úterý 6. června 2017

Citrónovo - makový dort s tvarohovým krémem


Někdy je toho na mě v práci moc. Život se zcvrkne jen na "ráno (vlastně uprostřed noci, ale říkám ráno, abych se nezhroutila) vstanu, jedu do práce, makám jako fretka, jedu zpátky a večer (ve skutečnosti skoro odpoledne) si jdu lehnout." A když už mám pocit, že dál nemůžu a nechci, zkouším nové dorty. Protože jsem se rozhodla - já budu mít ze svojí práce radost. 

Na dort o průměru 23 cm

Piškotový korpus s mákem

Ingredience:
6 - 7 vajec; žloutky a bílky zvlášť
225 g cukru krupice
80 g oleje
šťáva a kůra z jednoho citrónu
160 g polohrubé mouky
20 g nemletého máku

Postup:
Formu si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 180° C.
Do jedné mísy dáme 125 g žloutků spolu se 125 g cukru a šleháme na vysoké otáčky 8 - 10 minut. Snížíme rychlost a tenkým praménkem přiléváme olej a citrónovou šťávu.
V jiné míse ušleháme bílky s 100 g cukru.
Sníh opatrně vmícháme do našlehaných žloutků - postupně na tři dávky.
Zlehka, ale pečlivě vmícháme prosátou mouku s mákem.
Těsto vlijeme do formy a pečeme 30 - 35 minut. Necháme vychladnout.

Citrónový krém

Ingredience:
3 vejce
100 g cukru krupice
80 g citrónové šťávy
60 g másla

Postup:
Vejce s cukrem a citrónovou šťávou prošleháme v žáruvzdorné misce a na vodní lázni zahříváme za stálého míchání, až směs zhoustne. Sundáme z vodní lázně, vmícháme na kostičky pokrájené máslo a rozmícháme. Povrch zakryjeme fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladit do druhého dne.

Tvarohový krém

Ingredience:
500 g tvarohu ve vaničce (tučný nebo polotučný)
200 g smetany ke šlehání
50 g cukru krupice
šťáva a kůra z jednoho citrónu

Postup:
Všechny ingredience ušleháme dáme do mísy a ušleháme.

Sestavení dortu

Korpus seřízneme do rovna a dvakrát ho prokrojíme; vzniknou nám tedy 3 pláty.
Na servírovací tác si dáme okruží z dortové formy, boky vyložíme dortovou páskou nebo fólií.
Do okruží položíme první plát korpusu, pomažeme ho nejdřív polovinou citrónového krému a potom třetinou krému tvarohového. Přimáčkneme druhý plát korpusu, druhou polovinu citrónového krému a třetinu tvarohového. Přimáčkneme poslední díl korpusu a pomažeme ho asi půlkou zbylého tvarohového krému.
Dort necháme přes noc vychladit, opatrně sundáme okruží z dortové formy a boky dortu pomažeme zbylým krémem.
Já jsem dort ozdobila sněhovými pusinkami s mákem a kandovanou citrónovou kůrou.

A co? Mám radost!