středa 5. prosince 2018

Oprava / doplnění receptu z vánočního speciálu časopisu F.O.O.D.

Foto: Barbora Lundgren
Pokud jste si zakoupili vánoční speciál časopisu F.O.O.D., ráda bych se omluvila za chybu, která vznikla při kopírování postupu na čokoládový dort s citrusy. Pro jistotu tedy zde uvádím celý recept, tak jak je v mojí kuchařce Dorty Chez Lucie. Tu můžete stále zakoupit na e-shopu nebo v knihkupectví. Přeji vám všem krásný předvánoční čas. 
Čokoládový dort s citrusy


Hutný čokoládový korpus, nakyslé pomeranče a citrony. Mívám trochu problém nesníst lemon curd dřív, než ho dám do dortu, tak jestli to máte stejně, udělejte radší dvojitou dávku. 
Ingredience
Korpus
125 g másla
90 g vody
125 g hořké čokolády (70% kakaa)
150 g polohrubé mouky
¼ lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky jedlé sody
¼ lžičky soli
30 g holandského kakaa
200 g cukru krupice
2 vejce
18 g oleje
70 g podmáslí
Kandovaný pomeranč
200 g vody
150 g cukru krupice
1 pomeranč
Lemon Curd / Citronový krém
2 vejce
100 g cukru krupice
60 g čerstvě vymačkané citronové šťávy
40 g změklého másla
125 g smetany ke šlehání
Čokoládová ganache
225 g smetany ke šlehání
125 g hořké čokolády (70% kakaa)
Pomerančová čokoládová ganache
30 g smetany ke šlehání
65 g čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
100 g hořké čokolády (70% kakaa)
25 g změklého másla
Postup
Všechny komponenty si připravíme den předem. 
Korpus
Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si dortovou formu o průměru 18 cm - dno vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme moukou. 
Máslo nakrájíme na kousky a spolu s vodou ho zahřejeme, až se rozpustí. Do horkého másla s vodou dáme nasekanou čokoládu, minutku počkáme, až se čokoláda začne rozpouštět a rozmícháme dohladka. Dáme stranou. 
Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a kakaem. Vmícháme cukr a přilijeme čokoládovo - máslovou směs. Důkladně zamícháme. 
Vejce přidáváme po jednom, vždy pečlivě promícháme. 
Nakonec vmícháme olej a podmáslí. 
Těsto dáme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě 40 minut. Necháme vychladnout asi 10 minut ve formě, poté korpus vyjmeme a necháme vychladnout úplně. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme do druhého dne v chladu. 
Kandovaný pomeranč
Pomeranč pečlivě omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. V kastrolu přivedeme k varu asi litr vody, vložíme do ní pomeranče, necháme je přejít varem a přecedíme. Ihned zchladíme - ideálně tak, že je přendáme do misky naplněné vodou s ledem. Převaření a zchlazení zopakujeme ještě dvakrát, abychom pomeranče zbavili hořkosti z kůry. 
V kastrolu rozpustíme vodu s cukrem, vložíme pomeranče a vaříme na mírném ohni, až pomerančové plátky zprůhlední. Trvá to asi hodinu. Pomeranče vyjmeme z rozvaru a necháme okapat. 
Lemon Curd / Citronový krém
V žáruvzdorné míse promícháme balonovou metlou vejce, cukr a citronovou šťávu. V kastrolu, na který pasuje mísa, přivedeme k varu asi 2 cm vody. Na kastrol posadíme mísu - nesmí se dotýkat hladiny vody - a za stálého šlehání zahříváme, až krém zhoustne. Ihned sundáme mísu z hrnce a do krému přidáme na kousky nakrájené máslo. Rozmícháme dohladka. Povrch krému ihned zakryjeme fólií, aby neokoral. Vychladíme.  
Čokoládová ganache
Čokoládu nasekáme na malé kousky a dáme do misky. Smetanu přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Necháme minutu stát a stěrkou rozmícháme dohladka. Povrch zakryjeme fólií, aby neokoral a vychladíme přes noc. 
Pomerančová čokoládová ganache
Čokoládu nasekáme na malé kousky a dáme do misky. Smetanu přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Pomerančový džus ohřejeme zvlášť a také ho přilijeme k čokoládě. Necháme minutu stát a stěrkou rozmícháme dohladka. Vmícháme na kousky nakrájené máslo. Povrch zakryjeme fólií, aby neokoral a vychladíme přes noc.
Sestavení dortu
Čokoládovou ganache a korpus si aspoň hodinu předem vyndáme z lednice, bude se s nimi lépe pracovat. 
Vyboulený vršek korpusu seřízneme a korpus podélně rozřízneme na poloviny. 
Jeden plát korpusu položíme na servírovací tác a naneseme na něj polovinu citronového krému. Neroztíráme ho až do krajů. 
Navrch položíme druhý plát korpusu a přitiskneme. 
Boky i vršek dortu pomažeme čokoládovou ganache, uhladíme a dáme vychladit. 
Druhou polovinu citronového krému smícháme s ušlehanou šlehačkou. 
Vršek dortu ozdobíme citronovo-šlehačkovým krémem, pomerančovo-čokoládovou ganache a kandovaným pomerančem.  

9 komentářů:

  1. Knížku jsem si koupila a jsem z ní nadšená. Na Vánoce si dopřeju pod stromečkem i novou formu. A po Vánocích už konečně něco vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Jak dlouho prosím šleháte citronový krém? Mám ho pořad takový pěnivý a ne a ne více zhoustnout. Předem děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten vypadá opravdu úžasně. Myslíte, že by podobný dort šel upéct i v bezlepkové verzi? Já bohužel trpím už nějaký ten rok na intoleranci na lepek a hrozně mi to stěžuje život :( Dorty jsem vždycky milovala a teď musím ve všem hledat bezlepkové varianty. Ale koukala jsem třeba tady, že už i výrobci dortů na nás mysli.

    OdpovědětVymazat
  4. Your recipes is looking very delicious specially with fruits. WoW!!! Kids will enjoy to eat and happily play with toys. I visit your blog regularly and my kids also play with toys for boys and girls .... and eat healthy food with your recipes.

    OdpovědětVymazat
  5. very outstanding post, thanks for sharing

    OdpovědětVymazat
  6. "Thank you for nice information
    Please visit our website unimuda and uhamka . . . . . . . . . . . . . . . .

    OdpovědětVymazat
  7. I'm talking novel goods, boisterous lighting and a few intense prints. This is an assortment I can get down with. I without a doubt, figure this ought to be the finale of fashionista home assortments, in light of the fact that, truth be told, might you at any point beat this? Ahem, Jessica Simpson, not the most ideal market for you. pakistan toy shop

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Na slušné a podepsané dotazy ráda odpovím.