neděle 3. května 2015
Karamely s mořskou solí
Možná vám to bude znít divně a budete se ze začátku trochu ofrňovat. Asi jako každej, kdo o slaném karamelu slyší poprvé. Ale pak to ochutnáte a zjistíte, že bez toho nedokážete žít. Nebo dokážete, ale bude to dost smutnej život.
Karamely jsem dělala už čtyřikrát, dvakrát (použila jsem kukuřičný sirup) vyšly spíš tvrdé, dvakrát (zlatý sirup) takové akorát. Ty měkké jsou lepší - trochu se lepí na zuby a já si vzpomněla na dětství a na karamely v modrých papírcích. A na sisinky.
Recept je převzatý od Davida Lebovitze. Tentokrát to nepůjde bez cukrářského teploměru.
Ingredience:
na 40 - 50 karamel
180 ml smetany ke šlehání
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 + 1/4 lžičky fleur de sel
160 g zlatého (prodává např. Marks & Spencer) nebo kukuřičného (prodávají třeba v Diana svět oříšků) nebo rýžového sirupu
200 g cukru krupice
30 + 30 g změklého másla
Postup:
Formu na biskupský chlebíček si vyložíme alobalem a potřeme slabou vrstvou oleje.
Ohřejeme smetanu s polovinou másla, vanilkovým extraktem a 1/2 lžičkou soli a přiklopíme, aby směs nevychladla.
Do kastrolu se silným dnem si dáme teploměr a na mírném ohni zahříváme cukr se sirupem, lehce mícháme. Jakmile se cukr rozpustí, už nemícháme, případně jenom kdyby se nám zdálo, že se někde něco připaluje.
Vaříme, dokud sirup nemá 155°C. Sundáme z plotny a vmícháme smetanovou směs. Rozmícháme dohladka.
Vrátíme kastrol zpátky na sporák a vaříme, dokud směs nemá 127°C. Opět stáhneme z ohně, vyndáme teploměr a vmícháme na kostičky nakrájené zbylé máslo. Rozmícháme dohladka a nalijeme do připravené formy.
Po deseti minutách posypeme 1/4 lžičkou soli.
Necháme zcela vychladnout a ostrým nožem krájíme na jednotlivé karamely.
Pokud nechceme, aby se k sobě lepily, musíme každou zabalit do celofánu, což je ta největší otrava. Každopádně jsou boží.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Luxusní kombinace! S.
OdpovědětVymazattaky myslim :)
VymazatJá nad nima často slintám ve videích na Joy of baking, a pořád si říkám že si ten cukrářský teploměr z příští výplaty už vážně budu muset koupit :-)))
OdpovědětVymazatJá v tom nejsem úplně zběhlá, ale tohle by se taky dalo použít, ne? To není vůbec drahý.
Vymazathttp://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/20103016/
Jenže ten měří jen do 130°C.
VymazatTen muj stal neco malo pres 300 korun, tak bych rekla, ze to se da vydrzet ;-)
VymazatJe to nutnemerat tu teplotu?neda sa to od oka?nemam teplomer a lubi sami to,)
OdpovědětVymazatAno, je to nutne, jinak bych to tam nepsala. Samozrejme, pokud od oka dokazes odhadnout teplotu cukru, nebudes teplomer potrebovat.
VymazatAhoj Lucie,mam doma jen Maldonku, lze si taky pouzit? Diky, M.
OdpovědětVymazatjasna vec :)
VymazatTak to vypadá velice luxusně a docela si dokážu představit, že mi to bude chutnat. Mám mlsný jazýček, ale dotohodle opravdu půjdu. :) Moc díky za tip!!! https://cukrovakralovna.wordpress.com
OdpovědětVymazatdiky, jsem rada, ze se libi :)
VymazatDobry rano,
OdpovědětVymazatAm going to learn a lot from you,
Your work looks great, yummy.
Pepino
www.spicesnlove.blogspot.cz
Dedy Mulyadi,
OdpovědětVymazatAm going to learn a lot from you,
Your work looks great, amazing.
www.obatpelangsingbadanalamitiens.com/
I never knew that getting help with nursing homework https://www.nursingpaper.com/nursing-homework/ could be so easy until I found this service. They completely took the stress out of my assignments. The writers clearly know what they're doing and understand nursing topics deeply. I got my paper back quickly, and the quality was outstanding! Definitely a game-changer for anyone juggling work and study.
OdpovědětVymazat