Někdy je toho na mě v práci moc. Život se zcvrkne jen na "ráno (vlastně uprostřed noci, ale říkám ráno, abych se nezhroutila) vstanu, jedu do práce, makám jako fretka, jedu zpátky a večer (ve skutečnosti skoro odpoledne) si jdu lehnout." A když už mám pocit, že dál nemůžu a nechci, zkouším nové dorty. Protože jsem se rozhodla - já budu mít ze svojí práce radost.
Na dort o průměru 23 cm
Piškotový korpus s mákem
Ingredience:
6 - 7 vajec; žloutky a bílky zvlášť
225 g cukru krupice
80 g oleje
šťáva a kůra z jednoho citrónu
160 g polohrubé mouky
20 g nemletého máku
Postup:
Formu si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 180° C.
Do jedné mísy dáme 125 g žloutků spolu se 125 g cukru a šleháme na vysoké otáčky 8 - 10 minut. Snížíme rychlost a tenkým praménkem přiléváme olej a citrónovou šťávu.
V jiné míse ušleháme bílky s 100 g cukru.
Sníh opatrně vmícháme do našlehaných žloutků - postupně na tři dávky.
Zlehka, ale pečlivě vmícháme prosátou mouku s mákem.
Těsto vlijeme do formy a pečeme 30 - 35 minut. Necháme vychladnout.
Citrónový krém
Ingredience:
3 vejce
100 g cukru krupice
80 g citrónové šťávy
60 g másla
Postup:
Vejce s cukrem a citrónovou šťávou prošleháme v žáruvzdorné misce a na vodní lázni zahříváme za stálého míchání, až směs zhoustne. Sundáme z vodní lázně, vmícháme na kostičky pokrájené máslo a rozmícháme. Povrch zakryjeme fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladit do druhého dne.
Tvarohový krém
Ingredience:
500 g tvarohu ve vaničce (tučný nebo polotučný)
200 g smetany ke šlehání
50 g cukru krupice
šťáva a kůra z jednoho citrónu
Postup:
Všechny ingredience ušleháme dáme do mísy a ušleháme.
Sestavení dortu
Korpus seřízneme do rovna a dvakrát ho prokrojíme; vzniknou nám tedy 3 pláty.
Na servírovací tác si dáme okruží z dortové formy, boky vyložíme dortovou páskou nebo fólií.
Do okruží položíme první plát korpusu, pomažeme ho nejdřív polovinou citrónového krému a potom třetinou krému tvarohového. Přimáčkneme druhý plát korpusu, druhou polovinu citrónového krému a třetinu tvarohového. Přimáčkneme poslední díl korpusu a pomažeme ho asi půlkou zbylého tvarohového krému.
Dort necháme přes noc vychladit, opatrně sundáme okruží z dortové formy a boky dortu pomažeme zbylým krémem.
Já jsem dort ozdobila sněhovými pusinkami s mákem a kandovanou citrónovou kůrou.
A co? Mám radost!
Wow, vypadá až moc jedle, mám chuť se do něj pustit, jen ingredience chybí, což se dá lehce napravit, že?:-)))
OdpovědětVymazatJupííí...jste zpátky! Opět jsem letos vařila bezový sirup podle vašeho receptu, tak jsem po dlouhé době zavítala na blog a tady tolik nových receptů:-)Ať se vám daří!
OdpovědětVymazatPetra
Nějak mi nevychází cukr v korpusu v postupu je součet 325 g v seznamu ingrediencí je 225 g. Kamča
OdpovědětVymazatJejda, překlep. Omlouvám se a opravuji. Díky
OdpovědětVymazatDíky za recept!
OdpovědětVymazatRecept vypadá dobře, láká mě, ale mám problém s tvarohem, šel by nějak nahradit?
OdpovědětVymazatdobry den, cim nahradim citronovu stavu v korpuse? Dakujem pekne
OdpovědětVymazathttp://blog.menestyvayritys.com/2014/02/internationalisation-solution-to-get.html?showComment=1579726581242#c7278643971278413919
OdpovědětVymazatO jakém průměru je forma?
OdpovědětVymazatUrčitě zkusím
On the off chance that your youngster is 8 years or above chess is an extraordinary choice that aides in a honing of the cerebrum. You may be pondering the present market is overflowed with imported garish toys then where will you find these Desi Toys? We have an answer for this too — vividshop toys Here you will get a total scope of toys online shopping in pakistan Made Toys extraordinarily intended for youngsters who need to learn and develop.
OdpovědětVymazatCitrónovo-makový dort s tvarohovým krémem je vynikající dezert plný jemné chuti a vynikajícího aroma. Tvarohový krém je jemný a vláčný a dokonale doladí celkovou chuť dortu. Mák také obsahuje důležité vitamíny a minerály, jako jsou železo, vápník a hořčík. Jeho semena jsou také bohatým zdrojem tuků a bílkovin. Nám moc chutnal :)
OdpovědětVymazat