středa 5. prosince 2018

Oprava / doplnění receptu z vánočního speciálu časopisu F.O.O.D.

Foto: Barbora Lundgren
Pokud jste si zakoupili vánoční speciál časopisu F.O.O.D., ráda bych se omluvila za chybu, která vznikla při kopírování postupu na čokoládový dort s citrusy. Pro jistotu tedy zde uvádím celý recept, tak jak je v mojí kuchařce Dorty Chez Lucie. Tu můžete stále zakoupit na e-shopu nebo v knihkupectví. Přeji vám všem krásný předvánoční čas. 
Čokoládový dort s citrusy


Hutný čokoládový korpus, nakyslé pomeranče a citrony. Mívám trochu problém nesníst lemon curd dřív, než ho dám do dortu, tak jestli to máte stejně, udělejte radší dvojitou dávku. 
Ingredience
Korpus
125 g másla
90 g vody
125 g hořké čokolády (70% kakaa)
150 g polohrubé mouky
¼ lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky jedlé sody
¼ lžičky soli
30 g holandského kakaa
200 g cukru krupice
2 vejce
18 g oleje
70 g podmáslí
Kandovaný pomeranč
200 g vody
150 g cukru krupice
1 pomeranč
Lemon Curd / Citronový krém
2 vejce
100 g cukru krupice
60 g čerstvě vymačkané citronové šťávy
40 g změklého másla
125 g smetany ke šlehání
Čokoládová ganache
225 g smetany ke šlehání
125 g hořké čokolády (70% kakaa)
Pomerančová čokoládová ganache
30 g smetany ke šlehání
65 g čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
100 g hořké čokolády (70% kakaa)
25 g změklého másla
Postup
Všechny komponenty si připravíme den předem. 
Korpus
Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si dortovou formu o průměru 18 cm - dno vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme moukou. 
Máslo nakrájíme na kousky a spolu s vodou ho zahřejeme, až se rozpustí. Do horkého másla s vodou dáme nasekanou čokoládu, minutku počkáme, až se čokoláda začne rozpouštět a rozmícháme dohladka. Dáme stranou. 
Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a kakaem. Vmícháme cukr a přilijeme čokoládovo - máslovou směs. Důkladně zamícháme. 
Vejce přidáváme po jednom, vždy pečlivě promícháme. 
Nakonec vmícháme olej a podmáslí. 
Těsto dáme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě 40 minut. Necháme vychladnout asi 10 minut ve formě, poté korpus vyjmeme a necháme vychladnout úplně. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme do druhého dne v chladu. 
Kandovaný pomeranč
Pomeranč pečlivě omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. V kastrolu přivedeme k varu asi litr vody, vložíme do ní pomeranče, necháme je přejít varem a přecedíme. Ihned zchladíme - ideálně tak, že je přendáme do misky naplněné vodou s ledem. Převaření a zchlazení zopakujeme ještě dvakrát, abychom pomeranče zbavili hořkosti z kůry. 
V kastrolu rozpustíme vodu s cukrem, vložíme pomeranče a vaříme na mírném ohni, až pomerančové plátky zprůhlední. Trvá to asi hodinu. Pomeranče vyjmeme z rozvaru a necháme okapat. 
Lemon Curd / Citronový krém
V žáruvzdorné míse promícháme balonovou metlou vejce, cukr a citronovou šťávu. V kastrolu, na který pasuje mísa, přivedeme k varu asi 2 cm vody. Na kastrol posadíme mísu - nesmí se dotýkat hladiny vody - a za stálého šlehání zahříváme, až krém zhoustne. Ihned sundáme mísu z hrnce a do krému přidáme na kousky nakrájené máslo. Rozmícháme dohladka. Povrch krému ihned zakryjeme fólií, aby neokoral. Vychladíme.  
Čokoládová ganache
Čokoládu nasekáme na malé kousky a dáme do misky. Smetanu přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Necháme minutu stát a stěrkou rozmícháme dohladka. Povrch zakryjeme fólií, aby neokoral a vychladíme přes noc. 
Pomerančová čokoládová ganache
Čokoládu nasekáme na malé kousky a dáme do misky. Smetanu přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Pomerančový džus ohřejeme zvlášť a také ho přilijeme k čokoládě. Necháme minutu stát a stěrkou rozmícháme dohladka. Vmícháme na kousky nakrájené máslo. Povrch zakryjeme fólií, aby neokoral a vychladíme přes noc.
Sestavení dortu
Čokoládovou ganache a korpus si aspoň hodinu předem vyndáme z lednice, bude se s nimi lépe pracovat. 
Vyboulený vršek korpusu seřízneme a korpus podélně rozřízneme na poloviny. 
Jeden plát korpusu položíme na servírovací tác a naneseme na něj polovinu citronového krému. Neroztíráme ho až do krajů. 
Navrch položíme druhý plát korpusu a přitiskneme. 
Boky i vršek dortu pomažeme čokoládovou ganache, uhladíme a dáme vychladit. 
Druhou polovinu citronového krému smícháme s ušlehanou šlehačkou. 
Vršek dortu ozdobíme citronovo-šlehačkovým krémem, pomerančovo-čokoládovou ganache a kandovaným pomerančem.