O vánoční cukroví moc nestojím, oblibu vanilkových rohlíčků nechápu, ale čokoládu, tu můžu vždycky. Čokoládové lanýže jsou snadné a kromě Vánoc recept využijete kdykoliv budete potřebovat někomu darovat vlastnoručně vyrobenou bonboniéru. Základní recept už nemůže být snadnější. Jen čokoláda - ta nejlepší, jakou si můžete dovolit, smetana - tučná, trocha másla a kakao na obalení. K tomu můžete přidávat různý alkohol, oříšky, ovoce, fantazii se tentokrát meze nekladou.
Recept jsem vytvořila pro Lidl Food Challenge. A jestli nevyhraju, tak se aspoň nacpu čokoládou.
Ingredience na 30 malých lanýžů:
200 g čokolády (kolem 70% kakaa)
105 ml smetany ke šlehání
25 g másla
2 lžíce Amaretta
asi 30 g vlašských ořechů
asi 30 g kandované pomerančové kůry
Postup:
Čokoládu nalámeme na malé kousky a dáme do misky.
Smetanu s máslem přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Necháme dvě minuty stát a rozmícháme dohladka. Pokud se všechna čokoláda nerozpustila, můžeme dát na 15 vteřin do mikrovlnky.
Vmícháme Amaretto.
Misku zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladit v lednici.
Zatím si v troubě opražíme ořechy - trvá to asi 7 minut na 180°C - a rozmixujeme je.
Kůru nakrájíme na kostičky.
Lžičkou vykrajujeme z čokoládové směsi kousky, do každého schováme kousek pomerančové kůry, uválíme kuličky a obalujeme je v ořeších.
Můžeme skladovat v chladu až tři týdny, před podáváním necháme povolit v pokojové teplotě.
Přeji vám všem krásný předvánoční čas.
Hmmm, mňamka čokoládová. Držím palce v súťaži a recept odkladám, určite sa bude hodiť :) veď kto by nemiloval čokoládu. Krásny advent praje Renata
OdpovědětVymazatdiky a napodobne :)
VymazatAhoj,Luci na cukroví mě taky moc neužije, dělávám jen s dětmi perníčky,pro jejich radost z tvoření, ale tyhle lanýžky vypadají taky moc fajn, určitě vyzkouším až půjdu někam na návštěvu, prima tip.Díky a držím palečky v soutěži :-)
OdpovědětVymazatdiky Katko, doufam, ze ti budou chutnat :)
Vymazatmmmmm to môžem :) ja tiež nemám rada "suché" koláčiky, ale zas ani priveľmi krémové. ak je niečo kokosové, je to ideálne, rovnako ako čokoládové bonbóniky :) vyskúšam!
OdpovědětVymazatMyslim, ze obalene v kokosu budou taky super.
VymazatTěch 105 ml smetany je překlep (150 ml?) nebo to tak má být?.o)
OdpovědětVymazatMa to tak byt.
VymazatLuci, vypadají úžasně. Jak mě na vánoční pečení moc neužije, tohle vyzkouším :)
OdpovědětVymazatdiky, doufam, ze si pochutnas :)
VymazatKde se prosím dá sehnat kandovaná pomerančová kůra? Viděla jsem pouze kandovaný mix..
OdpovědětVymazatZkuste ruzne ty prodejny orisku a suseneho ovoce.
Vymazatkandovanou pomerančovou kůru vídám v běžných supermarketech (tesco). Recept vypadá lákavě, v sobotu vyzkouším
OdpovědětVymazatJa jsem taky nemela probelm sehnat. Pripadne vyzkouset kandovat doma :)
VymazatJsou moc povedené, podobné jen s pistáciemi jsem dělala pro taťku k narozeninám.
OdpovědětVymazatRáda bych tě pozvala na Vánoční giveaway, která právě porbíhá u mě na blogu: http://marketatrpisovska.blogspot.cz/2014/12/vanocni-soutez.html
diky. S pistaciemi musi byt vyborne a navic i moc krasne.
VymazatZdravim, smetanu jsem zahral s maslem po rozpusteni prelil zacal michat, jelikoz se vsechna cokolada zcela nerozpustila tak jsem lehce zahral nad vodni lazni. Potom jsem vmichal dve lzice Amareta, ale zda se mi, ze se to lehce zdrclo a netvori to kompaktni krem. Jakoby se utvorili hrudky. Prosim o radu co jsem pokazil. Dekuji Honza
OdpovědětVymazatZdravim, smetanu s maslem jsem rozpustil, potom prelil cokoladu, jelikoz se zcela nerozpustila tak jsem pouzil vodni lazen. Pote vmichal amareto, ale udelali se mi takove hrudky a smes neni konstantni. Prosim o radu co jsem udelal spatne. Diky Honza
OdpovědětVymazat