme vyždímanou želatinu. Promixujeme ponorným mixérem dohladka. Povrch přetáhneme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladit přes noc.
Sladké těsto
Ve foodprocessoru utřeme máslo s cukrem. Přidáme mandle, sůl, dřeň z vanilkového lusku a vejce a nakonec prosátou mouku. Mícháme jen dokud těsto nezačne držet pohromadě. Rozdělíme ho na dvě části- Menší - 200 g zabalíme do potravinářské fólie a dáme zmrazit (použijeme např. na cheesecake, na který chystám recept v následujících dnech až týdnech), zbytek - cca 350 g zabalíme taky a dáme chladit na 4 hodiny do lednice.
Pracovní plochu si posypeme moukou a vychlazené těsto rozválíme na placku asi 32 cm v průměru. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem. Formu vyložíme těstem a dáme chladit na 1 hodinu.
Troubu předehřejeme na 170°C.
Z pečícího papíru vystřihneme kruh tak, aby pasoval do těstem vyložené formy a nasypeme na něj pekařská závaží nebo fazole. Pečeme 20 minut, vyjmeme papír se závažím a dopečeme ještě 10 minut. Necháme vychladnout a poté opatrně vyjmeme z formy a přesuneme na servírovací tác.
Královská poleva
Z kusu kartonu si vyrobíme šablonu tak, že do něj vyřízneme kruh o průměru 26 cm. Uvnitř vyřízneme další kruh o průměru 22 cm. Vznikne nám jakýsi prstenec.
Troubu předehřejeme na 90°C.
Bílky s cukrem a citronovou šťávou šleháme 5 minut, až vznikne tuhý sníh. Obarvíme ho pár kapkami barviva narůžovo.
Šablonu položíme na rovný plech vyložený pečícím papírem a naneseme do ní ušlehaný sníh. Pečlivě uhladíme povrch a šablonu opatrně sundáme. Pečeme 15 minut. Necháme vychladnout - pozor při manipulaci, disk je velmi křehký.
Dokončení
Jahody omyjeme a odstopkujeme.
Lokum překrájíme na poloviny nebo čtvrtiny.
Limetkovo-bazalkový krém vlijeme do předpečeného korpusu a uhladíme. Na jeho povrch vyskládáme jahody a do mezer mezi nimi dáme kousky lokumu.
Navrch posadíme sněhový disk a dozdobíme zbylým lokumem.
Neuvěřitelný koláč! Když jsem poprvé nakupovala u Pierra Hermé, trochu jsem se pozastavila nad cenou porce dortu kolem sedmi eur. Když jsem ochutnala, nelitovala jsem. Když jeho sladkosti peču, připadá mi to vlastně celkem levné.
neuvěřitelně zajímavý koláč, akorát budu muset těžce shánět ten lokum, což slyším dnes poprvé.
OdpovědětVymazatMaji ho v ruznych tech arabskych obchodech nebo tam, kde prodavaji orisky na vahu. Ja ho koupila konkretne v OC Chodov u stanku "Vesela Veverka"
VymazatJa jsem ten lokum taky jeste nevidela v obchode, ale asi se na to zamerim a pohledam ho v Brne :) Recept vypada naprosto originalne, jsi sikovna! :)
OdpovědětVymazatdiky.. Jinak myslim, ze baleny lokum maji treba i v Bulharskych potravinach.
VymazatV Brně mají lokum v bistru s kebabem na Veveří u zastávky Grohova. Mají s příchutí růží nebo mix chutí. A ten koláč je fakt krásný :)
OdpovědětVymazatdekuju :)
Vymazathttps://saglamproxy.com
OdpovědětVymazatmetin2 proxy
proxy satın al
knight online proxy
mobil proxy satın al
TXD05E