pátek 3. července 2015

Charlotta - Výzva The Daring Bakers'


Červnovou Výzvu pro nás připravila Rebecca z blogu BakeNQuilt. Vyzvala nás, abychom připravili jeden z klasických dezertů - Charlottu. Chystala jsem se na ni už roky, naposledy vlastně nedávno, když pro čtenáře časopisu Gurmet vytvořila jednu přenádhernou Barbara z Cherries on Top. Už jsem vám říkala, že mě nikdy nepřestane překvapovat, jak moc je šikovná? Nemůžu říct "na svůj věk", protože je skvělá bez ohledu na něj, ale pokaždé, když obdivuju nový post na blogu, říkám si - to snad není možný, že ta holka teď odmaturovala?! Co jsem dělala já? Uměla jsem možná tak perník z pytlíku!
No, každopádně jsem se zařekla, že Charlottu upeču v termínu (což se povedlo) a napíšu na blog taky tak (což se nepovedlo).
Rebecca píše, že ta Charlotta, kterou si snad každý z nás vybaví, je Charlotte Royal a je to vlastně variace původní Charlotte Russe, kterou vynalezl francouzský kuchař a cukrář Marie-Antoine Carême v roce osmnátset-něco. 
Já jsem se pustila do receptu na Charlotte Royal podle Barbary. 


Upřímně musím říct, že vlastně nevím, jak chutnala, ani jak vypadala uvnitř. Jsem totiž zmatená jako lesní včela, nevím, co je kdy za den a jednou se mi povedlo vstát do práce ve volném dni. A tak došlo k tomu, že mi jednoho dne večer volá kamarád, co si objednal Ottolenghiho cheesecake k narozeninám pro ženu svých snů, že kde s tím sakra jsem. Dort jsem právě strčila do trouby. A v mrazáku se chladila Charlotta. Je teda jasný, jak to dopadlo, žejo?

Ingredience na 20 cm formu:
Cukrářské piškoty savoiardi
5 vajec; žloutky a bílky zvlášť
150 g cukru krupice
150 g hladké mouky
cukr moučka na posypání

Ovocná vrstva
200 g ovoce; čerstvého či mraženého (borůvky, maliny, rybíz, jahody)
2 žloutky
2 lžíce cukru krupice
1 plátek želatiny
40 g másla

Krém
450 ml smetany ke šlehání
3 žloutky
50 g cukru krupice
4 plátky želatiny

Čerstvé ovoce na ozdobu

Postup:
Začneme s piškoty.
Troubu si předehřejeme na 180°C a připravíme si dva plechy vyložené pečícím papírem a okruží 20 cm formy, které taky vyložíme pruhem papíru. 
Bílky šleháme do pěny, postupně za stálého šlehání přisypáváme cukr, až ušleháme pevný sníh. Krátce zašleháme žloutky. Nakonec stěrkou vmícháme prosátou mouku. 
Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech nastříkáme dva kruhy o průměru 19 cm. Ze zbytku těsta vytvoříme piškoty dlouhé 10 cm - jejich boky se budou dotýkat a vytvoří tak souvislý pás, resp. 2 pásy, pokud nemáme nějakou mega širokou troubu. Povrch piškotů posypeme moučkovým cukrem, minutu počkáme, až se vstřebá a posypeme znovu. Vytvoří se tím krusta typická právě pro savoiardi. Pečeme 8 - 10 minut do světle zlatova. 
Ihned po upečení dáme pásy piškotů do okruží, pocukrovanou stranou ven. Necháme vychladnout. 
Plátek želatiny si namočíme do studené vody. Zatím povaříme ovoce, stáhneme z ohně a vmícháme vyždímanou želatinu. Rozmixujeme tyčovým mixérem. 
V míse prošleháme žloutky s cukrem a pomalu, za stálého míchání, k nim přiléváme ovocné pyré. Vše vrátíme do kastrolu a na mírném plameni přivedeme za stálého míchání pod bod varu. Směs trochu zhoustne. Necháme vychladnout do pokojové teploty a vmícháme změklé máslo. Přelijeme do kulaté formy o průměru 16 cm (já dala kulaté víčko s vyšším krajem vyložené potravinářskou fólií) a dáme zmrazit. 
Teď už zbývá jen krém. 
Želatinu namočíme do studené vody. 
Polovinu smetany přivedeme k varu, zatím v misce promícháme žloutky s cukrem. Pomalu, za stálého míchání k nim přiléváme horkou smetanu. Směs vrátíme do kastrolu a na velmi mírném plameni, za stálého míchání, zahříváme, až krém zhoustne. Sundáme z ohně a vmícháme vyždímanou želatinu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a zlehka vmícháme druhou polovinu smetany, kterou jsme předtím ušlehali dotuha. 
Na servírovací tác (který se vejde do mrazáku), dáme kruh z piškotů i s formou a na dno položíme jeden piškotový kruh. Na něj rozetřeme polovinu krému, do středu posadíme ovocnou vrstvu. Na ni rozetřeme téměř všechen zbylý krém, zakryjeme druhým piškotovým kruhem a ten pomažeme zbytkem krému. Dort strčíme do mrazáku alespoň na 3 hodiny. 
Před podáváním necháme povolit 2 hodiny v lednici, sundáme okruží formy a vršek Charlotty ozdobíme čerstvým ovocem. 

Počítám, že to je dobrota, ale s jistotou říct nemůžu. Pěkný to ale je, žejo? Díky Rebecce za Výzvu a Barbaře za recept. 

4 komentáře:

  1. ten vypadá luxusně! O:-) jistě někdy vyzkouším díky za tip

    http://pecemeslaskou.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Immortalized in movies corresponding to Casino and Ocean’s eleven, slot machines continue to be the most profitable sport in any casino. In Las Vegas alone, slot machines accounted for 67% of whole casino profits in 2006 . On many machines, when enough money to afford a bonus is taken in, the bonus is not immediately awarded. Typically the sport merely stops making the reels slip off the bonus 우리카지노 symbols for quantity of} games. If the player fails to hit the bonus throughout these "standby games", it's added to the "inventory" for later assortment.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.