Ingredience na 23 - 26 cm koláčovou formu:
175 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
14 g cukru krupice
113 g vychlazeného másla
30 - 60 ml ledové vody
---
3 velká vejce
425 g dýňového pyré
120 ml smetany ke šlehání
110 g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/8 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky soli
Postup:
Začneme přípravou těsta. Do foodprocessoru dáme mouku, sůl a cukr a promixujeme. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a mixujeme tak dlouho, až vznikne sypká drobenka. Přidáme 30 ml vody a necháme zpracovat. Nehněteme ho kdovíjakdlouho, jen dokud nezačne držet pohromadě. V případě potřeby přilijeme trochu vody. Těsto vyklopíme na pracovní plochu, rychle vytvarujeme bochánek, který splácneme a vzniklý "disk" zabalíme do fólie. Necháme chladit 30 - 60 minut.
Vychlazené těsto rozválíme na pomoučněné pracovní ploše na kruh o kus větší než je forma a tu těstem vyložíme. Přimáčkneme do záhybů formy a přebytečné těsto odřízneme. Formu s těstem dáme opět na 30 minut do lednice.
Troubu rozehřejeme na 190°C.
Připravíme náplň. V míse lehce prošleháme vejce a k nim přidáme i ostatní ingredience, Důkladně promícháme a vlijeme na připravený základ z těsta.
Pečeme asi 45 minut, dokud se náplň nezpevní. Podáváme v pokojové teplotě - jen tak nebo se šlehačkou oslazenou javorovým sirupem.
Zrovna jsme dělali projekt do angličtiny a museli upéct cosi dýňového, škoda, že jsem ten recept neznala už ve středu. :-D
OdpovědětVymazata co jsi upekla? :)
VymazatDýňové pečení mě bere už delší dobu. Recept určitě zařadím do řady. :-)
OdpovědětVymazatJá jsem teď 4 týdny za sebou dodávala do kavarny same dýňové věci. Už toho mají asi dostu, musím udělat změnu :-)
VymazatPekna dyne! Takovej roztoilej vyraz ma... :)
OdpovědětVymazat:D dekuju
VymazatVyskúšam. Tekvice je momentálne dosť lacná :-)
OdpovědětVymazatČím to asi bude ;-) Doufám, že si pochutnáš.
VymazatDýňový koláč peču přesně jednou do roka a zrovna teď o víkendu byl ten čas. Ještě mám kousek, ale dlouho nevydrží :)
OdpovědětVymazatJá peču z dýně ráda, ale tuhle klasiku jsem nějak dlouho opomíjela.
VymazatNa tento recept padla polovina naší poslední na zahrádce vypěstované hokkaidó. A stálo to za to! Díky za recept, přesně takovýto jednoduchý jsem hledala. Dýňový koláč jsem dělala poprvé a opravdu se povedl. Trošku jsem se ze začátku lekla těch zvláštních množství (113 g másla :) ), ale počítám, že to asi je to přepočítané z nějakého zahraničního receptu...
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, že se recept hodil :-) Ano, je to z receptu z joyofbaking.com
VymazatJirka Bobr: Jsem jen obyčejnej českej chlap, můžete mi prosím prozradit co je za zvíře foodprocessor?
OdpovědětVymazathttp://lmgtfy.com/?q=foodprocessor
VymazatKonečně jsem se odhodlala a zkusila včera koláč jako dezert na předvánoční rodinný oběd. Dost jsem se bála, protože jsem dýni ještě nikdy nepekla/nevařila, ale dopadlo to dobře. S těstem se pracovalo skvěle a náplň byla chuťově dobrá, sice bych to nemohla jít pořád, ale jako občasné zpestření se hodí :) Díky za inspiraci! Lucie
OdpovědětVymazatto me moc tesi :)
VymazatDobrý den, technická otázka :-) ta vajíčka udrží náplň pohromadě? Nebude to téct?
OdpovědětVymazatano, udrzi. Ne, nebude.
VymazatSuper!! díky!! Už umím polívku, se kterou mám úspěchy na podzimních oslavách narozenin a teď začnu nosit i koláč! Po vychladnutí byl pryč doslova okamžitě. děkuji! jdu koupit další dýně. Zdravím :)
OdpovědětVymazatNow you will be get online all the seriale online daily updates on our blog. Fs online daily share with you all the latest stuff in dh.
OdpovědětVymazat